„Google“ padarė tai, kas iki šiol buvo neįmanoma – bet kažkodėl nusprendė tai nuslėpti

Sprendžiant pagal nutekėjusius dokumentus, „Google“ pasiekė svarbų kvantinio skaičiavimo etapą – sukūrė mašiną, galinčią atlikti skaičiavimus, kurių tradicinis kompiuteris atlikti negali. Dokumentas, pavadintas „Kvantinė viršenybė naudojantis programuojamu superlaidžiuoju procesoriumi“ (angl. Quantum Supremacy Using a Programmable Superconducting Processor) buvo trumpai paskelbtas NASA svetainėje, tačiau vėliau publikacija buvo panaikinta. Dokumente buvo apibūdinta, kaip kvantinis procesorius gali atlikti užduotį per 200 sekundžių, kurią tradicinis kompiuteris skaičiuotų maždaug 10 000 metų.

 Sprendžiant pagal nutekėjusius dokumentus, „Google“ pasiekė svarbų kvantinio skaičiavimo etapą – sukūrė mašiną, galinčią atlikti skaičiavimus, kurių tradicinis kompiuteris atlikti negali.<br> 123RF iliustr.
 Sprendžiant pagal nutekėjusius dokumentus, „Google“ pasiekė svarbų kvantinio skaičiavimo etapą – sukūrė mašiną, galinčią atlikti skaičiavimus, kurių tradicinis kompiuteris atlikti negali.<br> 123RF iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 24, 2019, 8:12 AM

„Šis dramatiškas greitis, palyginus su visais žinomais klasikiniais algoritmais demonstruoja eksperimentinį kvantinės viršenybės įgyvendinimą ir skelbia labai lauktos skaičiavimo paradigmos atsiradimą“ – teigiama dokumente. – Mūsų žiniomis, šis eksperimentas yra pirmasis skaičiavimas, kurį įmanoma atlikti tik su kvantiniu procesoriumi“.

Kvantiniai kompiuteriai gali būti daug galingesniais nei galingiausi šių dienų superkompiuteriai, tačiau jų kūrimas yra labai brangus ir reikalauja daug laiko, rašo „The Independent“.

Didžiosios technologijų firmos – tokios kaip IBM, „Intel“ ir „Microsoft“, norėdamos būti šios naujos kompiuterijos revoliucijos priešakyje, investavo milžiniškus išteklius – nes manoma, kad ši technologija gali atnešti radikalias permainas visame kame, pradedant saugumu bei komunikacija ir baigiant sveikata ir metrologija.

Technologija veikia tradicinius bitus – 0 ir 1, kurie naudojami skaitmeniniams duomenims saugoti ir perduoti – pakeičiant kvantiniais bitais – arba kubitais (angl. qbits). Šie kubitai išnaudoja kvantinę galimybę, vadinamą superpozicija – kas reiškia, kad jie gali egzistuoti dviejose būsenose vienu metu.

Galimybė tuo pačiu metu būti ir 0, ir 1 kvantinio skaičiavimo sistemas su kiekvienu papildomu kubitu įgalina būti eksponentiškai galingesnėmis už tradicinius kompiuterius.

Ši eksponentinė galia šiemet anksčiau jau sukėlė abejonių „Google“ kvantinių skaičiavimo laboratorijų specialistams, stebėjusiems sistemų galios kilimą „dvigubai eksponentiniu“ greičiu. „Google“ Kvantinio dirbtinio intelekto laboratorijos direktorius Harmutas Nevenas žurnalui „Quanta“ sakė, kad pažangiausias jų kvantinis procesorius tobulėjo daug greičiau, nei patys mokslininkai tokią galimybę įsivaizdavo vien teoriškai.

H.Nevenas teigė, kad toks vystymosi tempas beveik nesuvokiamas, nes natūraliame pasaulyje nėra nieko, kas taip greitai augtų ir su kuo būtų įmanoma palyginti.

„Atrodo tarsi nieko nevyksta, vis dar nieko nevyksta, o tada staiga op! – ir esi kitame pasaulyje“, – sakė jis.

Kodėl dokumentas, aprašantis šį pasiekimą buvo pašalintas, kol kas lieka neaišku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.