Biochemijos laboratorijoje mokslininkai užmiršta žiūrėti į laikrodį

Ateities medicina. Tokia mintis pirmiausia šauna į galvą kalbantis su biochemiku dr. Juozu Nainiu, kuris prieš ketverius metus paliko sėkmingas studijas JAV ir sugrįžo į Lietuvą. Su bendraminčiais įkūręs startuolį „Droplet Genomics“, šiandien 29 metų Juozas džiaugiasi savo komandos kuriamomis mikroskysčių tyrimų sistemomis, kurios palengvina kovą su sunkiai gydomomis ligomis.

 UAB „Droplet Genomics“ komanda.
 UAB „Droplet Genomics“ komanda.
 „Droplet Genomics“ komandos kuriamos mikroskysčių sistemos.
 „Droplet Genomics“ komandos kuriamos mikroskysčių sistemos.
 „Droplet Genomics“ komandos kuriamos mikroskysčių sistemos.
 „Droplet Genomics“ komandos kuriamos mikroskysčių sistemos.
 „Droplet Genomics“ komandos kuriamos mikroskysčių sistemos.
 „Droplet Genomics“ komandos kuriamos mikroskysčių sistemos.
 „Droplet Genomics“ komandos kuriamos mikroskysčių sistemos.
 „Droplet Genomics“ komandos kuriamos mikroskysčių sistemos.
 „Droplet Genomics“ komandos kuriamos mikroskysčių sistemos.
 „Droplet Genomics“ komandos kuriamos mikroskysčių sistemos.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Dec 10, 2020, 1:54 PM

Investicijos leidžia pirmauti

Pasaulyje vienu metu vyksta daug mokslinių tyrimų, pluša daugybė mokslininkų, idėjos sklando ore – kas pirmas?

„Būtent investicijos ir valstybės pagalba padeda sutelkti pajėgas ir šias idėjas įgyvendinti greičiau“, – sako J.Nainys.

„Droplet Genomics“ inovacijas pasauliui greičiau leis pristatyti rizikos kapitalo fondo „Practica Venture Capital II“ investicija. Ši investicija per nacionalinės plėtros įstaigą „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGĄ) finansuojama taip pat ir iš Europos regioninės plėtros fondo.

Investuotojams nekilo abejonių, kad jaunos įmonės veikla turi didelių verslo galimybių. Ji jungia didžiųjų duomenų (BIG DATA), dirbtinio intelekto ir tradicinės gyvybės mokslų disciplinas, kurios iš esmės keičia mediciną ir priartina mus prie visiškai personalizuotos ir prevencinės medicinos.

Būtent dvi pagrindinės kryptys, kurioms gali padėti „Droplet Genomics“ inovacijos – mikroskysčių technologija – tai vaistų kūrimas ir sudėtingų ligų, tokių kaip vėžys, analizė.

Kai įprastų analizės įrenginių pagalba žiūrime į auglį, tiriame ląstelių visumą, tačiau, tam kad gerai suprastume auglio sistemą – reikia pažvelgti giliau.

Reikia pamatyti atskirų ląstelių sąveiką. Būtent dėl sąveikų įvairovės visų auglių sistemos yra skirtingos, o tai reiškia, kad jei norime efektyviai ir individuliai išgydyti susirgusį žmogų, negalime visiems skirti vienodo gydymo. Kiekvienam sudėtingų ligų pacientui yra reikalingas personalizuotas gydymas.

Tokį gydymą ateityje galės parinkti gydytojai, susipažinę su pavienių ląstelių tyrimų rezultatais. Būtent tokius tyrimus ir leidžia atlikti „Droplet Genomics“ komandos kuriamos mikroskysčių sistemos.

Šiuo metu mokslininkai mikroskysčių tyrimų technologiją siekia patobulinti, padaryti pigesne ir prieinama tiek mokslininkams, tiek farmacijos sektoriui, tiek ir medikams sudėtingų ligų diagnostikai – visur, kur reikia didelio našumo ir daugybės tyrimų duomenų.

Norint suprasti pavienių ląstelių analizės technologijos galimybes nereikia pavyzdžių ieškoti toli. Dėl šios technologijos panaudojimo mokslininkai labai daug suprato ir apie dabar pasaulį kaustantį koronavirusą – būtent, kaip sąveikauja viruso ir žmogaus ląstelės.

Laboratorijoje užmiršta laiką

Didžiausia bendrovės „Droplet Genomics“ produkcijos dalis iškeliauja į užsienį – JAV ir Europos šalis, kur yra aktyvi gyvybės mokslų industrija, dirba universitetai ir mokslinių tyrimų centrai.

J.Nainys paprašo priminti, kad bendrovėje „Droplet Genomics“ dirba ne jis vienas – komandoje jau aštuoniolika žmonių.

„Visi jie ne mažiau gabūs ir patyrę nei aš. Įmonės plėtra ir inovacijos – tai ne vieno žmogaus nuopelnas, be komandos nebūtų rezultato“, – tikina Juozas.

Jis atkreipia dėmesį ir į tai, kad investicijų pinigai naudingi ne tik finansine prasme. Naudinga sutikti investicijas ir verslo plėtrą išmanančius žmones, kurie padeda įvertinti rizikas: ko vengti, į ką atkreipti dėmesį.

Tuomet mokslininkams lengviau kryptingai dirbti savo darbą – kelti hipotezes ir jas patvirtinti arba paneigti.

Nors didžiąją dienos laiko dalį biochemikas praleidžia darbe, nes kaip pats sako, darbas sutampa su hobiu, įvairios mintys apie išradimus jį aplanko netikėčiausiais momentais, tuomet norisi viską mesti ir skubėti į laboratoriją, kur neretai užmiršta laiką.

„Moksliniai tyrimai užtrunka. Rezultatą visuomenė pamato ne ryt ar poryt, kartais tik po metų ar po dešimties. Tikrai, reikia daug nuoseklaus darbo ir kantrybės“, – aiškina J.Nainys.

Studentai panašūs į dėstytoją

Kantrybę prisimename kalbėdami ir apie Juozo studentus. Jaunas mokslininkas be intensyvaus darbo startuolyje, dar dėsto ir Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centre.

Nors ne vienas dėstytojas skundžiasi, kad jaunąją kartą sunku sudominti, nes ji nori itin greito rezultato, Juozas džiaugiasi, kad jo studentų tarpe dauguma jaunuolių atkaklūs, kantrūs ir žingeidūs.

„Jie turbūt panašūs į mane“, – nusišypso Juozas, prisiminęs savo kelią į mokslo pasaulį. Nuo mokyklos suolo jį traukė biologija ir gamtoje vykstantys procesai.

Palikęs doktorantūros studijas JAV Kolumbijos universitete ir sugrįžęs į Lietuvą Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centre prof. dr. Lino Mažučio įkurtą Mikroskysčių laboratoriją, jis nesigailėjo nė vienos dienos.

„Pasaulis – mažas, o mokslas – globalus, mokslo kalba vienoda, tad nejaučiu tarpkultūrinių skirtumų, kokybiškai dirbti galima visur, o namuose dirbti labai patogu“, – teigia J. Nainys.

Atitiko investavimo kriterijus

INVEGA nuosekliai dalyvauja rizikos kapitalo fondų steigime. Valstybės biudžeto ir Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų įliejimas į rizikos kapitalo fondus padidina įvairių finansavimo galimybių ir formų prieinamumą smulkiam ir vidutiniam verslui. Be to, skatinamas ir privačių investuotojų įsitraukimas.

Rizikos kapitalo fondas „Practica Venture Capital II“ investuoja į ankstyvosios stadijos plėtros verslą, kuriantį naujus produktus arba siekiantį realizuoti plėtros planus naujose rinkose.

Pagrindinė šio fondo investavimo kryptis – Baltijos regiono ar su Baltijos šalimis susiję inovacijomis ir technologijomis paremti verslai pradinėje, ankstyvoje ir augimo stadijose.

Fondo steigėja UAB „Practica Capital“ kartu su kitais vietiniais ir užsienio šalių investuotojais jam skyrė 14 mln. eurų, dar 14,5 mln. eurų per INVEGĄ finansuojama iš Europos regioninės plėtros fondo.

„Practica Capital“ valdomas fondas yra pagrindinis „Droplet Genomics“ investuotojas pirminiame lėšų pritraukimo etape. Kartu su fondu į įmonę investavo ir verslo angelai.

„Droplet Genomics“ yra tokia įmonė, kurios mokslinių tyrimų ir plėtros veikla, produktai, intelektinė nuosavybė, ilgalaikė vizija ir pasaulinio lygio komanda visiškai atitinka mūsų investavimo kriterijus. Kadangi šio sektoriaus įmonės buvo mūsų taikinyje, netgi turėjome „Droplet Genomics“ savo sąrašuose. Įmonei pradėjus aktyvesnius veiksmus ieškant papildomo finansavimo, buvome pirmieji, kurie susisiekėme ir pakvietėme susitikti“, – apie aktyvias perspektyvaus verslo paieškas sako „Practica Capital“ partneris Donatas Keras.

Moksliniai tyrimai – rizikinga sritis, investicijoms atsipirkti gali prireikti daug laiko. „Droplet Genomics“ vizija siekia 10-15 metų.

Investuotojai žino, kad net ir tiek laiko gali neužtekti pasiekti užsibrėžtų tikslų. „Gerai suprantame dabartinį įmonės etapą ir tolimesnius žingsnius, taip pat suvokiame rizikas, nežinomybę bei netikėtumo faktorius. Vertinat potencialą ir bendrą kontekstą, kas jau yra nuveikta, komandos galimybes ir kokia verte visa tai gali virsti, manome, kad investicinė rizika yra subalansuota. „Droplet Genomics“ iš tiesų yra labai stiprūs, turint omenyje ankstyvą verslo stadiją. Žinoma, egzistuoja ir labai daug klausimų, ties kuriais reikės dirbti ilgus metus, bet tai natūralu“, – kalba D.Keras.

Paklaustas, kokius namų darbus turi padaryti įmonė, norinti pritraukti rizikos kapitalo investicijų, „Practica Capilat“ partneris pataria, jog reikia tiesiog kurti verslą, kuris geba teikti vertę klientams kiekvieną dieną, o investuotojų ir partnerių visada atsiras.

O pas investuotojus einantiems verslininkams jis primena ir apie konkrečius namų darbus: reikia turėti aiškią į dokumentą sudėtą viziją, konkretų pinigų poreikį, planą, kur tuos pinigus panaudos ir kokią vertę planuojama sukurti. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.