Nulinio paciento medžioklė: nuo ko prasidėjo koronaviruso protrūkis?

Pasauliui kovojant su COVID-19 pandemija, vis dar neaišku, kaip ir kada virusas persikėlė į žmones. Suabejota idėja, kad tai nutiko gruodį Uhano jūros gėrybių turguje – ir dabar tyrėjai stengiasi nustatyti tikrąjį infekcijos šaltinį. Tikimasi, kad šios žinos galėtų padėti užkirsti kelią naujoms koronaviruso pandemijoms.

Tyrėjai stengiasi nustatyti tikrąjį infekcijos šaltinį.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Tyrėjai stengiasi nustatyti tikrąjį infekcijos šaltinį.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-04-07 19:38, atnaujinta 2020-04-07 20:08

Remiantis sausį publikuota pirmųjų 41 COVID-19 pacientų studija, pirmasis COVID-19 susirgo vyras, kuriam simptomai pasireiškė 2019 metų gruodžio 1 dieną. Kitaip nei dauguma ankstyvųjų atvejų, su Uhano gyvūnų turgumi jis ryšių neturėjo.

Nuo tada niekas negalėjo užtikrintai pasakyti, kur užsikrėtė virusu ir net ar jei buvo pirmieji užsikrėtę. Kita sausį atlikta COVID-19 pirmųjų 425 atvejų analizė, kurią atliko Kinijos užkrečiamų ligų kontrolės ir prevencijos centras ir Kinijos nacionalinė sveikatos komisija, pirmąjį patvirtintą atvejį savaite pavėlino iki gruodžio 8 dienos.

Bet vėlesni duomenys teikia užuominų, kad protrūkis veikiausiai prasidėjo ne gruodį, bet dar anksčiau. Virusų genomų analizė rodo, kad virusas peršoko iš gyvūnų į žmones lapkritį, bet tai galėjo nutikti netgi jau rugsėjo gale.

Tai dera su „South China Morning Post“ pranešimu apie Kinijos vyriausybės dokumentus, kuriuose spėjama, kad anksčiausia COVID-19 auka galėjo tapti 55 metų amžiaus žmogus iš Hubėjaus provincijos, virusu užsikrėtęs lapkričio 17 dieną.

Apie pirmuosius atvejus gruodį pranešė Uhano gydytojai, naudojantys sekimo protokolą, skirtą aptikti nežinomų priežasčių pneumonijas. Ši sistema įrengta po 2002-2003 metų SARS protrūkio, siekiant aptikti naujus virusus.

Iš to „New Scientist“ daro išvadą, kad pirmosios Kinijos valdžios pastangos identifikuoti COVID-19 atvejus buvo sutelktos tik į žmones, sergančius virusine pneumonija, turinčius atsekamus ryšius ar kontaktus su Huanano turgumi.

Toks susitelkimas į pneumoniją gali reikšti, kad daugybė lengvesnių atvejų buvo nepastebėti. Iki gruodžio užkratas jau tikriausiai buvo pasklidęs už Uhano. Šešių COVID-19 virusu užsikrėtusių vaikų atvejo tyrimas padėjo aptikti mergaitę, kuriai simptomai išsivystė sausio 2 dieną. Ji ir jos šeima gyvena Jansino (Yangxin) provincijoje, daugiau nei už 150 kilometrų nuo Uhano. Nė vienas iš jų mėnesį iki mergaitės ligos nebuvo išvykęs už rajono ribų – ir tyrėjams nepavyko nustatyti, kaip ji užsikrėtė.

Vienas paaiškinimas galėtų būti, kad virusas iš gyvūnų į žmones peršoko ne kartą. Manoma, šikšnosparniai yra COVID-19 viruso šaltinis, bet Richardas Kockas iš Karališkojo veterinarijos koledžo Londone sako, kad juo užsikrėsti atsitiktinai susidūrus su šikšnosparniu – menkai tikėtina. Įtikinamesnis scenarijus, kad kitas gyvūnas galėjo tapti tarpininku, sustiprinusiu virusą ir suteikusiu galimybę jam bandymų ir klaidų metodu užkrėsti daug, sako jis.

Panašu, virusas SARS-CoV-2 gali užkrėsti įvairius nešiotojus – laboratoriniai tyrimai parodė, kad jis gali užkrėsti rezus makakas ir naminius šeškus. Buvo iškelta idėja, kad tarpiniais šeimininkais galėjo tapti Javos skujuočiai – kadangi jų koronavirusai panašūs į COVID-19 sukeliantį virusą. Kol kas genetinė analizė rodo, kad skujuočių virusai daugiau nei 90 procentų atitinka SARS-CoV-2, bet nė vienas nėra pakankamai panašus, kad galėtų būti tiesioginiu pirmtaku.

Huanano turgaus vaidmuo virusui persikeliant į žmones dabar nėra toks užtikrintas. „Nelaimei, dauguma Huanano jūros gėrybių turgaus bandinių buvo sunaikinta“, – apgailestauja Shan-Lu Liu iš Ohio valstijos universiteto.

„Išlieka galimybė, kad į jūros gėrybių turgų infekcija pateko iš užsikrėtusių darbuotojų, o ne iš gyvūno,“ sako Benjaminas Cowlingas iš Hong Kongo universiteto.

Be to, šis turgus yra vienas iš 400 Uhano turgų. „Jei yra virusu užkrėstų gyvūnų-tarpininkų populiacija, kuria aprūpinami 400 turgų – be to, tiekiamų tiesiogiai į restoranus – yra labai didelė galimybė užkrato peršokimui“ – sako R.Kockas.

Dabar, kai dėl žmonių užsikrėtimo nuo žmonių virusas pasklido visame pasaulyje, kai kas mano, kad nulinio paciento – pirmojo užsikrėtusio asmens – paieškos yra nesvarbios. „Iš tiesų, dabartinėje epidemijos stadijoje protrūkio pradžios šaltinio paieškos nėra esminis tikslas“ – sako Julien Riou iš Berno universiteto Šveicarijoje.

Bet R.Kockas pabrėžia, kad rasti protrūkio šaltinį – itin svarbu, ypač turint omenyje, kad nuo 2002 metų atsirado trys koronavirusai – SARS, MERS ir SARS-CoV-2. „Vertinant evoliuciniais terminais, tai yra mikrosekundės, – sako jis. – Naujų virusų atsiradimo rizika labai sustiprėjo. Turime su tuo tvarkytis“.

Daugiau sužinojus apie įvykius, sukėlusius COVID-19 sukeliančio viruso persikėlimą į žmones, gali tapti aiškiau, kaip galima būtų užkirsti tam kelią, pažymi B.Cowlingas.

Jau greitai Kinijoje prekyba laukiniais gyvūnais turėtų būti uždrausta

Gyvūnų išsaugotojų organizacijų žiniomis, dėl koronaviruso krizės Kinijos paskelbtas draudimas valgyti ir prekiauti laukiniais gyvūnais per artimiausius tris mėnesius gali tapti įstatymu – ir, kitaip nei ankstesniais atvejais, jis gali tapti nuolatiniu.

Šalies valdžia vasario gale paskelbė, kad po to, kai įrodymai atvedė į skerdienos turgų Uhane, kaip į galima vietą, kurSARS-CoV-2 persimetė nuo gyvūnų žmonėms, buvo uždrausta valgyti laukinius gyvūnus – nors tokia ligos kilmė dabar kvestionuojama.

Anksčiau visame pasaulyje panašūs draudimai baigdavosi kartu su epidemijomis. Tačiau Aili Kang iš Laukinės gyvybės išsaugojimo draugijos (angl. Wildlife Conservation Society – WCS) sako, kad iš pokalbių su partneriais Kinijoje supratusi, kad per kelis mėnesius tokie draudimai bus įteisinti. Tai labai svarbu – ir būtų visai kito lygio prekybos laukiniais gyvūnais draudimas, koks buvo po 2003 SARS epidemijos, kai įstatymas nebuvo sukurtas.

„Visiškai neabejoju, kad tai išties vandenskyros linija ir paradigmos poslinkis. Kelio atgal nėra. Per dvylika savaičių pasaulis visiškai pasikeitė,“ sako jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?