Baugus darželinukų radinys: mokslininkai džiaugiasi, bet iki galo paaiškinti negali

Vaikų darželiai – tai stebuklinga vieta, kur vaikai išmoksta naujų žaidimų, kartu dainuoti ir žaisti – arba, kaip nutiko keliems laimingiesiems pietų Prancūzijoje – kartu atkasti 5600 metų senumo žmonių kaulus.

 Grupė Saint-Laurent-Médoc miestelio darželinukų savo darželio žaidimų aikštelėje atsitiktinai atkasė senovinius kaulus<br>Patrice Courtaud, Université de Bordeaux nuotr.
 Grupė Saint-Laurent-Médoc miestelio darželinukų savo darželio žaidimų aikštelėje atsitiktinai atkasė senovinius kaulus<br>Patrice Courtaud, Université de Bordeaux nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 29, 2019, 9:03 PM, atnaujinta May 30, 2019, 8:56 AM

Tai daugmaž ir nutiko – 2006 m. grupė Saint-Laurent-Médoc miestelio darželinukų (Prancūzija) savo darželio žaidimų aikštelėje atsitiktinai atkasė senovinius kaulus. Pirminė analizė parodė, kad, pasirodo, dalis darželio buvo pastatyta ant senovinio pilkapio, kuriame žmonės buvo palaidoti prieš tūkstančius metų.

Bet dabartinis tyrimas rodo, kad Le Tumulus des Sables pilkapis yra daug senesnis, nei manyta iki tol – ir jame žymiai daugiau palaidojimų.

2019 m. balandžio mėnesio žurnale „Journal of Archaeological Science: Reports“ archeologų komanda skelbia pilkapyje pusės metro gylyje atkasusi ne mažiau nei 30 palaikų (20 suaugusiųjų ir 10 vaikų). Bet kas labiausiai nustebino mokslininkus – kad remiantis kelių rastų dantų radioaktyviosios anglies matavimu, šie žmonės buvo laidojami 2000 metų laikotarpyje: pradedant neolitu (apie 3600 pr.m.e), o paskutinieji palaidoti geležies amžiaus pabaigoje (1250 pr.m.e).

Klausimas, kodėl ši iš pažiūros nereikšminga vieta laidojimams buvo naudojama daugiau nei du tūkstantmečius, iki šiol trikdo archeologus.

„Tai neįprasta, nes tai tikrai nėra kažkokia akivaizdi ar prestižinė vieta, – sako tyrimo vadovė, doktorantė iš Kanberos universiteto (Australija) Hannah James. – Vieta nėra ant kažkokios kalvos ar kitos išskirtinės vietos, tad čia slypi kažkokia kita priežastis, vertusi žmones čia sugrįžti ir laidoti naujus mirusiuosius“.

Tuo tarpu apie pačius palaidotuosius daug nežinoma – išskyrus tai, kad jie buvo vietiniai. Dantų izotopų analizė atskleidė, kad visi čia kadaise palaidoti žmonės savo laiku mito maistu, augusiu ar rastu netoli esančios upės ar netoliese vilnijančio Atlanto vandenyno. Tiesa, vienas individas atrodo lyg būtų gimęs daug šaltesniame klimate ir po mirties atgabentas į laidojimo vietą.

Pilkapyje taip pat rasta nemažai reliktų, tarp kurių – keramikos duženos, metalai ir gyvūnų kaulai. Kitaip tariant – daug įdomių dalykų, kuriuos darželinukai galės pristatyti per savo „parodyk ir papasakok“ pamokėles, pastebi „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?