Protėvių paslaptys: kiek žmonių gyveno akmens amžiaus Europoje? Atsakymas nustebins

Pasak tyrimo, neseniai paskelbto žurnale „Plos One“, didžiąją akmens amžiaus dalį Centrinėje Europoje vienu metu gyveno ne daugiau nei 1500 žmonių. Palyginimui – tiek žmonių gyvena Kudirkos Naumiestyje, Skaudvilėje ar Ramygaloje. Arba – tiek žmonių gali atostogauti vidutinio dydžio kruiziniame laive.

 Pasak tyrimo, didžiąją akmens amžiaus dalį Centrinėje Europoje vienu metu gyveno ne daugiau nei 1500 žmonių.<br> 123RF iliustr.
 Pasak tyrimo, didžiąją akmens amžiaus dalį Centrinėje Europoje vienu metu gyveno ne daugiau nei 1500 žmonių.<br> 123RF iliustr.
 Mokslininkai sužymėjo vietas, kur gyveno Orinjako kultūros bendruomenės.<br> I. Schmidt ir A. Zimmermanno/“Plos One“ iliustr.
 Mokslininkai sužymėjo vietas, kur gyveno Orinjako kultūros bendruomenės.<br> I. Schmidt ir A. Zimmermanno/“Plos One“ iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-03-05 12:48

Isabellė Schmidt ir Andreas Zimmermannas iš Kelno universiteto Vokietijoje panaudojo archeologinius radinius ir populiacijos modelius tam, kad kad apskaičiuotų žmonių, gyvenančių teritorijoje nuo Ispanijos iki Lenkijos rytuose ir nuo Danijos šiaurėje iki Italijos pietuose, vadinamuoju Orinjako kultūros laikmečiu. Orinjako kultūra – vėlyvojo paleolito archeologinė kultūra, pavadinta 1860 m. atrasto ir tyrinėto Orinjako urvo vardu, ir egzistavusi mažiau nei 10 000 metų – iškilusi prieš 42 000 metų, ir išnykusi prieš 33 00 metų.

Savo tyrime I.Schmidt ir A.Zimmermannas sužymėjo apie 400 vietovių, kuriose žinoma, kad tiriamuoju laikotarpiu gyveno andainykščiai žmonės – ir ištyrę sužinojo, kad šios vietovės susiskirsto vos į 13 regionų – kas reiškia, kad dideli Europos plotai buvo paprasčiausiai negyvenami.

Naudodamiesi archeologiniais radiniais, jie nustatė ne daugiau kaip 35 medžiotojų-rinkėjų grupes, gyvenusias kiekviename iš 13 regionų. O naudojant šiuolaikinių medžiotojų-rinkėjų bendruomenėse surinktą informaciją – kuri, kaip manoma, panaši į Akmens amžiaus Europą, bent jau dėl medžiojamų gyvūnų rūšių – įvertino vidutinį žmonių skaičių, galėjusių gyventi kiekvienoje Orinjako medžiotojų-rinkėjų grupėje – ir tas skaičius tėra vos 42 asmenys.

Todėl I.Schmidt ir A.Zimmermanas padarė išvadą, kad 35 grupės iš 42 žmonių sukuria mažesnę nei 1500 gyventojų populiaciją visoje Vidurio ir Vakarų Europoje – tai yra teritorijoje, kurios plotas siekia 1,5 mln. kvadratinių kilometrų.

Toks skaičius būtų vidurkis, tačiau mokslininkai taip pat įtraukė apatinę ribą – 800 – ir viršutinę – 3 300 žmonių, o taip pat žinoma, kad bendras Orinjako kultūros populiacijos skaičius periodo pradžioje ir pabaigoje buvo išaugęs.

Kalbant geografiškai, mokslininkai nustatė, kad didžiausia populiacija egzistavo pietvakarių Prancūzijoje (440 žmonių), Šiaurės Ispanijoje (260 žmonių) ir Belgijoje (210 žmonių). Santykinai didelės populiacijos taip pat egzistavo Vidurio Dunojaus ir Moravijos (170 žmonių) ir viršutiniame Dunojaus regionuose (140 žmonių) – o likusiose vietose gyveno kažkur tarp 10 ir 80 asmenų.

Taigi, akmens amžiaus Europa neabejotinai buvo tuštesnė vieta nei šiandien – arba, jau net ir tais laikais, kai atsirado žemės ūkis (t.y. prieš 8500 metų) – tačiau tyrimui egzistuoja tam tikri apribojimai. Visi priešistorės tyrimai neišvengiamai priklauso nuo pakankamai neišsamių ir ribotų archeologinių įrašų, tad tenka remtis prielaidomis.

Parengta pagal „IFL Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.