Meilės chemijos paslaptys: ką ir kodėl įsimylime?

Daugelis sako, kad meilės jausmas aplanko labai staiga ir smogia stipriai bei nenuspėjamai. Žinoma, laikui bėgant šis jausmas išblėsta – bet jo vietą pakeičia artumo, pasitikėjimo bei komforto jausmas. Tačiau nors visas šis meilės procesas iš išorės gali pasirodyti gana paprastas, įsimylėjus smegenyse vyksta tokie dalykai, kurių paprastais tikrai neišeina pavadinti.

 Daugelis sako, kad meilės jausmas aplanko labai staigiai ir smogia stipriai bei nenuspėjamai. Žinoma, laikui bėgant šis jausmas išblėsta - bet jo vietą pakeičia artumo, pasitikėjimo bei komforto jausmas.  <br>123RF nuotr. 
 Daugelis sako, kad meilės jausmas aplanko labai staigiai ir smogia stipriai bei nenuspėjamai. Žinoma, laikui bėgant šis jausmas išblėsta - bet jo vietą pakeičia artumo, pasitikėjimo bei komforto jausmas.  <br>123RF nuotr. 
 Jei žmogus turi simetrišką veidą, tada didžiajai daliai žmonių jis atrodys patrauklus. Taip yra todėl, nes simetriškas veidas kitiems siejasi su gerais genais. <br> 123RF nuotr.
 Jei žmogus turi simetrišką veidą, tada didžiajai daliai žmonių jis atrodys patrauklus. Taip yra todėl, nes simetriškas veidas kitiems siejasi su gerais genais. <br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 14, 2020, 7:27 PM, atnaujinta Feb 14, 2020, 8:31 PM

Tai itin gerai apibūdina ir citata iš William'o Shakespeare'o pjesės „Vasarvydžio nakties sapnas“, kur pagrindinė veikėja Elena sako, jog „meilė žvelgia ne akimis, bet protu“. Iš tiesų taip ir yra – visi neuromokslininkai šiandien gali detaliai paaiškinti, kas vyksta žmogaus smegenyse jam įsimylėjus.

Kaip meilė paveikia smegenis?

Neuromokslininkai išskiria meilę į tris fazes: aistrą, potraukį ir prisirišimą. Vyrams pirmąją fazę sukelia padidėjęs testosterono, o moterims – estrogeno lygis. Bet tokie procesai žmogaus kūne nėra išskirtiniai: panašiai yra ir su visais kitais žinduoliais.

Prie padidėjusio hormonų lygio antrojoje meilės stadijoje prisideda ir adrenalinas bei noradrenalinas – šios medžiagos verčia širdį plakti greičiau, tuo tarpu delnai ima prakaituoti, o smegenyse gaminasi malonumo hormonas – dopaminas, kuris sukelia euforiją. Ši medžiaga išsiskiria ir žmonėms vartojant narkotikus, todėl greičiausiai iš to ir kilo pasakymas, kad įsimylėjėliai skrajoja padebesiais.

Na, o paskutinė meilės fazė – prisirišimas – dopamino, estrogeno ir kitų medžiagų išsiskyrimą pakeičia oksitocinu, dar kitaip vadinamu „apsikabinimų hormonu“. Išsiskiriant šiam hormonui žmogus ima jausti prisirišimą, jis taip pat pradeda planuoti ateitį su žmogumi, kurį įsimylėjo.

Be to, mokslininkai išsiaiškino, kad vien tik patrauklus veidas gali aktyvuoti opioidų sistemą – tai ta smegenų dalis, kurią veikia nuskausminamieji (pavyzdžiui, morfinas), ji taip pat atsakinga už mūsų pomėgius. Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad vyrai, kuriems buvo suleista nedidelė dozė morfino, skirtingas moteris nuotraukose įvertino kaip patrauklesnes – nei tie vyrai, kuriems morfinas nebuvo suleistas.

Nors trys meilės stadijos gali atrodyti gana aiškios, yra ir kitų faktorių, kurie nulemia, kokį žmogų įsimylėsime. Didžioji dalis žmonių sako, kad turi tipą, kuris jiems patinka – bet ar tai tiesa? Mokslininkai pateikia keturias priežastis, kodėl įsimylėti galime bet ką.

Kvapas – svarbesnis nei manote

Ar žinojote, kad kiekvienas žmogus turi savo kvapą? Tai kažkas panašaus į hormonus, feromonus ir chemikalus mūsų kūnuose – tik ne viduje, o išorėje. Mokslininkai sako, kad būtent kvapas yra vienas iš svarbiausių faktorių, nulemiančių įsimylėsimo objektą.

Moterims kvapas gali būti glaudžiai susijęs su jų vaikų sveikata ateityje. Iš pradžių tai skamba keistai, ar ne? Viename tyrime moterų buvo paprašyta įvertinti kvapus marškinėlių, su kuriais miegojo skirtingi vyrai. Paaiškėjo, kad moterims labiau patinka tų vyrų kvapai, kurie turi ligoms atsparesnius genų profilius, papildančius jų pačių gerąsias savybes.

Tai reiškia, kad žmonės net nesuvokdami ieško partnerio, kuris ateityje padės jiems susilaukti sveikų ir stiprių, ligoms atsparesnių vaikų.

Kiek jūsų partneris panašus į jus?

Kai kurie teigia, kad priešingybės traukia – tačiau mokslininkai sako, kad vis dėl to daugiausia žmonių įsimyli tuos, kurių mąstymas yra panašus į jų. Viename tyrime buvo išanalizuoti 1523 porų asmenybės bruožai, galiausiai paaiškėjo, kad laimingų porų asmenybės bruožai sutampa 89 proc.

Tiesa, tai galioja ne tik asmenybės bruožams. Mokslininkai sako, kad žmogus greičiausiai įsimylės tą, kurio vertybės ir įsitikinimai sutampa su jo paties. Kitame tyrime, kuriame dalyvavo 1500 porų, mokslininkai nustatė, kad kiekviena pora turėjo panašius gyvenimo tikslus – net ir tos poros, kurios neseniai susipažino.

Kaip meilę įtakoja išvaizda?

Jei paklaustumėte kai kurių žmonių, kas nulemia, ką įsimylėsime, tikriausiai nemažai jų atsakytų, kad išvaizda. Skamba logiškai – juk pirmiausia išvystame žmogų, susidarome pirmą įspūdį, o tik tada pradedame su juo kalbėti. Mokslininkai taip pat turi keletą teorijų, kaip išvaizda įtakoja meilę.

Pavyzdžiui, jei žmogus turi simetrišką veidą, tada didžiajai daliai žmonių jis atrodys patrauklus. Taip yra todėl, nes simetriškas veidas kitiems siejasi su gerais genais. Tuo tarpu išdžiūvęs, kaulėtas veidas kai kuriems gali asocijuotis su prasta sveikata, piktnaudžiavimu alkoholiu arba rūkymu.

Jei vyro bevardis pirštas yra ilgesnis už rodomąjį, tai asocijuojasi su didesnius testosterono lygiu, o tuo pačiu ir didesniu spermos kiekiu, didesniu vaisingumu, sveikesne širdimi ir geresniais genais.

Žinoma, reikia nepamiršti, kad tai tik mokslininkų teorijos, pagrįstos tyrimais – ne visi yra vienodi, ir  skirtingems žmonėms gali patikti skirtingi žmonės.

Kūno masės indeksas

Ilgą laiką 7:10 buvo laikomas idealiausiu moters liemens ir klubų santykiu, tuo tarpu vyrams idealiausiu buvo laikomas 9:10 santykis. Tačiau vienas tyrimas parodė, kad svarbiausia, jog žmogaus kūno masės indeksas (KMI) būtų normos ribose.

Pasirodo, kad vyrams patraukliausios moterys yra tos, kurios turi 18-20 KMI – nes tai indikuoja gerą sveikatą bei vaisingumą. Tuo tarpu moterys pasąmoningai ieško vyro, kurio visą kūno masę sudaro ne daugiau kaip 12 proc. riebalų. Ne paslaptis, kad aukštas riebalų kiekis asocijuojasi su širdies ligomis, diabetu ir sumažėjusiu vaisingumu.

Taigi, posakis, kad meilė paveikia netikėtai yra tikrai teisingas.Bet tikriausiai daugelis įsimylėjusių žmonių retai susimąsto, kas vyksta su jų kūnų – taip pat kas gi nulemia tai, kokį žmogų įsimylėsime. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.