Kaip išsirinkti išmanųjį telefoną?

Skaitytojas klausia: „Manau, kad atėjo laikas pagalvoti apie tai, kokį telefoną pirksiu artimiausiems 2 metams. Kaip priimti teisingą sprendimą, į ką atsižvelgti? Kokias technologijas turėtų palaikyti telefonas?“

Svarbus kriterijus renkantis telefoną – jo dizainas. Ar džiugins toks pirkinys, jei po kelių mėnesių nenorėsite jo išsitraukti jį iš kišenės viešoje vietoje?<br>123rf nuotr.
Svarbus kriterijus renkantis telefoną – jo dizainas. Ar džiugins toks pirkinys, jei po kelių mėnesių nenorėsite jo išsitraukti jį iš kišenės viešoje vietoje?<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-10-05 19:35, atnaujinta 2018-01-28 12:42

Patarimais dalijasi Aurimas Kapočius, „Bitės“ mobiliųjų įrenginių verslo plėtros vadovas.

Prieš renkantis naują išmanųjį telefoną, pirmiausia reikia sau atsakyti į du klausimus.

Pirmasis: kam daugiausia jis bus naudojamas? Svarbu nuspręsti ar naujasis pirkinys taps pagrindiniu darbo įrankiu, ar juo bus dažniau pramogaujama. Pirmuoju atveju daugiau skambinsime ir rašysime elektroninius laiškus, o antruoju – fotografuosime aukštos kokybės nuotraukas, žiūrėsime filmus, žaisime žaidimus ar naudosimės navigacija.

Antrasis: kiek pinigų esate linkę išleisti naujajam įrenginiui? Išmaniųjų telefonų kainos šiandien prasideda nuo 250 litų ir gali siekti 2500 litų ar net daugiau.

Atsakę į šiuos klausimus gerokai sutrumpinsime potencialų pirkinių sąrašą.

Sekantis žingsnis – išsirinkti operacinę sistemą, t. y., nuspręsti, kokia aplinka mus sups kaskart įsijungus telefoną. Šiuo metu turime tris pagrindines alternatyvas: „Google“ sukurta „Android“, „Apple“ plėtojama „iOS“ bei „Microsoft“ vystoma „Windows Phone“.

„Android“ – plačiausiai naudojama išmaniųjų telefonų gamintojų operacinė sistema. Ji yra lengvai pritaikoma, turi itin daug nustatymų, kuriuos vartotojas gali keisti pagal savo poreikius. Ši operacinė sistema pasižymi tuo, kad yra puikiai suderinama su visomis „Google“ paslaugomis, todėl geriausiai tiks tiems, kurie be jų neįsivaizduoja savo dienos.

„iOS“ operacinė sistema naudojama tik „Apple“ išmaniuosiuose įrenginiuose. Ji puikiai pritaikyta vartotojų poreikiams, valdoma intuityviai, siūlo itin daug programėlių, išnaudoja visas „Apple“ įrenginių galimybes, tačiau ne visada leidžia pakeisti norimas nustatymus.

„Windows Phone“ – jauniausia iš šių trijų operacinių sistemų. Joje vis dar trūksta kai kurių programėlių, tačiau sistema sparčiai tobulėja ir itin tinka tiems, kurie kasdien daug dirba su „Microsoft Office“ programomis.

Dar vienas svarbus kriterijus renkantis telefoną – jo dizainas. Ar džiugins toks pirkinys, jei po kelių mėnesių nenorėsite jo išsitraukti jį iš kišenės viešoje vietoje? Dizainas neretai gali nulemti ir kainą – panašių techninių duomenų modelių kainos gali skirtis net kelis kartus.

Mobiliosios technologijos itin sparčiai tobulėja, tad jei norite, kad naujasis telefonas per artimiausius porą metų itin nepasentų, reikėtų atkreipti dėmesį į kelis rodiklius.

Naujasis įrenginys turėtų palaikyti 3G ir 4G mobiliojo ryšio technologijas, turėti bent 8 mln. tšk. raiškos fotoaparatą bei galimybę išplėsti atmintį papildomos atminties kortele. Arba bent jau reikėtų rinktis telefonus, turinčius 32 GB ar didesnę vidinę atmintį, nes programėlių ir žaidimų apimtys vis auga.

Galiausiai, reikėtų nepamiršti patikrinti, ar telefonas palaiko NFC technologiją – ji leidžia priglaudus telefoną prie įvairių daviklių perduoti duomenis (kontaktus, nuotraukas ar net atsiskaityti už pirkinius).

Rubrikoje „KlauskIT“ galite užduoti bet kokį jus kankinantį IT srities klausimą. Pasinaudokite čia esančia forma, arba tiesiog rašykite laišką adresu KlauskIT@lrytas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.