Atskleista vyno skonio paslaptis

Kai vyno žinovas pauostęs taurę užtikrintai nurodo vyno rūšį, tai lyg ir suprantama – skirtingos vynuogių rūšys turi skirtingą skonį. Tačiau kodėl tos pačios rūšies vynuogių vynas iš skirtingų regionų pasižymi visiškai skirtingomis skonio savybėmis? Nors ir kyla įtarimų, kad atskleisti tai užsibrėžę mokslininkai tiesiog norėjo gerai praleisti laiką, dabar turėtume juos pagirti – tyrimo autoriai išsprendė per amžius vyndarius kankinusį klausimą. Ir, beje, oras ar saulė čia niekuo dėti.

Štai ir paaiškėjo, kad prancūziško vyno Lietuvoje ne tik dėl sniego neišauginsi.<br>123rf nuotr.
Štai ir paaiškėjo, kad prancūziško vyno Lietuvoje ne tik dėl sniego neišauginsi.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

2015-09-30 22:00, atnaujinta 2017-10-12 14:32

Savo darbo rezultatus aprašę žurnale „Scientific Report“ mokslininkai įrodė, kad ne vynuogių rūšis, klimatas ar orai lemia unikalias nacionalinio regionų vyno skonio savybes. Ir, pasirodo, vynas šiuo atžvilgiu kažkuo panašus į alų. Mat didžiausią įtaką jo skoniui daro paprasčiausios mielės.

Būtent unikalios viename ar kitame vynuogynus auginančiame regione tarpstančių mielių genetinės savybės ir lemia to regiono vyno unikalumą. Taigi, kai vyndariai reklamuojasi girdami unikalias savo dirvos savybes, jie, matyt, giria vienaląsčius grybus, kurie joje veisiasi.

Savo išvadas mokslininkai padarė ištyrę mielių savybes šešiuose pagrindiniuose Naujosios Zelandijos vyndarystės regionuose ir ten auginamos vynuogių rūšies 'Sauvignon blanc' savybes.

Paaiškėjo, kad apie pusė cheminių junginių, kurie lemia unikalias vyno savybes, yra šalutinis mielių skatinamos sulčių fermentacijos produktas.

Taigi mokslininkai lengva širdimi patvirtino, kad vyndarių įvaizdis kuriamas sąžiningai – išties unikalias šio gėrimo savybes lemia dirvos, klimato ir regiono ypatumai. Tereikia prie to pridėti specifines mieles.

Beje, tuo savo vyno pertraukėlės mokslininkai užbaigti nepanori. Dabar žada tyrinėti, kokią įtaką vynų savybėms daro kiti grybai ir bakterijos.

Yra juk mokslininkų, kurie moka teisingai pasirinkti tyrinėjimo sritį. Kol kiti rizikuoja apsišvitinti radiacija…

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.