Koronaviruso skiepų gamintojai paskelbė, kiek kainuos viena dozė

„Moderna“ iš šalių vyriausybių už vieną savo skiepų nuo COVID-19 dozę prašys nuo 25 iki 37 JAV dolerių – priklausomai nuo užsakytos sumos, Vokietijos savaitraščiui „Welt am Sonntag“ sakė įmonės generalinis direktorius Stephane'as Bancelis.

 „Moderna“ iš šalių vyriausybių už vieną savo skiepų nuo COVID-19 dozę prašys nuo 25 iki 37 JAV dolerių – priklausomai nuo užsakytos sumos.<br> 123rf nuotr.
 „Moderna“ iš šalių vyriausybių už vieną savo skiepų nuo COVID-19 dozę prašys nuo 25 iki 37 JAV dolerių – priklausomai nuo užsakytos sumos.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 23, 2020, 8:40 AM

„Todėl mūsų vakcina kainuoja maždaug tiek pat, kaip ir gripo skiepų, kuris yra nuo 10 iki 50 JAV dol.“, – vadovą cituoja „Reuters“.

Į derybas įsitraukęs ES pareigūnas pareiškė, kad Europos Komisija nori susitarti su „Moderna“ dėl milijonų jos skiepų dozių tiekimo už kainą, kuri būtų mažesnė nei 25 JAV dol.

„Dar nieko nepasirašyta, bet mes arti susitarimo su ES Komisija. Norime pristatyti Europai skiepus ir vedame konstruktyvias derybas“, – savaitraščiui sakė S.Bancelis ir pridūrė, kad tai tik „dienų klausimas“, kol sutartis bus parengta.

„Moderna“ teigia, kad remiantis vėlyvojo etapo klinikinio tyrimo tarpiniais duomenimis, eksperimentinė vakcina kovoje su COVID-19 yra 94,5 proc. veiksminga.

„Moderna“ tapo antraisiais skiepų nuo koronaviruso kūrėjais, pranešusiais apie gerokai viršijančius lūkesčius vakcinos rezultatus – pirmaisiais tapo „Pfizer“ ir jų partneriai „BioNTech“.

Europos Sąjunga derybas su „Moderna“ dėl eksperimentinės vakcinos nuo COVID-19 veda bent jau nuo liepos mėnesio, skelbia „Reuters“.

Skiepys nemokamai

Kaip Lrytas.lt rašė anksčiau, Ministrų kabinetas rugsėjį patvirtino Vyriausybės Nacionalinio saugumo komisijos (NSK) sprendimą, kad Lietuva su kitomis Europos Sąjungos (ES) valstybėmis dalyvautų visų septynių potencialių koronaviruso vakcinų pirkimuose. Tam maksimaliai iš valstybės biudžeto bus skirta 125 mln. eurų.

Tiesa, šalies gyventojams skiepai nekainuos. Iš viso planuojama paskiepyti apie 70 proc. populiacijos, o jei susidarytų vakcinų perteklius, jį svarstoma parduoti Rytų partnerystės šalims.

Vyriausybė pritarė NSK narių sprendimui potencialios vakcinos įsigijimui per Europos Komisijos (EK) bendrųjų pirkimų mechanizmą, diversifikuojant įsigijimus iš skirtingų gamintojų, kuriuos atrinko EK ir su kuriais buvo sudarytos išankstinės vakcinų pirkimo-pardavimo sutartys.

Kaip pranešė Vyriausybės kanceliarija, nuspręsta rinktis maksimaliai atsargų variantą, kuomet Vyriausybė pasisakys dėl kiekvienos sutarties, pagal kurią potencialios vakcinos perkamos.

Daugiau nei 10 mlrd. JAV dol. per metus

Būsima vakcinų nuo viruso SARS-CoV-2 rinka gali viršyti 10 mlrd. JAV dolerių per metus, rašo britų „The Guardian“, remdamasis „Morgan Stanley“ ir „Credi Suisse“ analitikų skaičiavimais.

Šios prognozės remiasi prielaida, kad žmonėms nuo naujojo koronaviruso teks skiepytis kasmet, kaip ir nuo gripo, už vidutinę 20 dolerių už dozę kainą.

Anot „Morgan Stanley“ analitikų, jei kasmet nuo koronaviruso pasiskiepys tiek pat žmonių, kiek ir nuo gripo, farmacijos kompanijų pajamos JAV, Europos ir kitose išsivysčiusiose šalyse sieks 10 mlrd. dolerių per metus. Vienos dozės gamybos savikaina vertinama 5-10 dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.