Mokslininkai Vokietijoje įjungė dirbtinę saulę

Julicho mieste pastatyta ir iš Vokietijos kosmoso centro valdoma didžiausia iki šiol sukurta dirbtinė Saulė, susidedanti iš 149 didžiulių ksenono lempų, skirta toli gražu ne apšvietimui.

„Dirbtinė saulė“ susideda iš 149 didžiulių ksenono lempų.<br>Dlr.de nuotr.
„Dirbtinė saulė“ susideda iš 149 didžiulių ksenono lempų.<br>Dlr.de nuotr.
„Dirbtinė saulė“ per keturias valandas sunaudoja tiek elektros energijos, kiek keturių asmenų šeima per metus.<br>Dlr.de nuotr.
„Dirbtinė saulė“ per keturias valandas sunaudoja tiek elektros energijos, kiek keturių asmenų šeima per metus.<br>Dlr.de nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Technologijos.lt

Mar 30, 2017, 5:57 PM, atnaujinta Apr 6, 2017, 8:53 PM

Didžiulis 14 metrų aukščio ir 16 metrų skersmens įrenginys buvo sukurtas kaip instrumentas vandenilio gamybai. 149 lempų spindulys sukoncentruojamas į 20 kvadratinių cm laukelį ir ten pasiekia 3,000 °C temperatūrą. To pakanka suskaldyti vandens molekulei ir pagaminti tam tikrą kiekį vandenilio.

Mažiau nei 20 minučių trukusio bandymo metu tai ir buvo padaryta bei įrodyta, kad sumanymas iš tiesų veikia. Tačiau pats aparatas nepertraukiamai gali dirbti ir daug ilgiau: ištisas valandas ar net visą dieną.

Bendra įrenginio galia yra 350 kW ir jis sukuria nei daug nei mažai – apytikriai 10 000 kartų daugiau Saulės spinduliuotės nei Žemę pasiekia natūraliai, o pats skleidžiamų spindulių spektras beveik identiškas tikrajai Saulei.

Stebina ir įrenginio apetitas: per keturias valandas sunaudoja tiek elektros energijos, kiek keturių asmenų šeima per metus, o išskiriamos šilumos kiekis toks didelis, kad pakaktų paversti pelenais bet kokį toje pačioje patalpoje esantį žmogų.

Vandenilis – ekologiškiausias kuras

Vandenilis yra pats lengviausias ir labiausiai paplitęs elementas Visatoje, tačiau Žemėje ganėtinai retas. Mūsų planetoje šis elementas praktiškai nerandamas grynas, sutinkamas tik junginiuose su kitais elementais.

Vis dėlto, verta pasukti galvą, kaip šio elemento gauti dirbtiniais būdais, nes vandenilis tikriausiai yra pats ekologiškiausias iki šiol mums žinomas kuras. Sudegdamas vandenilis jungiasi su deguonimi ir virsta vandeniu, kitaip tariant, vienintelio degimo produktas yra vanduo. Tuo metu įprastinis kuras išskiria anglies dioksidą, anglies monoksidą, nitratus ir daugybę kitų kenksmingų medžiagų.

Nepaisant didžiulių elektros sąnaudų ir mažo pagaminamo vandenilio kiekio, šis įrenginys pirmiausiai skirtas teoriniams skaičiavimams. Šiuo metu siekiama kuo labiau optimizuoti vykstančius procesus, sužinoti apie efektyviausius vandenilio gamybos technologinius režimus.

Pagrindinis ilgalaikis uždavinys – panaudoti visas šių eksperimentų metu gautas žinias kuriant saulės elementus, jos energiją galinčius tiesiogiai paversti vandeniliu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.