Aptiktas milžiniškas senovinių monetų lobis

Po Komo miesto teatro rūsiu (į šiaurę nuo Milano, Lombardijos regione Italijoje) aptiktas mažiausiai 300 aukso monetų Romos imperijos laikų lobis. Pinigai buvo paslėpti akmeniniame ąsotyje.

 Po Komo miesto teatro rūsiu (Italija) aptiktas mažiausiai 300 aukso monetų Romos imperijos laikų lobis.<br>MiBAC nuotr. 
 Po Komo miesto teatro rūsiu (Italija) aptiktas mažiausiai 300 aukso monetų Romos imperijos laikų lobis.<br>MiBAC nuotr. 
 Ministras kol kas oficialiai nenurodė lobio vertės, bet Italijos žiniasklaida jau skelbia, kad jos vertos milijonų dolerių.<br>MiBAC nuotr. 
 Ministras kol kas oficialiai nenurodė lobio vertės, bet Italijos žiniasklaida jau skelbia, kad jos vertos milijonų dolerių.<br>MiBAC nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 11, 2018, 10:03 PM

„Dar tiksliai nežinome tikslios šio radinio istorinės ir kultūrinės vertės, – teigia Italijos Kultūros paveldo ir veiklų (it. Ministero dei Beni e delle Attività Culturali, MiBAC) ministras Alberto Bonisoli, – bet pati atradimo vieta rodo, kad mūsų archeologams tai – didelis atradimas. Esu kupinas pasididžiavimo“.

Kad ir kas paslėpė lobį toje vietoje, „jie tai darė tokiu būdu, kad pavojaus atveju galėtų greitai jį atgauti“, teigia retų monetų ekspertė, numizmatė Maria Grazia Facchinetti.

Monetos buvo susuktos į ritinėlius, panašiai kaip ir kad ir šių laikų bankuose, – teigė ji ir papildė, kad įrašai monetose mini imperatorius Honorijų, Valentinianą III, Leoną I, Antonijų, Libijų Severo, taigi, monetos ne senesnės nei 474 mūsų eros metai.

“Visa tai rodo, kad savininkas greičiausiai buvo ne privatus asmuo, o greičiau viešas bankas ar indėlis“, – sako M.G.Facchinetti.

Ąsotyje aptiktas ir gabalėlis aukso.

Pasak Italijos kultūros ministerijos, lobis buvo rastas praėjusią savaitę, o dabar jos perkeltos į MiBAC restauracijos laboratoriją Milane, kur jų tyrimais ir restauravimu užsiima archeologai bei restauratoriai.

Ministras kol kas oficialiai nenurodė lobio vertės, bet Italijos žiniasklaida jau skelbia, kad jos vertos milijonų dolerių.

Istorinis Cressoni teatras, po kuriuo buvo rastas lobis, buvo atidarytas 1807 m. Vėliau jis buvo transformuotas į kino teatrą, o 1997 m. uždarytas. Objektas buvo netoli Novum Comum forumo vietos, kur, pasak ministerijos, buvo aptikti ir kiti svarbūs Romos imperijos eros artefaktai.

Šis radinys – vienas iš kelių visiškai netikėtų romėniškų monetų radinių paskutiniais metais, rašo CNN. 2016 m. Jeruzalėje buvo aptikta 2000 metų senumo romėniška moneta, kurioje buvo iškaltas legendinio imperatoriaus Nerono veidas – valdovo, kuris galimai garsėjo žiaurumu ir pagal vieną iš legendų, liepsnojant Romai, pats griežė smuiku.

Moneta buvo rasta kasinėjant Siono kalną, į pietus nuo Jeruzalės senamiesčio.

Tais pačiais metais Japonijoje, Okinawos pilies griuvėsiuose buvo aptikta ir 10 senovės Romos bei Otomanų imperijos laikų monetų.

Parengta pagal CNN.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.