Lietuvių studentų kūrinys ne tik atnešė pergalę, bet ir gali sukelti perversmą žuvų ūkiuose

Lietuvos vardas nuskambėjo tarptautiniame sintetinės biologijos konkurse „iGEM“. Čia Vilniaus universiteto studentų komanda laimėjo didįjį prizą ir tapo geriausia konkurso komanda pasaulyje. Tokį pasisekimą pelnė konkurse pristatytas greitas detekcijos įrankis ankstyvai ligų diagnostikai žuvų ūkiuose.

 Studentų komanda nurodo, kad jų sukurtu detekcijos įrankiu būtų galima nustatyti ligą ankstyvoje stadijoje – todėl žuvininkystės ūkiai išvengtų didžiulių nuostolių.<br> 123rf nuotr.
 Studentų komanda nurodo, kad jų sukurtu detekcijos įrankiu būtų galima nustatyti ligą ankstyvoje stadijoje – todėl žuvininkystės ūkiai išvengtų didžiulių nuostolių.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-01-05 10:58, atnaujinta 2021-01-05 11:30

Vilniaus universiteto studentų komanda laboratorijoje pademonstravo detekcijos įrankį – juosteles, kuriomis galima greitai nustatyti tam tikros rūšies bakterijas, dažniausiai aptinkamas žuvininkystės ūkiuose. Pristatę šį projektą, Lietuvos studentai laimėjo tarptautinį sintetinės biologijos konkursą „iGEM“.

„Šiemet fokusavomės į šaltavandenių žuvų ligas ir ieškojome, kaip galėtume ūkininkams padėti kuo greičiau be jokių įmantrių laboratorinių įrangų ir mechanizmų detektuoti būtent tuos ligų sukėlėjus – kadangi pastebėjome, jog vos per 72 val. dažniausiai ūkiai patiria milžiniškus nuostolius, – Lrytas.tv reporterei Enrikai Gecaitei pasakojo „Vilnius-Lithuania iGEM“ komandos vadovė Ieva Lingytė. – Vedini tos idėjos, sukūrėme detekcijos įrankį, kuris galėtų visiškai lengvai padėti ūkininkui vos per keletą valandų identifikuoti konkretų ligos sukėlėją ir taip pritaikyti kuo tikslesnį gydymo metodą“.

Studentų komanda nurodo, kad šiuo detekcijos įrankiu būtų galima nustatyti ligą ankstyvoje stadijoje – todėl žuvininkystės ūkiai išvengtų didžiulių nuostolių.

„Esu beveik įsitikinęs, kad dėmesys Lietuvai bus milžiniškas. Net ir po 2017 m. komandos laimėjimo tikrai buvo nemažas dėmesys – ir iš užsienio bendrovių, ir panašiai. Tad manau, šiemet irgi pasikartos tas pats“, – Lrytas.tv sakė „Vilnius-Lithuania iGEM“ instruktorius Denis Baronas.

Kaip teigė Vilniaus universiteto rektorius Rimvydas Petrauskas, šis sintetinės biologijos konkursas yra vienas iš prestižinių mokslo konkursų visame pasaulyje. „Viena vertus, pas mus Lietuvoje universitete studijuoja tikrai gabus jaunimas – nes pergalė tai visu pirma yra jų pasiekimas. Tačiau kartu vis dėlto galima sakyti, kad VU universitete bent jau kai kuriose mokslo ir studijų srityse tikrai esame pasiekę pasaulinį, tarptautinį lygį – ir mūsų užduotis yra tą lygį palaikyti bei bandyti plėsti studijų ir mokslo kryptis“, – sakė universiteto vadovas.

Akvakultūros ir žuvų produktų gamintojų asociacijos vadovas Rolandas Morkūnas sako, kad toks Lietuvos studentų išradimas – naudingas, tačiau Lietuvoje mažai kur pritaikomas. Mat bakterijos, kurias atpažįsta studentų sukurtos juostelės, ligas dažniausiai sukelia šaltavandenėms lašišinėms žuvims – o Lietuvoje ūkių auginančių tokias žuvis yra vos keli.

„Metodas nuostabus, ekspresmetodas. Greitas žuvų ligų, iki genties ar bakterijų, ar kitų sukėlėjų, išsiaiškinimas – labai svarbus mokslo pasiekimas. Tačiau Lietuvos žuvininkystei, kuri yra tradicinė ir daugiau nei 90 proc. žuvies išauginama tvenkiniuose, flavobakterijos nėra tokios pavojingos, kad stipriai nuo jų nukentėtume“.

Anot asociacijos vadovo, Lietuvos žuvininkystės ūkiai nuostolius dažniausiai patiria dėl plėšrių paukščių, ūdrų, audinių, taip pat atšiaurių žiemos sąlygų.

„Mes su neramumu laukiame tokios situacijos, kaip pas mūsų kaimynus – nes ir pas mus gali atsirasti virusinės ligos: herpes virusas ir edema. Jei atsirastų ekspresmetodai tokioms problemoms spręsti – aišku, jie palengvintų, bet problemos neišspręstų, nes šioms ligoms gydymo nėra“, – teigė R.Morkūnas.

Vilniaus universiteto studentų komanda geriausiųjų vardą „iGEM“ konkurse, kuriame kasmet varžosi daugiau nei 200 komandų, pelno jau antrąjį kartą. Iki šiol to padaryti dar niekam nebuvo pavykę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.