Norite 13 tūkst. dolerių per metus? Priduokite savo išmatas!

Organų ar kraujo donorystė seniai nėra naujiena, tačiau ar žinojote, kad medicinos sektoriui ypač reikia išmatų? Jų donorai už vieną biologinių atliekų pavyzdį gauna 40–50 dolerių, o per metus uždirba per 13 tūkst. dolerių.

Brangiosios išmatos užsakymų laukia -80°C temperatūroje.<br>„OpenBiome“ nuotr.
Brangiosios išmatos užsakymų laukia -80°C temperatūroje.<br>„OpenBiome“ nuotr.
Brangiosios išmatos užsakymų laukia -80°C temperatūroje.<br>„OpenBiome“ nuotr.
Brangiosios išmatos užsakymų laukia -80°C temperatūroje.<br>„OpenBiome“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Nov 6, 2015, 2:07 PM, atnaujinta Oct 5, 2017, 12:36 PM

Donorų išmatos naudojamos persodinimui, o ši procedūra gelbsti žmonių gyvybes. Ji naudojama gydant pacientus, užsikrėtusius pavojinga ir antibiotikams atsparia Clostridium difficile (C.difficile) bakterija.

Užsikrėtusieji šia bakterija kenčia nuo smarkaus, chroniško viduriavimo. Dėl tokios ligos kasmet vien JAV į ligonines paguldoma per 250 tūkst. žmonių ir miršta apie 14 tūkst. žmonių.

Beje, šia liga dažnai susergama dėl ilgo antibiotikų vartojimo – būtent todėl ją taip sudėtinga išgydyti. Paciento organizmas nesugeba kovoti su infekcija, įprasti gydymo būdai tampa bevaisiai.

Paaiškėjo, kad geriausias būdas gydyti C.difficile infekcijas yra išmatų persodinimas. Taip, ši procedūra nėra iš maloniųjų – ji atliekama klizmos metodu, į pacientų vidurius suleidžiant užšaldytų donorų išmatų kapsulių.

Šis procesas lyginamas su nualinto dirvožemio trešimu, o jo sėkmė neįtikėtina: po tokių persodinimų išgyja per 90 proc. pacientų.

Tokį gydymo būdą išradęs JAV mokslininkas Markas Smithas įkūrė nepelno siekiančią organizaciją „OpenBiome“, kuri ir užsiima išmatų supirkimu.

Tiesa, donorais gali tapti tik jokiomis žarnyno ligomis nesergantys, sveiki asmenys, kurių amžius yra nuo 18 iki 50 metų, o kūno masės indeksas neviršija 30-ies balų. Ir, svarbiausias reikalavimas, jie turi patys prisistatyti į įstaigos laboratoriją Medforde (Masačusetsas, JAV).

Už vieną kokybišką pavyzdį donoras gauna 40 dolerių išmoką, nuolatiniams donorams (atvykstantiems penkis kartus per savaitę) mokama 50 dolerių. Taigi per savaitę jie iš savo išmatų gali uždirbti 250 dolerių, o per metus – net 13 tūkst. dolerių.

„OpenBiome“ donorus paskatina įvairiais prizais už, pavyzdžiui, aktyvumą ar didžiausius pavyzdžius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.