Cheminio ir biologinio ginklo specialistas: šiame mieste į baseinus geriau nė piršto nekišti

Biologinio ir cheminio karo specialistas paaiškino, kodėl, jo manymu, jūs niekada neturėtumėte lipti į jokį Las Vegaso (JAV) baseiną.

 Biologinio ir cheminio karo specialistas paaiškino, kodėl, jo manymu, jūs niekada neturėtumėte lipti į jokį Las Vegaso (JAV) baseiną.<br>Imago/Scanpix nuotr.
 Biologinio ir cheminio karo specialistas paaiškino, kodėl, jo manymu, jūs niekada neturėtumėte lipti į jokį Las Vegaso (JAV) baseiną.<br>Imago/Scanpix nuotr.
 Biologinio ir cheminio karo specialistas paaiškino, kodėl, jo manymu, jūs niekada neturėtumėte lipti į jokį Las Vegaso (JAV) baseiną.<br> 123rf nuotr.
 Biologinio ir cheminio karo specialistas paaiškino, kodėl, jo manymu, jūs niekada neturėtumėte lipti į jokį Las Vegaso (JAV) baseiną.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 4, 2020, 9:58 PM, atnaujinta Jun 5, 2020, 10:04 AM

Danas Kaszeta savo karjerą pradėjo kaip chemijos srities karininkas JAV armijoje. Vėliau, dirbdamas su Pentagonu cheminio ir biologinio platinimo klausimais, tapo gynybos rangovu. Kariškio karjera apima istorinius JAV nutrauktų cheminių ir biologinių ginklų programų tyrimus.

Tad turbūt nereikėtų ginčytis, kad jei vyrukas su tokiu CV sako „nelipk į tą baseiną“, tai į tokį turbūt ir nereiktų lipti. Ir dėl šio buvusio kariškio žinutės „Twitter“ tinkle Las Vegaso baseinų gerbėjams sukėlė didelį nerimą.

„Priimkite šį įspėjimą iš manęs kaip cheminio ir biologinio ginklo specialisto. Las Vegase niekada nelipkite į baseiną. Nė nesilieskite prie vandens“, – praėjusią savaitę „Twitter“ tinkle parašė D.Kaszeta.

Sulaukęs keleto irzlių „Twitter“ vartotojų reakcijų į šį savo tokį gana mįslingą įrašą, vyras nusprendė išsamiau paaiškinti, kodėl neverta eiti maudytis Las Vegaso baseinus – ar net prisiliesti prie jų vandens.

„Taigi, vieną dieną Baltuosiuose rūmuose sulaukiau telefono skambučio. Nepamenu, ar tai buvo devyniasdešimt aštuntieji, ar devyniasdešimt devintieji. Vienam iš vaikinų iš kitos federalinės agentūros reikėjo mano pagalbos ir patarimo. Akivaizdu, kad tikslų žodžių dabar jau neprisiminsiu, bet tai turėjo skambėti daugmaž taip, – „Twitter“ įraše pasakoja buvęs kariškis. – Danai, reikėtų tavo pagalbos. Dirbu su viena byla Vegase. Greičiausiai nieko rimto, bet vis dėlto tai gali būti biologinis dalykas. Bet man reikėtų laboratorijos, kuri sugebėtų neišplepėti, kol nesužinosime, kas tai yra“.

D.Kaszeta skambintojui padėjo susisiekti su laboratorija, kuri galėjo atlikti išsamius cheminius ir biologinius mėginio tyrimus. Laboratorijoje tyrimas buvo atliktas įtraukiant ir kontrolinę grupę – t.y. laborantai tyrė ir tikrą mėginį, ir „tuščią“, patys nežinodami, kuris yra kuris.

„Šiuo atveju, kiek pamenu, įtariamas daiktas buvo skaidrus skystis. Agentas surinko keletą kontrolinių ir foninių pavyzdžių. Įskaitant vandenį iš čiaupo ir šiek tiek baseino vandens iš stambaus viešbučio, – prisimena D.Kaszeta. – Turbūt nujaučiate, kur viskas krypsta“.

Vyras pasakoja, kad po dviejų dienų vidury nakties sulaukė telefono skambučio. Iš Baltųjų rūmų ryšio: „laboratorija LABAI nori su manimi pasikalbėti“.

Pasirodo, įtariamą agentams sukėlusiame mėginyje, kaip paaiškėjo, buvo kažkas santykinai nekenksmingo – „kaip glicerinas“. Bet kontrolinis mėginys – šiuo atveju, baseino vanduo iš stambaus Las Vegaso viešbučio buvo šis tas rimtesnio.

„Mėginys, kuris sukėlė tiek nerimo vienai geriausių laboratorijų šalyje, buvo kontrolinis baseino vandens mėginys, – rašo D.Kaszeta. – Ir kalbant techniniais terminais, tai buvo tikra „siaubo krautuvėlė“. Nerimą keliančios parazitų liamblijų ir kriptosporidijų koncentracijos, abi labai atsparios chlorui. Didžiulis metabolitų kiekis iš žmogaus šlapimo. Žmonių, žinduolių ir paukščių išmatos. Atsekti kokaino, ketamino ir kelių skirtingų opiatų pėdsakai“.

Vyras taip pat mini adenovirusus ir silpną imunochromatografinį tularemijos ženklą – bei kampilobakterijas.

Ir tai – dar ne viskas. Būdamas mokslininku, jis paprašė pažįstamų vien dėl juoko atsiųsti jam dar daugiau pavyzdžių, iš kitų baseinų. Rezultatai buvo tokie patys.

„Nuėjau prie Potomako upės ir nusiunčiau jos vandens pavyzdį. Ir jos vanduo buvo saugesnis, – „Twitter“ rašo buvęs kariškis. – O po kelerių metų pats apsilankiau Las Vegase. Surinkau pavyzdžių ir parvežiau atgal. Tuo metu jau dirbau JAV slaptojoje tarnyboje, tačiau vis dar palaikiau ryšius su laboratorijomis (tiesą sakant, laboratoriniai ryšiai buvo mano darbo dalis). Na ir… skirtingi metai, bet tas pats mėšlas“.

D.Kaszeta visa tai darė savo malonumui, todėl nepaskelbė jokio pranešimo ar tyrimo. Nepaisant to, esama mokslinių tyrimų, tyrusių protrūkius ir atradusių ryšių su baseinais – pavyzdžiui, kad ir šis, kurį paskelbė JAV Nacionalinis biotechnologijų informacijos centras. Visame pasaulyje atliktas tyrimas nustatė, kad beveik pusę protrūkių (48 proc.) sukelia baseinai, kuriuose įvyksta fekalinių dalelių perdavimas oraliniu būdu.

Taip pat žinoma, kad baseinuose plinta Shigella spp, E.coli ir noravirusai. D.Kaszetos atrasta problema gali būti aktuali visiems baseinams.

Kita vertus, dauguma žmonių, kurie naudojasi baseinais, taip niekuo ir nesuserga. Taigi gal tiesiog stenkitės apie tai negalvoti, laikykite užčiaupę burnas ir negerkite vandens – ir tikėkitės, kad išliksite daugumoje, rašo „IFL Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.