Odontologų ortopedų darbo ateitis – dirbtinis intelektas, mišri realybė ir 3D žmogaus audinių spausdinimas

Lietuvos odontologams ortopedams, kaip ir kitiems medikams, kurių kvalifikacijos kėlimui būtina dalyvauti praktiniuose mokymuose, karantino metu iškilo grėsmė prarasti licenciją – galimybių praktiniams mokymams beveik nebuvo. Norėdami prasitęsti gydytojo licenciją (ji būtina norint vykdyti profesinę veiklą), specialistai turi surinkti tam tikrą kvalifikacijos kėlimo valandų skaičių – pagal šiuo metu galiojančius įstatymus ne mažiau nei 120 valandų kas penkerius metus.

 Konferencijos tema 4.0 atspindi plačiai visuomenėje aptariamą ketvirtą pramonės revoliuciją, dirbtinį intelektą bei robotizaciją.<br> 123rf nuotr.
 Konferencijos tema 4.0 atspindi plačiai visuomenėje aptariamą ketvirtą pramonės revoliuciją, dirbtinį intelektą bei robotizaciją.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 6, 2021, 8:24 AM

Lietuvos odontologų ortopedų draugijos (LOOD) pirmininkas prof. Vygandas Rutkūnas teigia, kad karantino metu susidarė profesinių renginių vakuumas. Kvalifikacijos kursų organizavimas, pasak jo, ir taip streikuoja, o praktinis tobulinimasis beveik nevyksta.

Nors praktinių užsiėmimų didesnėms grupėms organizuoti dar negalima, visgi atlaisvinus karantino ribojimus renginiams, gegužės 7 dieną LOOD rengia metinę konferenciją „Ortopedinė odontologija 4.0“, kurios metu dantų protezavimo ir susijusių sričių specialistai galės sužinoti naujausias profesines tendencijas – apie naujus tarpdisciplininio gydymo protokolus, dirbtinio intelekto bei mišrios realybės taikymus bei 3D biospausdinimą, kai spausdinami žmogaus kauliniai audiniai ir neprireikia invazinių procedūrų. Pranešimus skaitys mokslininkai ir praktikai iš Lietuvos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos ir Turkijos.

Ši konferencija nebus tokia, kaip įprasta Lietuvos odontologų ortopedų draugijai – bus kur kas mažiau fiziškai dalyvaujančių asmenų, nebus naują dantų protezavimo ir implantavimo įrangą bei metodikas pristatančių atstovų, bet renginio metu laikantis visų saugumo reikalavimų jau bus galima susitikti su kolegomis, užduoti pranešėjams rūpimus klausimus, išgirsti kolegų patirtis, padiskutuoti. O tai didelis pranašumas lyginant su internetiniais renginiais.

„Dalyvavimas gyvoje konferencijoje yra visai kito lygio patirtis. Tai nėra vien tik paskaitos paklausymas, bet interaktyvumas per klausimus, diskusiją, klinikinių situacijų aptarimą. Taip gydytojams galima geriau išsiaiškinti rūpimus klausimus.

Konferencijos tema 4.0 atspindi plačiai visuomenėje aptariamą ketvirtą pramonės revoliuciją, dirbtinį intelektą bei robotizaciją. Nors šios naujovės lėtai skinasi kelią į mediciną (didesni saugumo ir tikslumo reikalavimai), visgi nemažai naujų sprendimų vis plačiau pradedami naudoti ortopedinėje odontologijoje. Šiais metais norėjome akcentuoti futuristinį aspektą, todėl buvo pakviesti šiose srityse dirbantys ir daug patirties sukaupę lektoriai“, – teigia LOOD pirmininkas prof. V. Rutkūnas.

Apie dirbtinį intelektą pasakos prof. Paul Weigl iš Frankfurto universiteto. Jis dirbtinį intelektą prilygina daug patirties sukaupusiam kolegai, į kurį galima kreiptis pagalbos susidūrus su sudėtingu paciento atveju. Lektoriai iš Italijos Roberto Mangano ir Matteo Valoriani pasakos apie papildytą realybę, kuri medicinoje, mokyme, chirurginėse procedūrose yra plačiai naudojama, o apie biospausdinimą pristatymą rengia gydytoja iš Lietuvos – Ieva Gendvilienė.

„Klasikinis 3D spausdinimas iš plastiko pasitelkiamas gaminant prototipus, dantų modelius, įvairiausius chirurginius gidus. Tai įdomu, bet nėra taip nauja ir inovatyvu, kaip biospausdinimas. Tai visai kas kita, nes spausdinami žmogaus audiniai – šiuo atveju bus pristatomi kaulinio audinio spausdinimo sprendimai. Kai pacientas netenka dantų, prasideda ir aplinkinių audinių (dantenų, kaulų) nykimas. Juos gana sunku atkurti. Kartais atkūrimas vykdomas pasitelkiant paciento audinius, bet tai pakankamai invazinė procedūra, nes audinius reikia paimti iš kitos burnos vietos ir persodinti ten, kur trūksta. Tuo tarpu biospausdinimo koncepcija yra tokia, kad trūkstamą fragmentą galime išsispausdinti moderniame spausdintume iš specifinių medžiagų. Taigi, labai įdomi sritis ir smagu, kad šie moksliniai darbai daromi Lietuvoje“, – džiaugiasi LOOD pirmininkas prof. V. Rutkūnas, ir pats prisidedantis prie šio srities tyrinėjimo.

Be futuristiškai skambančių pranešimų, bus aptariami ir kasdienės praktikos klausimai. Kiti lektoriai pasakos apie su odontologų ortopedų kasdieniu darbu susijusias procedūras – implantaciją, minkštųjų audinių formavimą, protezavimą ant implantų, priekinių dantų restauravimą, išimamus protezus ir kita.

LOOD pirmininkas pabrėžia, kad ortopedinėje odontologijoje, protezuojant dantis yra svarbus tarpdiscipliniškumas ir kitų sričių išmanymas. Geras dantų protezavimo specialistas turi išmanyti periodontologiją, ortodontiją, endodontiją ir t.t. Todėl konferencijoje „Ortopedinė odontologija 4.0“ gydytojai sužinos daug naujovių bei atnaujins tarpdisciplininio gydymo žinias.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.