Iki 2050-ųjų išsivystys nauja žmonių rūšis?

Mokslininkai teigia, kad dėl radikaliai pasikeitusių technologijų, elgsenos ir natūralios atrankos dar iki 2050 metų išsivystys visiškai nauja žmonių rūšis.

Išaugus smegenų tūriui, organizmui reikės daugiau energijos ir laiko pasiekti visą savo potencialą.<br>123rf nuotr.
Išaugus smegenų tūriui, organizmui reikės daugiau energijos ir laiko pasiekti visą savo potencialą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

Sep 15, 2014, 4:25 PM, atnaujinta Feb 2, 2018, 12:22 PM

Šią hipotezę pateikė „Global Brain“ instituto mokslininkas Cadell Last ir jo komanda, kurie tvirtina, kad žmonija šiuo metu išgyvena svarbų „evoliucinį perėjimą“. Pasak jų, ateityje gyvensime žymiai ilgiau, vaikų susilauksime senesniame amžiuje ir net kasdienes užduotis atlikti padės dirbtinis intelektas. Šis pokytis bus toks didelis, kad tai prilygs pasikeitimui iš beždžionės į žmogbeždžiones ir iš žmogbeždžionių į žmones.

„Jūsų 80-ieji arba 100-ieji gyvenimo metai nuo jūsų senelių skirsis radikaliai“, – teigia C.Last ir priduria, kad ateityje daugiausia laisvo laiko praleisime virtualioje realybėje. Kai kurie evoliucijos mokslininkai mano, kad gyvenimo trukmė per ateinantį pusę amžiaus gali išaugti net iki 120 metų.

Remdamasis Christinos Sterbenz ataskaita, C.Last padarė išvadą, kad žmonės lytiškai subręs vėliau. Tai vadinama gyvybės istorijos teorija. Pagal ją aiškinama, kaip natūrali atranka formuoja pagrindinius žmogaus gyvenimo aspektus, pavyzdžiui, reprodukciją.

Anot mokslininkų, išaugus smegenų tūriui, organizmui reikės daugiau energijos ir laiko pasiekti visą savo potencialą. Todėl vietoj greito gyvenimo ir mirties ankstyvame amžiuje, žmonės gyvens lėtai ir mirs gerokai senesni negu dabar.

„Visuomenėje šiuo metu yra visiška netvarka. Tačiau krizės akivaizdoje išryškėja galimybės ir apokalipsės metu gali prasidėti metamorfozė, – tvirtina C.Last. – Manau, ateityje žmonija sukurs daug sudėtingesnę, sąžiningesnę, ir galingesnę civilizaciją, sugebančią sustabdyti biologinį laikrodį.“

Šie pakitimai vyksta jau dabar. Šiandien vidutinis pirmo kūdikio besilaukiančios moters amžius Didžiojoje Britanijoje yra 29,8 metų ir šis skaičius nuolat auga. JAV vyresnių nei 35 metų amžiaus moterų, susilaukusių pirmojo vaiko, skaičius nuo 1970 metų išaugo net 15 procentų.

„Kai šalys tampa ekonomiškai labiau pažengusiomis, vis daugiau žmonių, ypač moterų, turi galimybę ilgiau gyventi be vaikų, – priduria mokslininkas. – Ateityje dirbtinis intelektas kompensuos žemos kvalifikacijos darbo vietų poreikį, o mes praleisime daug laiko gyvendami virtualioje realybėje.“

Jo hipotezė išdėstyta moksliniame darbe, pavadinimu „Žmogaus evoliucija, gyvybės istorijos teorija ir biologinės reprodukcijos pabaiga“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.