Paslaptingieji žemės piešiniai: mokslininkai pagaliau gali turėti atsakymą apie jų kilmę

Mokslininkai neseniai atrado daugiau nei 140 naujų geoglifų, vadinamų Naskos linijomis. Tai paslaptingi senoviniai piešiniai, kuriuose vaizduojamos įvairiausios milžiniškos figūros. Visus šiuos piešinius galima pamatyti Naskos dykumoje, plytinčioje pietinėje Peru dalyje.

Mokslininkai neseniai atrado daugiau nei 140 naujų geoglifų, žinomų kaip Naskos linijos.  <br>Yamagata universiteto nuotr.  
Mokslininkai neseniai atrado daugiau nei 140 naujų geoglifų, žinomų kaip Naskos linijos.  <br>Yamagata universiteto nuotr.  
Manoma, kad šie naujai atrasti piešiniai buvo sukurti nuo 100 metų pr.m.e. iki 300 metų.  <br>Yamagata universiteto nuotr. 
Manoma, kad šie naujai atrasti piešiniai buvo sukurti nuo 100 metų pr.m.e. iki 300 metų.  <br>Yamagata universiteto nuotr. 
Anksčiau mokslininkų pateiktose teorijose buvo teigiama, kad Naskos žmonįs kūrė šiuos piešinius tokius didelius tam, kad juos iš dangaus pamatytų dievai, taip pat buvo manoma, kad jie galėjo tarnauti kaip tam tikri astronominiai kelrodžiai.<br>Yamagata universiteto nuotr.  
Anksčiau mokslininkų pateiktose teorijose buvo teigiama, kad Naskos žmonįs kūrė šiuos piešinius tokius didelius tam, kad juos iš dangaus pamatytų dievai, taip pat buvo manoma, kad jie galėjo tarnauti kaip tam tikri astronominiai kelrodžiai.<br>Yamagata universiteto nuotr.  
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 19, 2019, 9:00 PM

Šie milžiniški, išsibarstę žmonių, gyvūnų ir kitų objektų atvaizdai yra maždaug 2500 metų amžiaus, o kai kurios yra tokios didelės, kad jas galima pamatyti tik iš oro. Neseniai archeologai iš Japonijos Yamagata universiteto pranešė, kad 2004 metais pradėjo tyrimą, kurio metu atrado 143 anksčiau nežinomus Naskos geoglifus. Vieną iš jų aptiko dirbtinio intelekto principu paremta programa.

Manoma, kad šie naujai atrasti piešiniai buvo sukurti daugmaž 100 m.pr.m.e-300 mūsų eros metais. Nors kol kas tiksliai nėra aišku, kokia buvo šių piešinių paskirtis, mokslininkai jau žino, kaip jie buvo padaryti.

„Visos šios figūros buvo įamžintos žemėje nukeliant juodus akmenis ir taip atveriant baltą smėlį po jais“, – aiškina tyrimo komanda.

Anksčiau mokslininkų pateiktose teorijose buvo teigiama, kad Naskos žmonės kūrė šiuos piešinius tokius didelius tam, kad juos iš dangaus pamatytų dievai; taip pat buvo manoma, kad jie galėjo tarnauti kaip tam tikri astronominiai kelrodžiai.

Arčiau tiesos

Tačiau naujame tyrime, kuriam vadovavo antropologas ir archeologas Masato Sakai, komanda analizavo aukštos kokybės palydovines nuotraukos, padarytas virš Naskos regiono, o taip pat ir fiziškai tyrinėjo tas vietas. Galiausiai mokslininkai padarė išvadą, kad egzistuoja du geoglifų tipai.

Seniausi piešiniai, sukurti tarp 100 m.pr.m.e. ir 100-ųjų mūsų eros metų, yra vadinami B tipo geoglifais ir ekspertai sako, kad jie yra mažesni nei 50 metrų ilgio. Tuo tarpu A tipo geoglifai yra didesni nei 50 metrų ilgio, o pats didžiausias šio tipo piešinys yra didesnis nei 100 metrų ilgio.

Nors kol kas pilnai tai nebuvo patvirtinta, mokslininkai mano, kad A tipo geoglifai dažniausiai vaizduoja gyvūnus, o tokie dideli jie buvo dėl to, kad čia buvo atlikinėjami ir įvairūs ritualai. Tuo tarpu B tipo geoglifai dažniausiai randami šalia kelio, todėl mokslininkai mano, kad jie galėjo padėti susiorientuoti keliautojams, kurie galbūt keliauja prie kurio nors A tipo geoglifo.

Be to, kai kurie B tipo piešiniai yra labai maži: mažiausiai iš visų naujai atrastų geoglifų yra vos 5 metrų ilgio. Jį atrasti buvo pakankamai sunku – ypač dėl to, kad per tokį ilgą laiko tarpą linijos išbluko, o Naskos dykumos regionas yra be galo didelis.

Norėdami atrasti kiek įmanoma daugiau nematytų piešinių, Japonijos mokslininkai ėmė bendradarbiauti su JAV programinės ir techninės įrangos įmone IBM, kuri sukūrė programą, paremta giluminio mokymosi (angl. deep learning) dirbtiniu intelektu. Ši programa atliko geoerdvinę analizę, vadinamą „IBM PAIRS Geoscope“.

Analizės metu buvo peržiūrėta daugybė Naskos regiono dronais ir palydovais darytų nuotraukų – siekiant aptikti ženklus, bylojančius apie dar neatrastus geoglifus. Ilgainiui sistema rado atitikmenį – tai buvo neryški B tipo geoglifo linija, primenanti humanoidą, stovintį ant dviejų kojų.

Nors simbolinė šio piešinio reikšmė nėra žinoma, mokslininkai sako, kad jis buvo rastas šalia kelio – todėl gali būti, jog jis turėjo nukreipti keliautojus reikiama linkme.

Bet kokiu atveju, toks tyrimas kuria labai įdomią sąsają tarp senovės ir dabarties pasaulio – itin pažengusi programa, sukurta modernios žmonijos civilizacijos, tyrinėja simbolines sistemas, kurias sukūrė ir paliko senovės žmonės.

Žinoma, nepaisant visų šių naujų atradimų, Naskos linijų paslaptis bent jau kol kas dar nebus įminta. Tyrėjų komanda ir toliau planuoja nagrinėti šiuos piešinius, tad galbūt ateityje sulauksime dar daugiau šiurpuliuką keliančių, bet tuo pačiu ir juokingų senovinių piešinių.

Parengta pagal „Science Alert“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.