Įspėja dažnai skraidančius: pavojus – realus

Niekam nėra paslaptis, kad Žemės atmosfera mus saugo nuo pavojingos kosminės spinduliuotės. Ne vienas keliautojas pastebėjo, kad lėktuve Geigerio skaitiklis rodo žymiai didesnius rodmenis nei ant žemės. Visgi naujas mokslininkų atradimas šokiravo ir visko mačiusius aviacijos specialistus.

Lėktuvų keleivius veikia didesnė radiacija nei būnant ant žemės.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Lėktuvų keleivius veikia didesnė radiacija nei būnant ant žemės.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

Feb 9, 2017, 2:14 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 10:32 AM

Įprastai komerciniai lėktuvai skraido maždaug 10 kilometrų aukštyje. Tokiame aukštyje radiacijos lygis gali būti net 10 kartų didesnis nei įprastai ant Žemės. Tai – didžiulis skirtumas, nors radiacijos lygis vis tiek nėra laikomas pavojingu, nebent keliaujate labai dažnai.

Taip yra todėl, kad kuo aukščiau kylame, tuo plonesnis atmosferos sluoksnis saugo mus nuo pavojingos kosminės radiacijos. Lėktuvo korpusas keleivių beveik neapsaugo – gama spinduliai per jį eina kiaurai.

Tai nėra nauja informacija, nors apie ją garsiai nekalbama – nenorima atbaidyti žmonių nuo keliavimo malonumo.

Šį fenomeną tyrinėjantys mokslininkai, remiami NASA organizacijos, neseniai padarė netikėtą atradimą. Jie aptiko radiacijos debesis. Kai kuriose vietose radiacijos lygis netikėtai šauna į viršų, pasiekdamas net dvigubai aukštesnį lygį nei įprasta tame aukštyje. Šie debesys negali būti paaiškinti įprasta kosminės spinduliuotės doze, tačiau mokslininkai mano, kad žino atsakymą.

Tyrimas padėjo nustatyti, kad šie radiacijos debesys susiformuoja dėl geoterminių audrų, kurias sukelia padidėjęs Saulės aktyvumas ir jos energijos pliūpsniai. Šios audros išlaisvina Van Aleno radiaciniame žiede įkalintus elektronus, o tada jie keliauja į viršutinius atmosferos sluoksnius, kur susiduria su deguonies ir azoto atomais, paskleisdami radiaciją. Kitaip tariant, šie debesys nėra vientisa sistema – jie išmėtyti padrikai per visą dangų.

Ar tai pavojinga? Buvimas padidintos radiacijos zonoje visada yra pavojingas. Tačiau kuomet kalbame apie apšvitinimą, laikas yra svarbus veiksnys. Daugelis žmonių skraido pernelyg retai, kad ši radiacija paveiktų jų sveikatą. Kita vertus, mokslininkai teigia, kad tie, kurie keliauja nuolat, orlaivių įgulos ir nėščiosios turėtų žinoti apie šiuos radiacijos debesis.

Teigiama, kad pavojus sveikatai yra realus – mokslininkai svarsto, kad panaudojus automatinę radiacijos lygio dideliame aukštyje matavimo įrangą būtų galima sudaryti tokių radiacijos debesų žemėlapius. Jais remiantis būtų galima nežymiai pakoreguoti kursą, kad jų būtų išvengta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.