Atrodo, mokslininkai netyčia atrado vaistus nuo plikimo

Ne pirmas kartas, kai vaistai suveikia ne visai taip, nei tikėtasi – juk ir garsioji „Viagra“ šiaip jau buvo kurta kaip vaistas širdžiai.

Buvo kuriamas imunosupresantas – bet mokslininkai pastebėjo, kad kuriamo preparato aktyvioji medžiaga stimuliuoja žmogaus plaukų folikulų augimą.<br> 123RF nuotr.
Buvo kuriamas imunosupresantas – bet mokslininkai pastebėjo, kad kuriamo preparato aktyvioji medžiaga stimuliuoja žmogaus plaukų folikulų augimą.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-05-13 17:08, atnaujinta 2018-05-13 17:10

Šįkart buvo kuriamas imunosupresantas – bet mokslininkai pastebėjo, kad kuriamo preparato aktyvioji medžiaga stimuliuoja žmogaus plaukų folikulų augimą, paveikdamas proteiną, kuris paprastai augimą blokuoja. Publikacijoje apie atradimą žurnale „Plos Biology“ autoriai išreiškė viltį, kad jiems gali pavyktų sukurti preparatą, kuris galėtų būti naudojamas nuplikimo gydymui.

Tyrimo bendraautorius dr. Nathanas Hawshaw ir Mančesterio universiteto pasakoja, kad originaliai vaistas buvo kuriamas organų transplantaciją patyrusiems pacientams, su tikslu sumažinti transplantų atmetimo reakciją ir autoimunines ligas. Oficialiai žinomas kaip Cyclosporine A, preparatas buvo dažnai naudojamas jau nuo devintojo dešimtmečio, bet, deja, buvo žinoma ir daug jo pašalinių efektų. Vienas iš jų – kad preparatas gali sukelti nepageidaujamą plaukų augimą.

Iki šiol nuplikimas gydomas tik arba chemiškai – naudojant minoksidilą (angl. Minoxidil) ir finasteridą (angl. finasteride) – arba chirurgiškai, kai į nuplikimo apimtas vietas transplantuojami plaukai. Ir nors pastarasis būdas dažniausiai būna sėkmingas, vis dėlto tai yra invazinis metodas – o iki šiol gydymui naudoti cheminiai preparatai ne visada duodamą efektą.

CsA atradimas galbūt pasiūlys ketvirtąją išeitį. „Bet savaime suprantama, pirma reikia klinikinių bandymų, kurie parodytų, kiek šis preparatas realiai efektyvus ir saugus“, – apibendrina dr.N.Hawshaw.

Parengta pagal IFL Science

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?