Nustatė, koks laikas tarp dviejų nėštumų yra sveikiausias

Neseniai atliktame tyrime mokslininkai išsiaiškino, kad 18 mėn. tarpas tarp nėštumų sumažina komplikacijų ir įvairių sveikatos sutrikimų pavojų tiek mamai, tiek vaikui.

20-24 metų moterys, kurios taip pat pastojo po šešių mėnesių nuo gimdymo, turėjo 8,5 proc. riziką pagimdyti prieš laiką, o toms, kurios išlaukė, ši riziką buvo tik 5 proc. <br>123RF nuotr. 
20-24 metų moterys, kurios taip pat pastojo po šešių mėnesių nuo gimdymo, turėjo 8,5 proc. riziką pagimdyti prieš laiką, o toms, kurios išlaukė, ši riziką buvo tik 5 proc. <br>123RF nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 17, 2018, 4:23 PM

„Tyrime atradome, kad jei nėštumus skiria trumpas laiko tarpas, egzistuoja didesnis pavojus tiek mamai, tiek kūdikiui. Vyresnėms moterims tai ypač svarbu, nes jos dažniausiai specialiai stengiasi planuoti nėštumus vieną paskui kito“, – teigia pagrindinė tyrimo autorė Laura Schummers.

Mažesnis nei 18 mėnesių laikotarpis padidina riziką įvairaus amžiaus moterims. Mamoms, kurios yra 35 metų ir vyresnės, didesnė rizika kyla jų pačių sveikatai, o 20-24 m. moterims gali kilti sunkumų nėštumo ir gimdymo metu – kas sukelia pavojų vaikui.

Kad galėtų tiksliai įvertini kaip tarpus tarp nėštumų gali įtakoti moters amžius, mokslininkai išanalizavo beveik 150 tūkst. Kanados medicinos įrašų apie mamas ir vaikus, kuriuose buvo ir gimimo įrašai, hospitalizacijos duomenys bei informacija apie nevaisingumą. Žinoma, prie to buvo prijungti ir surašymo duomenys, kurie padėjo susieti gimdyvių mirtingumą su sergamumu ūminėmis sunkiomis nėščiųjų ir gimdyvių ligomis. Rezultatai parodė, kad mažesnis nei 18 mėn. tarpas gali padidinti nepageidaujamų nėštumo pasekmių riziką.

35 metų ir vyresnės moterys, kurios pastojo 6 mėn. po gimdymo, turėjo 1,2 proc. didesnę riziką mirti gimdymo metu – ar turėti sunkių komplikacijų bei pagimdyti prieš laiką. Moterims, kurios laukė 18 mėnesių, ši rizika sumažėjo per pusę – iki 0,5 proc.

20-24 metų moterys, kurios taip pat pastojo po šešių mėnesių nuo gimdymo, turėjo 8,5 proc. riziką pagimdyti prieš laiką, o toms, kurios išlaukė, ši rizika buvo tik 5 proc.

Tyrimo autoriai teigia, kad jų darbas patvirtina, jog egzistuoja skirtingi sveikatos sutrikimai skirtingoms amžiaus grupėms. Anot jų, šie atradimai yra labai svarbūs – ypač vyresnėms šeimas kuriančioms moterims. Tuo tarpu rizika susijusi su jaunomis mamomis  gali reikšti tai, kad jos turi per mažai informacijos ar patirties kuriant šeimą.

„Maži tarpai tarp nėštumų gali reikšti neplanuotą nėštumą – ypač tarp jaunų moterų. Tačiau nėra svarbu ar padidėjusi rizika yra susijusi su tuo, kad moters kūnas nespėja atsigauti po gimdymo, ar dėl to, kad moteris netinkamai prisižiūri – pavyzdžiui reguliariai nesitikrina gimdos kaklelio –, visoms yra rekomenduojama tas pats: kontracepcija arba nesaugių lytinių santykių ribojimas po gimdymo“, – teigia Harvardo epidemiologijos profesorė daktarė Sonia Hernandez-Diaz.

Parengta pagal iflscience.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.