Mokslininkai pristatė mažiausią adata implantuojamą mikroschemą pasaulyje

Kolumbijos universiteto mokslininkai sukūrė neįtikėtinai mažą mikroschemą, kurią į odą galima implantuoti adata. Tai – mažiausia vienos mikroschemos sistema pasaulyje – tik ką ji gali?

 Kolumbijos universiteto mokslininkai sukūrė neįtikėtinai mažą mikroschemą, kurią į odą galima implantuoti adata.<br> Chen Shi / Columbia Engineering nuotr.
 Kolumbijos universiteto mokslininkai sukūrė neįtikėtinai mažą mikroschemą, kurią į odą galima implantuoti adata.<br> Chen Shi / Columbia Engineering nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 14, 2021, 1:08 PM

Maždaug dulkių erkutės dydžio mikroschema yra kompaktiškesnė už mažiausią kompiuterį pasaulyje. Ji tokia maža, kad be mikroskopo jos ir nepamatysite. Jos tūris – šiek tiek mažiau nei 0,1 kubinio milimetro.

Šis prietaisas yra per mažas, kad galėtų naudoti įprastas radijo bangas. Tačiau jis turi pjezoelektrinį daviklį, kuris veikia kaip savotiška ultragarso antena. Tas pats ultragarsas yra naudojamas ne tik komunikacijai, bet ir energijai, kurios šiai mikroschemai reikia visai nedaug. Tik ką ji gali?

Na, mokslininkai vis dar tiria jos galimybes. Yra žinoma, kad tokia mikroschema gali padėti stebėti kūno temperatūrą – bet galbūt ateityje toks mažas implantas galės matuoti ir cukraus kiekį kraujyje, kraujo spaudimą ir kitus gyvybinius parametrus. Mokslininkai mano, kad kada nors ateityje tie duomenys padės sveikatos apsaugos sistemoms efektyviai prognozuoti kylančias pandemijas. Žinoma, iki to laiko mikroschema dar turės būti tobulinama – šiuo metu duomenis ji perduoda tik labai trumpu atstumu ir gali fiksuoti tik temperatūrą.

Mokslininkai savo išradimą testuoja su laboratorinėmis pelėmis. Ir jis veikia. Šią mikroschemą galima suleisti įprasta adata, ji nejuda ir aktyvuota ultragarsu, atlieka savo darbą.

Mažiausias pasaulio kompiuteris, beje, yra žymiai didesnis – tai yra kubas, kurio kraštinės ilgis siekia 0,3 mm. Mokslininkai gali kurti ir žymiai mažesnius elektronikos prietaisus – bet juos sunku aktyvuoti, su jais sunku bendrauti bevieliu būdu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.