Prakalbo apie vieną retai minimą, bet lengvai pastebimą COVID-19 simptomą

Vienas žinomiausių D.Britanijos medikų teigia, kad tarp daugybės keistų ir netikėtų COVID-19 simptomų yra ir dar vienas mažiau žinomas, pasireiškiantis žmogaus burnoje – „COVID liežuvis“.

 Vienas žinomiausių D.Britanijos medikų teigia, kad tarp daugybės keistų ir netikėtų COVID-19 simptomų yra ir dar vienas mažiau žinomas, pasireiškiantis žmogaus burnoje – „COVID liežuvis“.<br> 123rf nuotr.
 Vienas žinomiausių D.Britanijos medikų teigia, kad tarp daugybės keistų ir netikėtų COVID-19 simptomų yra ir dar vienas mažiau žinomas, pasireiškiantis žmogaus burnoje – „COVID liežuvis“.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 18, 2021, 9:20 PM

Londono Karaliaus koledžo genetinės epidemiologas profesorius Timas Spectoras savo „Twitter“ paskyroje paskelbė anonimiškos pacientės nuotrauką, kurioje matyti neįprastais baltais lopais padengtas liežuvis – ir tai medikas vadina „COVID liežuviu“.

Kaip pastebi T.Spectoras, „COVID liežuvis“ nėra įtrauktas į jokius oficialius Anglijos Visuomenės sveikatos COVID-19 simptomų sąrašus. Apie burnos simptomus taip pat nėra užsimenama ir tarp pagrindinių simptomų, kuriuos nurodo JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrai ar Pasaulio sveikatos organizacija. Nepaisant to, britas teigia, kad tai potencialiai gali būti pagrindiniu ženklu, rodančiu, kad pacientas turi infekciją ir turi likti namuose.

„Kas penktas žmogus, sergantis COVID, turi ir rečiau pasitaikančių simptomų, kurie nepatenka į oficialų PHE [Anglijos Visuomenės sveikatos] sąrašą – pavyzdžiui, odos bėrimus, – trečiadienį rašė profesorius. – Matau vis didesnį kiekį COVID liežuvių ir keistų burnos opų. Jei jaučiate keistus simptomus ar net tiesiog jaučiate galvos skausmą ir nuovargį – likite namuose!“, – rašo mokslininkas.

Profesorius T.Spectoras vadovauja programėlės „ZOE COVID Symptom Study“ kūrimui ir vystymui – programėlės, kuri leidžia žmonėms užsiregistruoti ir patiems pranešti apie bet kokį COVID-19 simptomą. Daugiau nei 4,5 milijono žmonių visame pasaulyje teikia duomenis projektui, ir programėlė yra viena iš didžiausių pasaulyje vykdomų COVID-19 tyrimų, kuris, tikimasi, suteiks naują mokslinį supratimą apie įvairius viruso simptomus, kurie pasireiškia skirtingiems žmonėms.

Tai nėra pirmas kartas, kai COVID-19 siejamas su liežuvio ir burnos simptomais. Tyrimas, paskelbtas „Nature“ žurnale „Evidence-Based Dentistry“ 2020 m. birželį išsamiai apibūdino tris COVID-19 pacientus, kuriems burnos opos ar pūslės atsirado burnoje greičiausiai dėl koronavirusinės infekcijos.

Kitas tyrimas, paskelbtas žurnale „JAMA Dermatology“, apžvelgė 21 COVID-19 pacientą Ispanijoje, turėjusį odos bėrimų – ir nustatė, kad šeši asmenys (29 proc.) taip pat turėjo burnos bėrimus, panašius į mažus raudonus taškelius burnos viduje. Daugeliu tirtų atvejų burnos ertmės simptomai nebuvo susiję su jokiais vaistais, kuriuos vartojo pacientai – todėl mokslininkai padarė išvadą, kad tai buvo jų COVID-19 infekcijos simptomas.

Kiti tyrimai taip pat parodė, kad virusas SARS-CoV-2, sukeliantis ligą COVID-19, gali tiesiogiai užkrėsti burną. Kol kas dar nerecenzuotame tyrime teigiama, kad mokslininkai SARS-CoV-2 rado seilių liaukose ir gleivinėse.

Parengta pagal „IFL Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.