Puikus pasiūlymas moksleiviams: pasitelkus išmanųjį, tapti Lietuvos gamtos tyrinėtojais Galima laimėti prizus

Technologijos ir gamta nedera? Taip galvoti galima buvo gal prieš dešimtmetį, kai dar ne visi turėjo išmaniuosius telefonus ir įkandamą mobilųjį internetą.

 Žaidimo organizatoriai siūlo parsisiųsti knygelę *.pdf formatu, ją atsispausdinti, ir pagal ją ieškoti augalų ir gyvių, registruojant radinius „iNaturalist“ aplinkoje.<br> Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro nuotr.
 Žaidimo organizatoriai siūlo parsisiųsti knygelę *.pdf formatu, ją atsispausdinti, ir pagal ją ieškoti augalų ir gyvių, registruojant radinius „iNaturalist“ aplinkoje.<br> Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-05-01 07:36, atnaujinta 2021-05-01 09:48

Skundžiatės, kad vaikai pernelyg sulindę į telefonus ir nemato realaus pasaulio – pražystančios gėlės, praskrendančio drugelio ar prabėgančios stirnos miške? O jūs jiems pasiūlykite tokį variantą, kur viena neprieštarautų kitam.

Netiesa, kad vaikai nesidomi gamta. Tiesiog jos įdomybes dažnai nustelbia kitos įdomybės – bet pasitelkus rungtyniavimo elementą, ieškojimo azartą ir šiuolaikines technologijas, galima pasiekti tikrai netikėtų rezultatų – rašau kaip jau vienąkart tai išbandęs pradinuko tėtis.

Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras jau antrą kartą organizuoja žaidimą „Surask juos visus“. Kaip rašome žaidimo pristatyme, žaidime gali dalyvauti kiekvienas, prisijungęs prie programėlės „iNaturalist“ („Android“, „iOS“) – tačiau dėl prizo varžysis tik mokyklinio amžiaus vaikai.

Šiaip jau „iNaturalist“ savaime yra nuostabi programėlė (ir socialinis tinklas) – ji padeda atpažinti augalus ir gyvūnus vien iš nuotraukos ar garso įrašo – pasitelkiant dirbtinį intelektą, bet kartu ir prižiūrint realiems žmonėms (dėl ko tikslumas smarkiai padidėja, nei vien naudojantis dirbtiniu intelektu). Pamatei neįprastą augalą ar sutvėrimą – nufotografuoji ar įrašai, įkeli, ir atsižvelgiama į vaizdą ir vietą, iš kur pateikti duomenys, per kelias sekundes programėlė pateikia galimus variantus. Na, o vėliau tai dar patikrina ar pakoreguoja gamtininkai savanoriai.

Tuo tarpu „Surask juos visus 2“ – iniciatyva, kuri kviečia taip surasti 100 įdomių Lietuvos gyvūnų, augalų ir grybų rūšių. Pagal ieškomų objektų retumą/atpažįstamumą visas žaidimas suskirstytas į kelias lygas.

Žaidimo organizatoriai siūlo parsisiųsti knygelę *.pdf formatu, ją atsispausdinti, ir pagal ją ieškoti augalų ir gyvių, registruojant radinius „iNaturalist“ aplinkoje. Radiniai vertinami balais pagal jų retumą, o 2022 metų gegužės mėnesį daugiausiai taškų surinkę žaidėjai bus apdovanoti prizais.

Prasidėjus žaidimui, jo rezultatus bus galima matyti čia.

Lrytas.lt kviečia ir drąsina prisidėti prie šios iniciatyvos. Tai – puiki galimybė pažinti gamtą ir net padėti gamtą tiriantiems mokslininkams – juk galbūt pavyks aptikti ką nors ten, kur dar niekas nebuvo to augalo ar gyvūno radęs.

Visą informaciją apie žaidimą galima rasti čia, ten pat vykdoma ir registracija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.