Kovai su koronavirusu siūlo pasitelkti ir bites

Nyderlandų mokslininkai išmokė bites atpažinti COVID-19 pagal kvapą, sakoma Wageningeno (Olandija) universiteto pranešime spaudai.

 Nyderlandų mokslininkai išmokė bites atpažinti COVID-19 pagal kvapą<br>123rf nuotr.
 Nyderlandų mokslininkai išmokė bites atpažinti COVID-19 pagal kvapą<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-05-07 10:36, atnaujinta 2021-05-07 11:22

Tyrimai šio universiteto bioveterinarinių tyrimų laboratorijoje buvo atlikti su daugiau nei 150 bičių.

Kiekvieną kartą, kai bitė susidurdavo su COVID-19 užkrėstos audinės kvapu, mokslininkai vabzdžiams duodavo „skanuką“ – cukraus ir vandens tirpalą. Kaskart, kai bitės susidurdavo su neužkrėstu mėginiu, atlygio jos negaudavo (procesas vadinamas Pavlovo sąlyginiu refleksu).

Galų gale bitės užkrėstą mėginį ėmė atpažinti vos per kelias sekundes – iškišdavo liežuvėlius tarsi laikrodžio mechanizmas, kad susirinktų saldintą vandenį.

Bitės nėra pirmieji gyvūnai, aptinkantys COVID-19 pagal kvapą. Tyrėjai taip pat išmokė šunis gana aukštu tikslumu atskirti teigiamus ir neigiamus COVID-19 mėginius iš žmogaus seilių ar prakaito. Nedidelis vokiečių tyrimas parodė, kad šunys teigiamus COVID-19 mėginius galėjo nustatyti 94 proc. tikslumu.

Taip yra todėl, kad koronaviruso nulemti metaboliniai pokyčiai priverčia kūno skysčius kvepėti šiek tiek kitaip nei neužsikrėtusio žmogaus.

Tačiau tyrėjai vis dar nėra tikri, ar gyvūnai yra geriausias pasirinkimas pasitelkus uoslę nustatyti COVID-19 atvejus už laboratorijos ribų.

„Niekas nesako, kad gyvūnai gali pakeisti PGR mašiną – tačiau tai gali būti labai perspektyvu“, – žurnalui „Nature“ sakė veterinarijos neurologas Holgeris Volkas. Laboratorijų specialistai standartinių COVID-19 tamponų mėginių apdorojimui naudoja PGR mašinas.

Tam tikri gyvūnai galėtų būti naudingi COVID-19 nustatymui bent jau tose vietose ar šalyse, kur aukštųjų technologijų laboratorinės įrangos nėra nedaug arba ji išvis neprieinama.

Pavyzdžiui, Wageningeno mokslininkai kuria mašinos prototipą, kuris galėtų automatiškai apmokyti kelias bites vienu metu – o tada panaudoti jų įgūdžius testuojant koronaviruso aerozolius (mažus lašelius), esančius aplinkoje.

Parengta pagal „Business Insider“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.