Gali tapti perversmu medicinoje: nosies purškalu pirmą kartą sulėtintas kankinančios ligos vystymasis

Eksperimentinė terapija sumažino uždegimą ir taip sustabdė patologinius pokyčius bei palengvino simptomus. Šie rezultatai teikia paprastos terapijos kol kas neišgydomai ligai viltį.

 Rusho universiteto komanda pademonstravo, kad per nosį įvedami du peptidai – TIDM ir NBD – efektyviai stabdo Parkinsono ligą.<br> 123rf nuotr.
 Rusho universiteto komanda pademonstravo, kad per nosį įvedami du peptidai – TIDM ir NBD – efektyviai stabdo Parkinsono ligą.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-09-30 10:34

Parkinsono liga yra lėtai progresuojanti neurodegeneracinė liga, pradiniame etape pasireiškianti motorinės funkcijos ir eisenos sutrikimu, tremoru ir kitais simptomais. Esami gydymo variantai kol kas negali ligos išgydyti, o ir jos progresavimą stabdo nelabai efektyviai.

Rusho universiteto komanda pademonstravo, kad per nosį įvedami du peptidai – TIDM ir NBD – efektyviai stabdo Parkinsono ligą.

Eksperimentai su pelių modeliais parodė, kad terapija sustabdo uždegiminį procesą galvos smegenyse ir galvos smegenyse sulėtina plitimą alfa sinukleino baltymo, kuris provokuoja pagrindino Parkinsono ligos požymio – Levio kūnelių – išsivystymą.

Gydymas palengvino ir simptomus: pagerėjo graužikų eisena, koordinacija ir motorinės funkcijos.

„Jei pavyks rezultatus pakartoti su žmonėmis, tai bus didelis sunkių neurologinių sutrikimų terapijos pasiekimas“, — pakomentavo darbo autorius Kalipada Pahan. Prieš pradedant klinikinius tyrimus, būtina patvirtinti terapijos saugumą ir efektyvumą su stambesniais priešklinikiniais modeliais.

Anksčiau kitą eksperimentinę Parkisono ligos vystymąsi lėtinančią terapiją pristatė mokslininkai iš Kanados. Jie nustatė anksčiau nežinotą neurodegeneracijos vystymosi mechanizmą ir sugebėjo užkirsti kelią ligos progresavimui.

Parengta pagal hightech.plus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.