Surado 14 šiais laikais gyvenančių Leonardo da Vinci giminaičių: mokslininkai paaiškino, kodėl jiems tai rūpi

Remiantis legendinio renesanso tapytojo šeimos medžio tyrimu, keturiolika šiuo metu Italijoje gyvenančių žmonių gali tvirtinti, kad yra Leonardo da Vinčio giminaičiai.

 Tyrėjai atsekė da Vinčio genealogiją per beveik 700 metų laikotarpį – arba per 21 kartą, nuo 1331 metų iki šių dienų.<br> 123rf nuotr.
 Tyrėjai atsekė da Vinčio genealogiją per beveik 700 metų laikotarpį – arba per 21 kartą, nuo 1331 metų iki šių dienų.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Paulina Bastakytė

Jul 25, 2021, 9:15 AM, atnaujinta Jul 25, 2021, 9:20 AM

Tyrėjai atsekė da Vinčio genealogiją per beveik 700 metų laikotarpį – arba per 21 kartą, nuo 1331 metų iki šių dienų, pradedant nuo jo proproproseneliu Michele.

Duomenys, paskelbti žurnale „Human Evolution“, gali leisti istorikams atkurti da Vinčio genomą ir padėti jiems „tyrinėti jo genialumo šaknis“, o taip pat kitus požymius – pavyzdžiui, jo kairiarankiškumą ir unikalų jutiminį suvokimą.

L. da Vinci muziejaus istorikas Alessandro Vezzosi ir L. da Vinci paveldo asociacijos prezidentė Agnese Sabato atnaujintame šeimos medyje pažymėjo pagrindines 5 šakas. Renesanso tapytojas, geriausiai žinomas dėl savo paveikslų „Paskutinė vakarienė“ ir „Mona Liza“, pats neturėjo vaikų, bet jo kraujas susijęs su 22 įbroliais. Renesanso tapytojas, mokslininkas ir inžinierius Leonardas da Vinci buvo nesantuokinis vaikas ir gimė 1452-aisiais metais, balandžio 5-ąją dieną.

Istorikas A.Vezzosi ir da Vinci paveldo asociacijai pirmininkaujanti A.Sabato ištyrė istorinius dokumentus, norėdami identifikuoti gyvus giminaičius per jo tėvo Ser Piero ir įbrolio Domenico vyrišką giminės liniją. Pasak tyrėjų, gyvų palikuonių amžius svyruoja nuo 1 ir 85 metų.

Istorikai planuoja atlikti gyvų giminaičių genetinę analizę Y chromosomoje, kuri perduodama palikuonims vyrams – ir kaip rašė tyrėjai, „joje įspaustas neištrinamas Leonardo asmeninės ir šeimos tapatumo profilis“. Tyrėjai teigia, kad ši konkreti vyrų linija yra nenutrūkstama, todėl tikėtina, kad Y chromosoma išliko nepakitusi.

Be to, DNR tyrimas gali padėti ne tik atskleisti naujas įžvalgas apie tapytojo asmenybę, sveikatą, bet ir padėti surasti bei atpažinti palaikus. Garsusis menininkas ir išradėjas mirė 1519 metais ir manoma, yra palaidotas Prancūzijos mieste Ambuaze – tačiau tiksli vieta nežinoma.

Naujas tyrimas yra tarptautinis, o jo siekis – atrasti unikaliojo renesanso mokslininko DNR. Vadinamajame „Leonardo da Vinci DNR projekte“ dalyvauja mokslininkai iš L. da Vinci paveldo asociacijos, L. da Vinčio muziejaus ir JAV įsikūrusio Johno Craigo Venterio genomikos instituto.

Parengta pagal „NBC News“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.