Suputojęs paplūdimys – mokslininkai baisisi ir to priežastimi, ir tuo, ką daro vaikai

Vienas populiariausių Indijos paplūdimių Čenajuje pirmadienį pasidengė baltomis putomis – ir tai jau ne pirmas toks kartas. Mokslininkai bando spręsti šią užterštumo problemą, tuo tarpu vaikai tokį įvykį mato kaip puikią progą pasilinksminti.

Mokslininkai bando spręsti šią užterštumo problemą, tuo tarpu vaikai tokį įvykį mato kaip puikią progą pasilinksminti. <br>Scanpix nuotr. 
Mokslininkai bando spręsti šią užterštumo problemą, tuo tarpu vaikai tokį įvykį mato kaip puikią progą pasilinksminti. <br>Scanpix nuotr. 
Baltos putos Indijos paplūdimį nukloja kiekvienais metais, tačiau kaip praneša Indijos taršos kontrolės taryba – šiai metais situacija itin prasta. <br>Scanpix nuotr.  
Baltos putos Indijos paplūdimį nukloja kiekvienais metais, tačiau kaip praneša Indijos taršos kontrolės taryba – šiai metais situacija itin prasta. <br>Scanpix nuotr.  
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 13, 2019, 1:30 PM

Nepaisant įvairių perspėjimų ir aštraus nuo putų sklindančio kvapo, čia vis tiek žaidžia ir fotografuojasi vaikai. Žvejams taip pat buvo uždrausta artintis prie vandens. Gydytojai praneša, kad nuo šių putų kontakto su oda gali kilti tam tikri sutrikimai – tačiau panašu, kad tėvai tuo visiškai nesirūpina ir leidžia vaikams eiti žaisti į paplūdimį.

Tiesa, tai ne pirmas toks kartas. Baltos putos Indijos paplūdimį nukloja kiekvienais metais, tačiau kaip praneša Indijos taršos kontrolės taryba, šiai metais situacija itin prasta.

„Tikrai nėra gerai, kad žmonės po jas vaikšto, bet jie tiesiog nesupranta pavojaus“, – teigia Nacionalinio pakrančių tyrimo centro Čenajuje mokslininkas Pravakaras Mishra, kuris jau keletą metų iš eilės stebi kaip keičiasi putų kiekis.

Mokslininkai taip pat baiminasi, kad gali pasikartoti visus sukrėtęs 2017 metų įvykis, kurio metu į paplūdimį buvo išplauta tūkstančiai negyvų žuvų. Viso to priežastis – tarša. Be to, žuvys pasirodė beveik tuo pačiu metu, kaip ir putos.

Vienas vietinis žvejys taip pat sakė, kad per šį laikotarpį niekas nenori pirkti žuvies.

„Visi mano, kad ji užteršta. Mano pajamos, kurias gaunu iš žvejybos, per šį laikotarpį yra lygios nuliui“, – teigia jis.

Tarša akivaizdi ir be putų

Marinos paplūdimys yra viena populiariausių Čenajaus miesto vietų. Savaitgaliais čia kartais susirenka dešimtys tūkstančių žmonių. Tarša šiame paplūdimyje yra akivaizdi, kadangi po kiekvieno tokio savaitgalio lieka tūkstančiai plastikinių maišelių, puodelių ir kitų atliekų.

Tačiau dėl putų ekspertai kaltina gausų lietų, kuris plovė miestą pastarąsias kelias dienas. Jo metu didelis kiekį nuotekų, atliekų ir fosfatų  nutekėjo giliau į jūrą. Jie taip pat teigia, kad didelė dalis putų susidaro dėl skalbimo priemonių likučių reakcijos su kitomis atliekomis.

„Vos 40 proc. nuotekų Čenajuje yra tinkamai apdorojamos, kita dalis yra išpilama į jūrą, o dėl to matome akivaizdžiais pasekmes“, – teigia P.Mishra.

Pakrančių tyrimo centras greitai planuoja įrengti plūdurą, kuriuo galės matuoti taršos lygį jūroje. Tai jiems leis įvertinti, kiek bloga yra situacija ir padės ją spręsti.

„Dabar Indijai tarša yra didesnis pavojus nei kylantis jūros lygis“, – teigia P.Mishra, tuo pačiu pabrėždamas didelius nuotekų, mikroplastiko, nuodijančio žuvis, ir plastikinių maišelių bei puodelių kiekius.

Per neseniai vykusią atliekų rinkimo akcija, vos per pirmas dvi valandas savanoriai paplūdimyje surinko apie toną plastiko.

Parengta pagal „Science Alert“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.