Nutiko kai kas netikėto: turi gerų žinių dėl gripo viruso

COVID-19 pandemijos metu gripas plito tiek mažai, kad, panašu, jog kai kurie gripo virusų tipai galėjo visai išnykti.

 COVID-19 pandemijos metu gripas plito tiek mažai, kad, panašu, jog kai kurie gripo virusų tipai galėjo visai išnykti.<br> 123rf nuotr.
 COVID-19 pandemijos metu gripas plito tiek mažai, kad, panašu, jog kai kurie gripo virusų tipai galėjo visai išnykti.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 4, 2021, 11:07 AM

COVID-19 pandemijos metu susirgimai gripu nukrito iki istorinių žemumų – šį reiškinį ekspertai sieja su kaukių dėvėjimu ir kitomis atsargumo priemonėmis kovojant su naujuoju koronavirusu.

Įdomu tai, kad du gripo viruso tipai per visus metus „nepateko į jokį radarą“ – o tai reiškia, kad niekur pasaulyje nebuvo užregistruota šių virusų atvejų, praneša JAV sveikatos naujienų portalas „STAT“.

Ekspertai dar nežino, ar šie viruso tipai visai išnyko – tačiau jei taip, medikams gali būti lengviau atrinkti sezoninio gripo viruso štamus ruošiant sezoninius skiepus šiems metams.

Norint suprasti, kurie konkrečiai gripo virusai galėjo išnykti, verta žinoti, kaip klasifikuojami gripo virusai. Sezoninį gripą sukelia dvi gripo virusų šeimos: gripas A ir gripas B. Remiantis dviem jų paviršiuje esančiais baltymais, Gripo virusai yra suskirstyti į „potipius“. Baltymai vadinami hemagliutininu (H) ir neuraminidaze (N), skelbia JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrai(CDC).

Šiuo metu tarp žmonių cirkuliuoja du gripo potipiai H1N1 ir H3N2 – ir kiekvienas jų yra toliau skaidomas į evoliucines atšakas (angl. clads).

Kita vertus, gripo B virusai neturi potipių ar atšakų – tačiau skirstomi į dvi padermes, žinomas kaip B / Yamagata ir B / Victoria. Viena H3N2 atšaka, žinoma kaip 3c3.A, nebuvo aptikta nuo 2020 m. kovo. Tas pats pasakytina apie B / Yamagata štamą, teigia „STAT“.

„Manau, kad tai yra visai nemaža tikimybė, kad jos nebeliko. Tačiau pasaulis yra platus“, – STAT sakė Sietlo (JAV) Fredo Hutchinsono vėžio tyrimų centro skaičiavimo biologas Trevoras Bedfordas turėdamas omenyje H3N2 atšaką.

Niujorko Sinajaus kalno Icahno medicinos mokyklos virusologas Florianas Krammeris pasidalijo panašiomis mintimis ir apie B / Yamagata giminę. „Tai, kad niekas to nematė, dar nereiškia, kad jis visiškai išnyko, tiesa? Bet taip galėjo nutikti“, – „STAT“ sakė jis.

H3N2 virusai yra ypač įvairi grupė, ir prieš COVID-19 pandemiją jų atšakos, atrodo, kasmet genetiškai skirdavosi. Taigi, šio potipio įvairovės sumažėjimas būtų „puikus dalykas“, – „STAT“ sakė Pasaulio sveikatos organizacijos Gyvūnų ir paukščių gripo tyrimų centro direktorius Richardas Webby. – Nes visada kai tik susėdame teikti rekomendacijų dėl būsimos vakcinos kūrimo, tai visada būna „galvos skausmą“ keliantis virusas“.

R.Webby įspėjo, kad šie viruso tipai vis dar gali egzistuoti, net jei apie juos nebuvo pranešta oficialiose duomenų bazėse. Tačiau dramatiškas gripo atvejų sumažėjimas šiais metais greičiausiai atneš tam tikrų pokyčių ateityje.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.