„YouTube“ mada: smegenų orgazmą sukeliantys vaizdo įrašai

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 30, 2015, 9:59 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 1:10 PM

Svetainėje „YouTube“ apstu vaizdo įrašų, kuriuose žmonės šnabžda, barbena nagais, sukelia šiurenimo garsus ir atlieka kitus keistus veiksmus. Jie pažymėti raidėmis ASMR, o tiems, kurie žino jų prasmę, garsai ir vaizdai sukelia menkai ištirtą malonų jausmą.

Šis jausmas vadinamas autonomine sensorine meridianine reakcija, arba trumpiau – ASMR. Dažnai jis vadinamas tiesiog smegenų orgazmu. Paaiškinti jį tiems, kurie jo nepatyrė, sunku – tai savotiški šiurpuliai, kylantys galvoje ir pereinantys per nugarą, kartais – pasiekiantys ir galūnes. Bet, kitaip nei dėl šalčio kylantis šiurpas, šis yra malonus.

Įvairiems žmonėms jį sukelia skirtingi dirgikliai: tai gali būti šnabždesys, švelni, tyli kalba, lūpomis skleidžiami garsai, kvėpavimas, beldimas, traškėjimas ar šiurenimas.

Gali būti, kad ASMR esate jautę ir jūs, tik niekada nesusimąstėte, kas tai yra. Taip buvo ir man. Ir iki šiol nežinojau, kas jį sukelia – tiesiog, kartais tai įvykdavo.

Internete netyčia aptikau straipsnį apie neįprastą, nepaaiškinamą jausmą, kurį „moka“ patirti kai kurie žmonės. Pradėjęs domėtis ASMR supratau, kad tai ir yra dalykas, kurį jauči. Beje, dar prieš šešerius metus šis jausmas nė neturėjo pavadinimo.

Ir šiandien ASMR nėra ištirtas mokslininkų, bet akivaizdu, kad jį jaučia daugybė žmonių.

Vien „YouTube“ paieškoje įvedę šias keturias raides, gausite per 1,7 mln. vaizdo įrašų, kurių autoriai vienaip ar kitaip siekia sukelti „smegenų orgazmą“. Pavyzdžiui, „ASMRrequests“ pasivadinusi Ally, kurianti vaizdo įrašus pagal žiūrovų pageidavimus, turi per 200 tūkst. prenumeratorių, o jos įrašai buvo peržiūrėti daugiau nei 31 mln. kartų. Beje, ji „YouTube“ užsiregistravo vos prieš pusantrų metų.

Ally ir kiti „YouTube“ nariai kuria tokius vaizdo įrašus, nes jie, bent daliai žmonių, sukelia tą malonų jausmą.

Įrašų rekomenduojama klausytis naudojant ausines. Nors kai kuriuos jie glumina, dažnu atveju būtent intymumas padeda sužadinti ASMR jausmą.

Tarsi meditacija

ASMR pradininku, bent jau vaizdo įrašų sferoje, vadinamas TV dailininkas Bobas Rossas (jo vaizdo įrašą galite rasti čia). Jo video turi net kelis dirgiklius, kurie gali sukelti šį jausmą: tylus, ramus šnekėjimas, teptuko šiurenimas ir panašūs garsai.

„ASMR jausmą apibūdinčiau kaip labai malonius šiurpulius, panašius į tuos, kuriuos galite pajausti, kai kas nors piešia jums ant nugaros, žaidžia su jūsų plaukais arba stebint žmogų, darantį kažką panašaus, kaip B.Rossas“, – teigė populiari „ASMRtistė“ Heather Feather, „YouTube" turinti daugiau nei 180 tūkst. prenumeratorių.

„YouTube“ atveju, itin svarbu ne tik puiki garso kokybė, bet ir supratimas, kokie dalykai sukelia šį jausmą.

Daugeliu atvejų ASMR įrašų kūrėjai šnabžda tiesiogiai klausytojui (pvz., imituoja vizitą pas gydytoją, apsilankymą SPA centre ar registraciją viešbutyje).

Yra ir dar kelios populiarios vaizdo įrašų rūšys:

* Beldimas ir stuksenimas (švelnūs garsai sukeliami naudojant įvairius daiktus ir paviršius);

* Šiurenimas (tai gali būti mikrofono valymas šepetėliu, plaukų šukavimas, piešimas, įvairių įrenginių valymas ir kt.);

* Burnos garsai ir kvėpavimas (vienas naujesnių atradimų – žmogus ne šnabžda, o tiesiog sukelia garsus burna ir lūpomis; tokiu būdu sudaromas įspūdis, kad kažkas yra šalia).

Bene svarbiausias patarimas – žiūrint šiuos vaizdo įrašus (ar klausantis jų) reikėtų būti visiškoje tyloje, naudoti ausines ir atsipalaiduoti. Kai kurie internautai ASMR net lygina su meditacija.

Nors dauguma vaizdo įrašų atrodo intymūs, iš tiesų su seksualiniu pasitenkinimu tai neturi nieko bendro – tiesiog tikimybė sukelti ASMR padidėja kai klausytojas jaučia asmeninį dėmesį.

Ar jūs jaučiate ASMR? Tai išsiaiškinti gali padėti straipsnio apačioje esantis vaizdo įrašas – jo autorė nufilmavo keliasdešimt skirtingų dirgiklių, sukeliančių minėtąjį jausmą.

Parengta pagal Mashable.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: : Lithuanian challenges in Green Finance and Global Agenda