Mokslininkai pateikė verdiktą dėl „5 sekundžių taisyklės“

Taip yra nutikę ne vienam iš mūsų. Vos tik susiruošiame paskanauti kokį nors saldų gardumyną, jis išsprūsta iš rankų ir krenta ant grindų. Dažniausiai tai mūsų neatbaido – jį greitai pakeliame, apžiūrime ir daug negalvoję įsidedame į burną. Tačiau jei aplink yra kitų žmonių dažnai šį maisto gabalėlį tenka išmesti į šiukšliadėžę. O kaip elgtis patartų mokslininkai? Kokiomis ligomis galime susirgti suvalgę nuo grindų pakelto maisto?

Žmonės nukritusį maistą dažnai atiduoda augintiniams arba savo vaikams.<br>123rf nuotr.
Žmonės nukritusį maistą dažnai atiduoda augintiniams arba savo vaikams.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

Mar 20, 2017, 7:57 AM, atnaujinta Apr 7, 2017, 4:07 PM

Tikriausiai, visiems yra tekę girdėti apie penkių sekundžių taisyklę. Teigiama, kad jei maistą nuo grindų pakeliame iš karto, tai jokie pavojingi mokrobai ant jo nespėja apsigyventi ir jį galima valgyti. Tai – daugiau juokelis nei rimtas sveikatos saugojimo patarimas. Tačiau kartais to daryti nedrįstame dėl aplinkinių žvilgsnių arba dėl to, kad žinome, jog namuose grindys tikrai nėra steriliai švarios.

Mokslininkai iš Astono universiteto šį klausimą nusprendė patyrinėti išsamiau. Jų teigimu, viskas labai priklauso nuo grindų dangos tipo ir to, koks maistas ant jų nukrito. Mokslininkai atliko įvairius bandymus: ant laminato, plytelių ir kilimo pavyzdžių apgyvendino 10 milijonų bakterijų. Ant jų jie metė skrebučius, sausainius, virtus makaronus ir saldumynus. Jie leido šiems maisto pavyzdžiams ant bakterijomis užterštų grindų praleisti 3 arba 30 sekundžių, o vėliau išmatavo, kiek šių bakterijų persikėlė nuo grindų ant maisto.

Skrebutis ir sausainis per ant grindų praleistą laiką pasigavo tik po 25–50 bakterijų nuo laminatu ir plytelėmis dengtų grindų ir tik 10 bakterijų nuo kilimo. Įdomu tai, kad šis skaičius neišaugo maisto pavyzdžius palikus ir kur kas ilgiau. Tuo metu virti makaronai nuo kietų grindų per 3 sekundes pasigavo net 2500 bakterijų, o per 30 sekundžių – 7500. Makaronai iš kilimo perėmė tik 175 bakterijas ir šis skaičius ženkliai nebeaugo net po pusės minutės.

Minkštesnis maistas natūraliai pritraukia daugiau bakterijų, ypač jei jis spėja pagulėti ant grindų. Per kelias sekundes jis vis dar tyžta, plečiasi jo ir grindų sąlyčio plotas. Būtent dėl to kilimas maistui perduoda tik nedidelį bakterijų kiekį – maistas liečiasi tik su pluošto, iš kurio išaustas kilimas, viršumi.

O dabar geriausia dalis. Priklausomai nuo to, kokios rūšies bakterijos yra ant jūsų grindų, ant maisto jų turėtų patekti bent 10 tūkstančių. Mokslininkai tyrime panaudojo tas bakterijas, kurių mūsų namuose yra daugiausia. Manote, kad viename eksperimente buvo pavojingai priartėta prie šio skaičiaus? Ne visai taip – eksperimentuose naudotos grindys buvo šimtus kartų labiau užterštos bakterijomis nei įprasti žmonių namai.

Taigi mokslininkai priėjo paprastą išvadą – valgyti maistą, kuris ant grindų praleido vos kelias ar keliasdešimt sekundžių, yra saugu. Nebent ant jo yra matomo purvo. Tačiau tai taikytina tik jūsų namų grindims – viešose vietose grindys gali būti užterštos ir kur kas žalingesnėmis medžiagomis nei bakterijos.

Žmonės, beje, maistą nuo grindų valgo nuolat. Tyrimas atskleidė, kad net 56 proc. žmonių mano, jog valgyti ant savo namų grindų trumpai pabuvusį maistą yra normalu, o 17 proc. žmonių maistą valgytų ir nuo kitų žmonių grindų. 2 proc. žmonių savo užkandžius pakelia ir suvalgo ir nuo viešojo transporto grindų, o 1 proc. nemato problemų suvalgyti ir ant kino teatro grindų išslydusį kąsnelį.

Įdomu ir tai, kad žmonės nukritusį maistą dažnai atiduoda augintiniams arba savo vaikams – šios dvi žmonių kategorijos šiame tyrime pasirodė esančios lygios.

Taisyklė, kurią reikia atsiminti – jei maistą nuo savo namų grindų pakėlėte greitai (nepraėjus nei minutei), o ant jo nesimato jokio purvo, jį valgyti saugu. Tiesą sakant, jei nukritęs maistas yra kietas, nieko baisaus nenutiks, jei ant grindų jis praleis ir šiek tiek ilgiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.