Stounhendžo ir Egipto piramidžių bendraamžiai keičia supratimą apie legendinę kultūrą

Archeologai atkasė seniausią Graikijos civilizacijos pastatų kompleksą – ir tai keičia supratimą, kaip senovės žmonės suvokė tų laikų pasaulį, rašo „Independent“.

 Kasinėjimai Daskalio saloje buvo pradėti prieš ketverius metus, bet tikrieji komplekso mastai ir svarba atsiskleidė tik po metus trukusios surinktų archeologinių duomenų analizės.<br> „Cambridge Keros project“ nuotr.
 Kasinėjimai Daskalio saloje buvo pradėti prieš ketverius metus, bet tikrieji komplekso mastai ir svarba atsiskleidė tik po metus trukusios surinktų archeologinių duomenų analizės.<br> „Cambridge Keros project“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 11, 2019, 8:43 AM

60 marmurinių pastatų komplekso amžius – 4600 metų, ir radinys buvo aptiktas nedidelėje Kiklados salynui priklausančioje Daskalio saloje Egėjo jūroje. Kasinėjimai buvo pradėti prieš ketverius metus, bet tikrieji komplekso mastai ir svarba atsiskleidė tik po metus trukusios surinktų archeologinių duomenų analizės.

Ekspertai teigia, kad naujausi rezultatai „transformavo“ jų supratimą apie bronzos amžiaus kultūrą, o ankstyvieji graikai buvo „organizaciniu, techniniu ir politiniu“ požiūriu daug labiau pažengę, nei manyta anksčiau.

Dabar jau žinoma, kad tam, jog pastatytų žvilgantį kompleksą – specialiai tokį, kad atspindėtų saulę – ankstyvojo bronzos amžiaus graikai turėjo jūra atlikti apie 3500 reisų. Tai reiškia, kad plaukiodami pirmyn ir atgal bei iš vienos salos į kitą gabendami 7-10 tūkst. tonų marmuro, iš viso senovės statytojai sukorė 73 tūkst. kilometrų.

„Tai yra kol kas didžiausia pasaulyje žinoma priešistorinė jūrinio transportavimo operacija, – laikraščiui „Independent“ sako Soutamptono universiteto jūrų archeologas dr. Julianas Whitewrightas. – Tai parodo, kiek bronzos amžiaus Egėjo regiono kultūrai buvo svarbi jūrininkystė“.

Manoma, kad šis marmurinių pastatų kompleksas sudarė didelę šventyklą, o pati nedidelį kalną primenanti ir senovės žmonių teraformuota Daskalio sala religine prasme buvo labai svarbi. Graikų mitologijoje kalnų viršūnės tradiciškai laikomos dievų buveinėmis ir dabar manoma, kad būtent ši Daskalio sala galėjo įkvėpti tokį mitologinį konstruktą.

Iš šio laikotarpio Graikijoje ir aplink ją iki šiol nebuvo rasta nieko panašaus, teigia vienas iš projekto vadovų Michaelas Boydas. „Šis tyrimas pakeitė mūsų supratimą apie ankstyvojo bronzos amžiaus Kiklados kultūrą – ir siūlo versiją, kad šie labai ankstyvi graikai buvo organizaciniu, techniniu ir politiniu požiūriu daug labiau pažengę, nei manyta anksčiau“, – sako jis.

Įdomu tai, kad Daskalio sala su kompleksu buvo sukurta per 100 metų nuo Stounhendžo iškilimo, pirmųjų Egipto piramidžių, didžiųjų Indo slėnio miestų ir pirmųjų žinomų Mesopotamijos karalysčių įkūrimo. Žinoma, šios Egipto, Mesopotamijos, Indo slėnio ir Vakarų Europos tradicijos nebuvo susijusios tiesiogiai, bet jas visas paskatino tie patys stimulai: plintantis ir intensyvėjantis ankstyvasis metalo panaudojimas, o taip pat – atsiradusi prekybinė, kultūrinė ir politinė pažanga.

Daskalio sala ir kompleksas demonstruoja, kad, priešingai nei ankstesniame įsivaizdavime, Graikija buvo daug platesnio reiškinio dalis, o tai siūlo versiją, kad šis regionas ankstyvojoje graikų kultūrinio pasaulio raidoje atliko itin svarbų vaidmenį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.