Jaunojo išradėjo aukso medalis – gyvybės mokslų tyrėjai

Pasaulinė intelektinės nuosavybės organizacija (WIPO) kartu su Valstybiniu patentų biuru ketvirtą kartą apdovanojo geriausią jaunąjį išradėją. Juo tapo gyvybės mokslų tyrėja Monika Glemžaitė, kurios išradimai ateityje turėtų pasitarnauti genų terapijoje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 30, 2014, 3:45 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:44 AM

25 metų mergina medalį gavo už CRISPR/Cas sistemų tyrimus. Vilniaus Universitete biochemiją studijavusi Monika yra dviejų išradimų bendraautorė, kurie susiję su itin perspektyvia CRISPR/Cas technologija. Ją ateityje tikimasi panaudoti eukariotinių organizmų ląstelių genomo redagavimui, kuris leistų sukurti vertingas naujas ląstelių linijas, skirtas genetinėms ligoms gydyti ar vertingoms augalų, gyvūnų veislėms sukurti.

„Didžiuojuosi, kad šis medalis buvo pelnytas už darbą itin inovatyvioje tyrimų srityje. Šiuo metu CRISPR/Cas sistemų tyrimai sparčiai vystomi visame pasaulyje. Panaudojant šias sistemas galima tirti įvairių ligų mechanizmus, o ateityje tai panaudoti net ir gydymui, pavyzdžiui, genų terapijoje“, – įsitikinusi jaunoji tyrėja.

2011 m. studijuodama Vilniaus universitete Monika laimėjo vardinę bendrovės „Thermo Fisher Scientific“ stipendiją ir pradėjo rengti baigiamąjį darbą kompanijos Mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros centre. Pernai jos baigiamasis magistro darbas buvo pripažintas geriausiu studentų, gavusių vardines šios kompanijos stipendijas, baigiamuoju darbu. Šiandien M.Glemžaitė yra viena iš 90-ies bendrovėje „Thermo Fisher Scientific“ veikiančio Mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros centro mokslininkų ir tyrėjų komandos narių.

Jaunoji tyrėja aktyviai dalyvauja projekte „Mobilioji bioklasė“ – keliauja su laboratorija po Lietuvą, rengia jos turinį. Ši mobili laboratorija supažindina Lietuvos moksleivius su naujausiais gyvybės mokslų laimėjimais.

Jaunojo išradėjo apdovanojimas M.Glemžaitei buvo įteiktas balandžio 25 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.