Mokslininkai atskleidė įspūdingą planą atvėsinti Žemę

Nuo anglies dvideginio sugėrimo mašinų iki milžiniškų uždangalų ledynams – mokslininkai turi daugybę idėjų, kaip stabdyti Žemės karštėjimą. Kai vieni galvoja, kaip paversti Marsą gyvenama planeta, kiti ieško būtų kaip paversti Žemę planeta, kuri išgyvens. Ir galbūt būtų verta modifikuoti debesis?

 Jei debesys būtų bent šiek tiek šviesesni, temperatūra Žemėje taip greitai nekiltų.<br> 123rf nuotr.
 Jei debesys būtų bent šiek tiek šviesesni, temperatūra Žemėje taip greitai nekiltų.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-09-18 21:36

Kai mokslininkai kalba apie Marso teraformavimą (pavertimą tinkamą Žemės gyvybei), tai atrodo kaip įdomi ir įmanoma idėja. Bet kažkodėl Žemės klimato keitimas daug kam skamba kaip neįveikiamas iššūkis. Marso ašigalius galime bombarduoti branduoliniais užtaisais, taip pakeldami temperatūrą planetoje – o Žemėje net debesų negalime pašviesinti?

Vašingtono universiteto mokslininkai ieško būdų, kaip efektyviau atspindėti Saulės šviesą atgal į kosmosą. Jei debesys būtų bent šiek tiek šviesesni, temperatūra Žemėje taip greitai nekiltų. Jų vystomas metodas vadinamas jūriniu debesų šviesinimu.

Mokslininkai nori pakoreguoti debesis nepakenkdami Žemės atmosferai. Taigi, bus vykdomas trijų lygių tyrimas, kurio tikslas – nauja jūros vandens purškimo technologija. Pasirodo, purškiant debesis mikroskopiniais sūraus vandens lašais, galima pagerinti jų atspindėjimo charakteristikas. Debesys tampa šviesesni ir atspindi daugiau Saulės šviesos, todėl po jais Žemė taip stipriai neįkaista.

Mokslininkai pabrėžia, kad debesų šviesinimas Žemės neišgelbės. Reikės ir kitų sprendimų – bet šviesesni debesys gali mums laimėti šiek tiek laiko didesniems pokyčiams. Pavyzdžiui, miškų sodinimui – mokslininkai išsiaiškino, kad lietaus debesys virš miškų pasirodo dažniau.

Tiesą sakant, miškai sumažina vidutinę aplinkos temperatūrą ir tuo pačiu padeda kovoti su sausromis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.