Pradėjo naujos iRNR vakcinos bandymus: šįkart nusitaikė į vėžį

Kai pagreitinti iRNR vakcinų tyrimai buvo nukreipti į aršią kovą su COVID-19, prasidėjo spėlionės, kaip ši naujovė galėtų paveikti kitas medicinos sritis.

 Gydymas BNT111 vakcina bus derinamas su esamais imunoterapiniais vaistais ir taip bus siekiama kovoti su tam tikros rūšies išplitusia melanoma (odos vėžiu). (asociatyvinė iliustr.)<br>123rf iliustr.
 Gydymas BNT111 vakcina bus derinamas su esamais imunoterapiniais vaistais ir taip bus siekiama kovoti su tam tikros rūšies išplitusia melanoma (odos vėžiu). (asociatyvinė iliustr.)<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 22, 2021, 8:58 PM, atnaujinta Jun 22, 2021, 9:07 PM

Dabar galiausiai įveiktas dar vienas svarbus etapas: pirmąją „BioNTech“ sukurto iRNR skiepo nuo vėžio dozę gavo pirmasis savanoris. Gydymas BNT111 vakcina bus derinamas su esamais imunoterapiniais vaistais ir taip bus siekiama kovoti su tam tikros rūšies išplitusia melanoma (odos vėžiu).

Tyrimas yra atviras (t.y. tiek tyrėjai, tiek dalyviai žino, kurie yra kontrolinėje, o kurie – eksperimentinėje grupėje) ir atsitiktinės imties, jame dalyvauja 120 pacientų. Tyrimo metu bus įvertintas bendras BNT11 vakcinos atsakas vartojant vakciną kartu su cemiplimabu (prekinis ženklas „Libtayo“), taip pat gydymo trukmė ir saugumas. Turint omenyje daug žadančius I fazės tyrimo rezultatus, tikimasi, kad gydymas sukels stiprų ir saugų antikūnų atsaką.

„Mūsų vizija – panaudoti pačios imuninės sistemos galią prieš vėžį ir infekcines ligas. Mums pavyko įrodyti iRNR vakcinų potencialą sprendžiant COVID-19 problemą. Negalime pamiršti, kad vėžys taip pat kelia visuotinę grėsmę sveikatai – ir net didesnę nei dabartinė pandemija, – sakoma vienos iš „BioNTech“ įkūrėjų ir vyriausiosios medicinos tarnybos direktorės Özlem Türeci pranešime. – BNT111 ankstyvojo klinikinio vertinimo metu jau pademonstravo palankų saugumo profilį ir įkvepiančius išankstinius rezultatus. Pradėjus II fazės tyrimą, jaučiamės padrąsinti tęsti pradėtą kelią, kad suvoktume iRNR vakcinų potencialą vėžiu sergančių pacientų atvejais“.

BNT111 yra eksperimentinis priešvėžinis iRNR gydymas,„BioNTech“ kuriamos platformos „FixVac“ dalis.

Visa tai apima daugybę imunoterapijos procedūrų, kuriomis ląsteliniu lygmeniu organizmui nurodoma kurti vėžiui būdingus antigenus. Procedūros skiriamos pacientams bandant paskatinti jų imuninę sistemą gaminti antikūnus, nukreiptus prieš vėžį. Tokiu būdu imuninė sistema tampa „apmokyta“ naikinti navikus dar prieš tai, kai jie tampa problemiškais.

Plačiajai visuomenei šis principas jau turėtų būti pažįstamas iš iRNR COVID-19 vakcinų, kurias gamina „Pfizer“/„BioNTech“ ir „Moderna“. Šios vakcinos veikia panašiai: pateikia žmogaus kūnui instrukcijas, kaip jam pačiam pasigaminti viruso smaigalio baltymą, o pasigaminus savaime nekenksmingą baltymą, žmogaus imuninė sistema išmoksta nuo jo apsiginti.

Grįžtant prie BNT111, tai yra pažangiausias gydymas „FixVac“ projekte ir taikosi į keturis antigenus – ir mažiausiai vienas iš šių antigenų aptinkamas daugiau nei 90 procentų metastazavusių melanomos atvejų.

Kartu su BNT111 bandomi ir kiti „BioNTech“ iRNR platformos gaminiai: eksperimentinis gydymas, nukreiptas prieš prostatos vėžį, šiuo metu esantis I fazės bandymuose – BNT112 – ir kitas iRNR gydymas nuo žmogaus papilomos viruso sukeliamo galvos ir kaklo vėžio, taip pat esantis I bandymų fazėje – BNT113. Teigiama, kad tokios vakcinos gali smarkiai pagerinti sudėtingą ir vėlyvos stadijos vėžį turinčių pacientų išgyvenamumą.

Parengta pagal „IFL Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.