Mokslininkai tiesiog sutriuškino greičiausio pasaulyje superkompiuterio greičio rekordą Turime naują lyderį

TOP500 greičiausių pasaulio kompiuterių sąrašas vėl buvo atnaujintas – ir čia turime naują lyderį. „RIKEN“ institutas drauge su Japonijos „Fujitsu“ kompanija pristatė „Fugaku“ superkompiuterį. Dabar jis yra kompiuterių karalius.

 „RIKEN“ institutas drauge su Japonijos „Fujitsu“ kompanija pristatė „Fugaku“ superkompiuterį. Dabar jis yra kompiuterių karalius.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 „RIKEN“ institutas drauge su Japonijos „Fujitsu“ kompanija pristatė „Fugaku“ superkompiuterį. Dabar jis yra kompiuterių karalius.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Darius Verbickas

Jun 25, 2020, 9:00 AM

„IBM Summit“ nukarūnuotas

Dvejus metus lyderio poziciją išlaikęs JAV superkompiuteris „IBM Summit“ pasislinko į antrąją vietą – kadangi dabar galingesnis yra japonų „Fugaku“.

Šis monstras per sekundę gali atlikti sunkiai suvokiamus 415,5 kvadrilijono skaičiavimų (dar vadinami 415 petaflopai) ir taip ankstesnį „IBM Summit“ rekordą pagerino net 2,8 karto. Labai ženklus šuolis į priekį.

Ir jei 415 petaflopai atrodo įspūdingai, tai čia tikrai ne riba. Atlikdamas kai kurias specifines užduotis, „Fugaku“ gali taip „užsisukti“, kad pasiekiamas tiesiog kosminis 1 000 petaflopų rodiklis.

Ką tai reiškia?

Pavyzdžiui, dar tik pasirodysiantis naujausias „Microsoft Xbox“ žaidimų kompiuteris užtikrins 12 teraflopų, o „Sony Playstation5“ – 10,28. Tad galingųjų žaidimų kompiuterių grafinės informacijos apdorojimo galia tėra maždaug viena šimtoji to, ką sugeba pasiekti „Fugaku“.

Įprastame kompiuteryje yra vienas dviejų arba keturių branduolių procesorius, o štai „Fugaku“ turi net 48 branduolių „Fujitsu“ procesorius. Jų čia iš viso yra 158 976.

Norint patekti į TOP500 sąrašą, reikia, kad kompiuteris pasižymėtų labai įspūdingais parametrais – ir pirmoji vieta keičiasi ne taip jau dažnai. „Fugaku“ prireikė šešerių metų ir 1,2 mlrd. dolerių investicijų.

Kokia nauda?

Įdomu yra tai, kad nors „Fugaku“ superkompiuteris savo maksimalios galios neparodys iki kitų metų, tačiau jau ir dabar jis pasitelkiamas apdorojant milžiniškus kiekius duomenų.

„Fugaku“ jau dirba prie kovos su koronaviruso sprendimo būdų – ir pateikė keletą išsamių analizių, kaip viruso lašeliai plinta ore.

Šios kambario dydžio kompiuterių sistemos ne tik gerina našumo rekordus, bet ir atlieka daugybę sudėtingų skaičiavimų, į kuriuos įeina daugybė kintamųjų – pradedant klimato prognozėmis ir baigiant cheminių junginių modeliavimu molekuliniame lygmenyje.

Ryškėjantys ARM pranašumai

Japonija po devynerių pertraukos šiame superkompiuterių sąraše užėmė pirmąją vietą – ir tai yra istorinis įvykis ir dėl to, kad „Fugaku“ tapo pirmuoju superkompiuteriu, naudojančiu ARM architektūrą.

ARM lustai yra paprastesni ir energijos vartojimo aspektu efektyvesni nei kito tipo procesoriai. Dėl to jie yra dažnai naudojami mobiliuosiuose įrenginiuose, kur reikia kuo mažesnių energijos sąnaudų ir veikimo metu išskiriama mažiau šilumos.

Tai nereiškia, kad AMR lustai nėra tokie galingi – tačiau daug kas priklauso ir nuo naudojamos programinės įrangos ir kitų drauge įdiegtų komponentų.

Ir tikriausiai jau girdėjote, kad po 14 metų bendradarbiavimo „Apple“ nusprendė atsisveikinti su pirmaujančiu pasaulyje procesorių gamintoju „Intel“ – ir pereis prie ARM. Tai tik įrodo, kad ARM tampa vis patrauklesniu variantu.

Tai jau yra 55-asis superkompiuterių TOP500 sąrašas, kuris per metus skelbiamus du kartus. Visų šio sąrašo mašinų bendra galia siekia 2,23 eksaflopų – ir vos per pusę metų ji paaugo nuo 1,65 eksaflopų.

Galia auga vis greičiau. Tad įdomu, kaip ilgai lyderiu išsilaikys „Fugaku“ – ir kas sukurs dar galingesnį įrenginį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.