Akių implantai leis visam laikui atsisveikinti su akiniais

Mokslininkai sukūrė naują metodą, kuris leis užmiršti skaitymo akinius. Mažas implantas (pavadinimu „Lašas“), įdėtas po ragena, padeda išvengti regėjimo problemų senstant.

Su kompiuteriu daug dirbantiems žmonėms presbiopija išsivysto dažniau, o jos intensyvėjimas gali labai išvarginti.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Su kompiuteriu daug dirbantiems žmonėms presbiopija išsivysto dažniau, o jos intensyvėjimas gali labai išvarginti.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

Aug 26, 2014, 2:56 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 11:33 PM

Tikimasi, kad neskausminga procedūra taps populiariu ginklu kovoje su presbiopija. Ši liga mažina mūsų gebėjimą sutelkti dėmesį į arti esančius objektus. Ji pasireiškia daugeliui 40 metų sulaukusių žmonių, dėl to tenka naudoti skaitymui skirtus akinius.

Pirmą kartą metodas pritaikytas Amerikoje, tačiau jau spėjo persikelti ir į Didžiają Britaniją. Ilgainiui tai gali pakeisti lazeriu atliekamas regos gerinimo operacijas, kurios negarantuoja, kad pagerėjusi būklė išsilaikys ilgą laiką. Taip pat naujoji procedūra yra gerokai trumpesnė: trunka vos 10 minučių, o lazeriu atliekama operacija gali užtrukti iki valandos.

Kaip tai atliekama?

Į paciento akį yra įlašinami anesteziniai lašeliai, todėl jis gali išlikti sąmoningu visos operacijos metu, kol implantas dedamas po skaidriu ragenos apvalkalu. Regėjimą jis pagerina pakeisdamas ragenos formą: centrinė jos dalis tampa statesnė. Tokios procedūros kaina siekia apie 11 tūkst. litų.

Lynda Marenghi (57) iš Stafordšyro buvo pirmoji Europoje, kuriai atlikta ši operacija: „Tai mane vedė iš proto. Skaitymo metu knygas turėjau laikyti vis toliau ir toliau. Galiausiai, kai rankos tapo per trumpos, man buvo diagnozuota presbiopija.“

Oftalmologijos chirurgas Markas Wevillas, kuris atlieka tokio tipo operacijas, teigė: „Lašu“ negalima pakeisti akies amžiaus, tačiau juo galima pagerinti vis blogėjantį regėjimą, kurį sukelia senėjimo procesas.“

Nustatyta, kad su kompiuteriu daug dirbantiems žmonėms presbiopija išsivysto dažniau, o jos intensyvėjimas gali labai išvarginti. Todėl šis naujas metodas suteikia viltį milijonams žmonių, kurie turi ar ateityje turės nešioti akinius. Maža to, vien Didžiojoje Britanijoje jis gali sumažinti optiniams gaminiams (įskaitant ir kontaktinius lęšius) skiriamas išlaidas daugiau nei 2,7 mlrd svarų per metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.