Neįtikėtina: 10 kilometrų aukštyje – gyvybės tiek, kiek žmonių Australijoje

Žemės stratosferoje yra pilna gyvybės. Nepaisant to, kad ten – 10 kilometrų ir didesniame aukštyje – yra labai šalta, žemas slėgis ir mažai vandens, aptinkamos vis naujos mikroorganizmų rūšys.

 Žemės stratosferoje yra pilna gyvybės. Nepaisant to, kad ten – 10 kilometrų ir didesniame aukštyje – yra labai šalta, žemas slėgis ir mažai vandens, aptinkamos vis naujos mikroorganizmų rūšys.<br> 123RF nuotr.
 Žemės stratosferoje yra pilna gyvybės. Nepaisant to, kad ten – 10 kilometrų ir didesniame aukštyje – yra labai šalta, žemas slėgis ir mažai vandens, aptinkamos vis naujos mikroorganizmų rūšys.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-06-16 22:32

Vertinama, kad kasmet į stratosferą patenka apie sekstilijoną (1021) gyvų organizmų ląstelių. Palyginimui – žmogaus organizme yra apie 40 trilijonų ląstelių, taigi šis ląstelių skaičius atitinka maždaug 25 milijonus žmonių (t.y. daugmaž tiek, kiek gyvena Australijoje ar Šiaurės Korėjoje, Lrytas.lt past.).

Aptikti ir tyrinėti šią gyvybę yra sudėtinga, tačiau labai svarbu, jei tik norime daugiau suprasti apie gyvybę Žemėje ir apie gyvybės potencialą kitose planetose. Taip teigiama naujame apžvalginiame straipsnyje, kuriame aptariama dabartinių tyrimų būklė.

Stratosferinės gyvybės tyrimai mums padės suprasti, kokias ekstremalias sąlygas gali pakelti žemiški mikroorganizmai, kokiomis sąlygomis jie gali išgyventi, o kokiomis – ir daugintis. Tai savo ruožtu padės įvertinti, kokioje aplinkoje už Žemės ribų galėtų egzistuoti gyvybė – ir žemiška, ir ne tik.

Šios žinios svarbios dėl trijų priežasčių. Visų pirma, jos padės ieškant gyvybės už Žemės ribų. Antra, jos leis pagerinti dabartinę erdvėlaivių sterilizavimo praktiką, siekiant išvengti kitų dangaus kūnų užteršimo žemiška gyvybe. Ir trečia, jos leis identifikuoti mikroorganizmus, kuriuos bus galima pasiimti į kolonijas kituose dangaus kūnuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.