Nesustabdomas žmonijos noras kontroliuoti orus – jau ketina bandyti pažaboti uraganus

Uraganų stabdymas iš tikrųjų būtų labai laukiama idėja. Dideli vandenynuose susiformavę uraganai gali būti labai pavojingi: jie griauna miestus, žodo žmones, naikina infrastruktūrą ir sukelia milijoninius nuostolius. Kadaise JAV prezidentas juokavo, kad reikėtų uraganus bombarduoti atominiais ginklais – bet norvegai siūlo kur kas taikesnį sprendimą: burbulus.

 Uraganai įprastai formuojasi virš iki 26-27 Celsijaus laipsnių temperatūrą pasiekusio vandens, todėl vandenyno paviršiaus aušinimas gali būti pašėlusi, bet veiksminga idėja.<br> 123rf nuotr.
 Uraganai įprastai formuojasi virš iki 26-27 Celsijaus laipsnių temperatūrą pasiekusio vandens, todėl vandenyno paviršiaus aušinimas gali būti pašėlusi, bet veiksminga idėja.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 17, 2021, 9:00 PM

Norvegijos startuolis „OceanTherm“ ketina burbulais aušinti vandenį. Didesnis paviršiaus plotas, susijęs su burbuliuojančiu vandenyno paviršiumi, vaizdžiai tariant, nukirs uraganams būtiną šilto vandens tiekimą. Burbulai kartu iš gilumos iškels vėsesnį vandenį.

Uraganai įprastai formuojasi virš iki 26-27 Celsijaus laipsnių temperatūrą pasiekusio vandens, todėl vandenyno paviršiaus aušinimas gali būti pašėlusi, bet veiksminga idėja.

Įdomu tai, kad „OceanTherm“ vadovas Olavas Hollingsaeteris kadaise tarnavo povandeniniame laive. Prisiminimai apie tai, kad vanduo didesniame gylyje yra vėsesnis, ir paskatino jį vystyti burbuliuojančią uraganų stabdymo technologiją. Bet kaip tai vyktų?

„OceanTherm“ planuoja, kad laivai tam tikroje vietoje į vandenį nuleistų vamzdžius su daugybe skylučių. Prireikus, į tuos vamzdžius būtų tiekiamas oras. Taip toje vietoje būtų suformuota burbulų uždanga, už kurios vanduo būtų vėsesnis.

Ar tai įmanoma? Na, teoriškai taip. Bet tam, kad šis sprendimas suveiktų, reikėtų labai daug kilometrų vamzdžių ir daug burbulų, tad Kol kas ši idėja neatrodo labai praktiška.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?