Skirtingų būdų užsirišti kaklaraištį – per 177 tūkstančiai

Yra daug būdų užsirišti kaklaraištį, o nedidelė matematikų komanda, kuriai vadovavo Mikaelis Vejdemo-Johanssonas iš Karališkojo technologijos instituto (Švedija), teigia visus juos suskaičiavę.

Kaklaraiščio užrišimo būdų yra daugiau nei kas nors galėtų įsivaizduoti – net 177 tūkst. 147-i.<br>„Reuters“ nuotr.
Kaklaraiščio užrišimo būdų yra daugiau nei kas nors galėtų įsivaizduoti – net 177 tūkst. 147-i.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 13, 2014, 9:02 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 9:42 AM

Daugelis vyrų žino vieną, du ar tris būdus, kaip galima užsirišti kaklaraištį (jei tokį apskritai nešioja). Tačiau jų yra daugiau nei kas nors galėtų įsivaizduoti. Todėl matematikai metė sau iššūkį išsiaiškinti, ar egzistuoja ribotas skaičius kaklaraiščio užrišimo būdų, o jei taip – koks jis, skelbia Phys.org.

Dar 1999 metais du tyrėjai, Yongas Mao ir Thomas Finkas iš Kembridžo universiteto, nustatė, kad tokių būdų yra 85-i. Šis skaičius ilgai dūlėjo nieko nesudomindamas, kol švedų matematikai filme „Matrica. Perkrauta“ pastebėjo neįprastu būdu užrištą kaklaraištį. Paaiškėjo, kad šis užrišimo būdas nebuvo įtrauktas į ankstesnį tyrimą, todėl M.Vejdemo-Johanssonas su kolegomis nusprendė pasigilinti, kokias klaidas padarė jų kolegos.

Švedai išsiaiškino, kad Y.Mao ir T.Finkas kaklaraiščio klosčių, kurios atsirastų jį užrišus, skaičių apribojo iki vos vienos. Pastebėta, kad jie nustatė ir maksimalų apsukimų skaičių – aštuonis (esą apvyniojus kaklaraištį daugiau kartų jis taptų per trumpas).

Matematikai iš Švedijos patobulino skaičiavimo modelį ir nustatė, kad kaklaraiščio užrišimo būdų yra gerokai daugiau – net 177 tūkst. 147-i.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.