Budrumo testas: kaip manote, kurios ligos tikros, o kurios – išgalvotos?

Su sveikata nejuokaujama, tačiau apie ją prikurta daugybė mitų. Neteisingus teiginius paėmėme iš interneto – yra žmonių, kurie mano, kad tai – faktai. Nuo šių ligų kenčiantys žmonės dažniausiai stengiasi paskleisti žinią, kad greičiau būtų surasti geresni gydymo būdai. Todėl greičiausiai apie šias ligas yra tekę išgirsti ir jums. Tai kurios iš čia apibūdintų ligų yra tikros, o kurios – pramanai?

 Su sveikata nejuokaujama, tačiau apie ją prikurta daugybė mitų. Kurios iš čia apibūdintų ligų yra tikros, o kurios – pramanai?<br> 123RF nuotr.
 Su sveikata nejuokaujama, tačiau apie ją prikurta daugybė mitų. Kurios iš čia apibūdintų ligų yra tikros, o kurios – pramanai?<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-06-22 14:31, atnaujinta 2018-06-22 14:32

1. Nuo šios ligos kenčiančių žmonių minkštieji audiniai po truputį virsta kaulu. Ilgainiui kūnas yra visiškai sukaustomas – sąnariai praranda lankstumą, žmogui tampa sunku vaikščioti.

2. Tai – aplinkos sąlygų sukelta liga. Arti vėjo turbinų gyvenantys žmonės skundžiasi miego sutrikimais, rankų drebėjimu, galvos skausmais. Simptomai tokie dažni, kad mokslininkai pradėjo tyrimus ir ligą pavadino vėjo jėgainių sindromu – tačiau tai nėra oficialus pavadinimas.

3. Tai – itin keistas sindromas, nuo kurio kenčiantys žmonės praranda vienos savo rankos kontrolę. Ji nėra paralyžuota – ji tiesiog juda pati ir atlieka visokius veiksmus. Dažniausiai tai – kairė ranka. Ji ne tik kratosi, bet ir savarankiškai siekia įvairių daiktų ir net juos mėto. Kartais simptomai taip suprastėja, kad žmogus, norėdamas suvaldyti neklusniąją ranką, turi pasinaudoti sveikąja ranka.

4. Nuo šio sindromo kenčiantys žmonės dažniausiai yra jauni. Tai – miego sutrikimas, kuriuo sergantys žmonės gali miegoti kelias savaites ar net mėnesius. Per dešimtmetį dažniausiai pasitaiko 20 tokių atvejų. Ši liga yra nepagydoma – tačiau žmonės dažniausiai išauga, nors vėlesniame gyvenimo laikotarpyje simptomai gali sugrįžti.

5. Antinksčių nuovargis – tai liga, kai antinksčio liaukos nebegali pagaminti reikiamo hormonų kiekio. Manoma, kad šią ligą sukelia nuolatinis stresas ir infekcijos. Blogiausia tai, kad antinksčių nuovargį sunku diagnozuoti – žmonės patys jaučiasi pavargę, tačiau medikai pirmiausia pagalvoja apie kraujo tyrimus ir į hormonus neatkreipia dėmesio. Antinksčių nuovargis gali būti gydomas maisto papildais, tačiau dažniausiai tęsiasi metų metus.

Atsakymai

1. Tai tikra liga, vadinama Fibrodysplasia ossificans progressiva. Ši liga yra genetinė. Pažeisti minkštieji audiniai kaulėja ir šio proceso neįmanoma sustabdyti – ši liga yra nepagydoma. Gydytojai bandė pašalinti kaulinio audinio perteklių, tačiau tose vietose užaugo tik dar daugiau kaulo. Nuo šios ligos kenčiantys žmonės dažnai miršta nuo komplikacijų, susijusių su kvėpavimo takais ar kraujotaka. Šiuo metu pasaulyje šia liga serga apie 800 žmonių.

2. Tokios ligos nėra. Įdomu tai, kad žmonės šiais simptomais iš tiesų skundžiasi, tačiau jie yra visiškai psichosomatiniai. Kitaip tariant, pirmiausia jie įsivaizduoja, kad vėjo jėgainės jiems pakenks, o vėliau pradeda jausti simptomus, kuriuos kur nors perskaitė. Ši liga labai efektyviai gydoma placebu. Vis dėlto, itin arti vėjo jėgainių gyvenantys žmonės iš tikrųjų gali nukentėti – žemo dažnio nuolatinis triukšmas iš tiesų gali sukelti sveikatos bėdų, tačiau tą garsą galima pajusti tik būnant visai šalia vėjo jėgainių.

3. Tai tikra liga, vadinama svetimos rankos arba Dr. Strangelove'o sindromu. Iš tiesų, svetimos rankos sindromą gali sukelti įvairios priežastys. Pavyzdžiui, epilepsija kartais gydoma chirurginiu smegenų pusrutulių atskyrimu. Po to žmogus gali prarasti vienos rankos kontrolę. Šią nepagydomą ligą taip pat gali sukelti insultas, traumos ar net įgimtos ydos.

4. Tai – tikra liga, vadinama Kleine'o–Levino sindromu. Nežinoma, kas ją sukelia, tačiau jauni žmonės miega labai ilgą laiką. Juos tenka žadinti, kad jie pavalgytų, tačiau jie negali pražvalėti. Yra būdų, kaip neleisti jiems miegoti, tačiau tuomet suprastėja jų protinės funkcijos. Jokio patikimo gydymo nėra.

5. Antinksčių nuovargis nėra tikra liga. Ją 1998 metais išgalvojo chiropraktikas, o vėliau pasigavo įvairių homeopatinių vaistų gamintojai. Iš tiesų, antinksčiai gali susidurti su problemomis, tačiau tokios ligos tiesiog nebūna. Gydytojai ištiria hormonų lygius ir tada skiria kitokį gydymą – nereguliuojami papildai gali pakenkti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.