Žmonių žarnyne surado 140 000 virusų rūšių – ir dauguma jų iki šiol nebuvo žinomos

Siaučiant koronavirusui, pasaulis pradėjo domėtis virusais taip intensyviai, kaip to nedarė niekada iki šiol – ir nauji tyrimai rodo, kad žmonės iki šiol nebuvo pastebėję, kiek esama skirtingų virusų – net jei jie egzistuoja mūsų viduje.

 Naujas mokslininkų sukurtas duomenų bazės projektas identifikavo daugiau nei 140 000 virusų rūšių, kurios gyvena žmogaus žarnyne – tai yra milžiniškas katalogas, kuris stebina tuo, kad daugiau nei pusė šių virusų anksčiau nebuvo žinomi mokslui.<br> 123rf iliustr.
 Naujas mokslininkų sukurtas duomenų bazės projektas identifikavo daugiau nei 140 000 virusų rūšių, kurios gyvena žmogaus žarnyne – tai yra milžiniškas katalogas, kuris stebina tuo, kad daugiau nei pusė šių virusų anksčiau nebuvo žinomi mokslui.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 4, 2021, 9:28 AM, atnaujinta Mar 4, 2021, 1:31 PM

Naujas mokslininkų sukurtas duomenų bazės projektas identifikavo daugiau nei 140 000 virusų rūšių, kurios gyvena žmogaus žarnyne – tai yra milžiniškas katalogas, kuris stebina tuo, kad daugiau nei pusė šių virusų anksčiau nebuvo žinomi mokslui.

Jei dešimtys tūkstančių naujai atrastų virusų skamba kaip nerimą kelianti naujiena, tai visiškai suprantama. Tačiau neturėtume klaidingai vertinti, ką šie virusai mumyse reiškia iš tikrųjų, teigia tyrėjai.

„Svarbu atsiminti, kad ne visi virusai yra kenksmingi, ir kad kai kurie jų yra neatsiejama žarnyno ekosistemos dalis“, – aiškina Europos molekulinės biologijos laboratorijos bioinformatikos instituto ir „Wellcome Sanger“ instituto (D.Britnaija) biochemikas Alexandre'as Almeida.

„Mėginiai buvo surinkti daugiausia iš sveikų asmenų, kurie neturėjo jokių specifinių ligų“, – sako jis.

Naujasis virusų katalogas, pavadintas žarnyno fagų duomenų baze (ang. Gut Phage Database, GPD), buvo sukurtas analizuojant daugiau nei 28 000 atskirų metagenomų – viešai prieinamų žarnyno mikrobiomų DNR sekų įrašų, surinktų iš 28 šalių – ir beveik 2900 kultūrinių žarnyno bakterijų etaloninių genomų.

Rezultatai atskleidė 142 809 virusų rūšis, gyvenančias žmogaus žarnyne.

Pastaraisiais metais nauja metagenominės analizės pažanga žymiai išplėtė mūsų supratimą apie virusinę įvairovę, o naujai sukurta duomenų bazė jau dabar papildo tai, ką žinome apie virusų elgesį, sako mokslininkai.

Tyrimai rodo, kad daugiau nei trečdalis (36 proc.) nustatytų virusų grupių neapsiriboja vienos bakterijos rūšies užkrėtimu – o tai reiškia, kad jie gali sukurti genų srautų tinklus filogenetiškai skirtingose ​​bakterijų rūšyse.

Be to, mokslininkai rado 280 visame pasaulyje pasklidusių virusų grupių, įskaitant vieną naujai nustatytą klasterį, vadinamą „Gubaphage“ – ir kuris, atrodo, yra antra pagal paplitimą žmogaus žarnyne virusų grupė, nusileidžianti tik vadinamajai crAssphage grupei.

„Bakteriofagų tyrimai šiuo metu išgyvena renesansą, – sako mikrobiologas Trevoras Lawley iš „Wellcome Sanger“ instituto. – Šis aukštos kokybės, plataus masto žmogaus žarnų virusų katalogas pasirodė tinkamu laiku, kad pasitarnautų kaip ekologinės ir evoliucinės analizės planas būsimiems virusų tyrimams“.

Rezultatai skelbiami moksliniame žurnale „Cell“.

Parengta pagal „Science Alert“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.