Norite stipriai sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką? Štai ką turite įtraukti į mitybą

Aterosklerozė – tai lėtinė liga, paveikianti arterijų sieneles ir galinti sukelti mirtinas komplikacijas. Net jei nesate tiesiogiai susidūrę su šiuo sveikatos sutrikimu, turėtumėte būti suinteresuoti aterosklerozės rizikos mažinimu.

 Vitamino K1 galima rasti rūgštynėse, K2 aptinkamas kiaušiniuose.<br> 123rf nuotr.
 Vitamino K1 galima rasti rūgštynėse, K2 aptinkamas kiaušiniuose.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 24, 2022, 12:35 PM

Edith Cowan universiteto mokslininkai atliko 50 tūkstančių žmonių duomenis įtraukusį tyrimą – ir nustatė, kad daug vitamino K į savo mitybą įtraukiantys žmonės 34 proc. rečiau suserga su ateroskleroze susijusiomis širdies ir kraujagyslių ligomis. Net 23 metus apėmęs tyrimas tiek savo apimtimi, tiek rezultatų aiškumu įrodo, kad vitaminas K yra svarbesnis širdžiai ir kraujagyslėms, nei manyta anksčiau.

Vitamino K1 galima rasti žaliosiose lapinėse daržovėse ir daržovių aliejuose, K2 aptinkamas mėsoje, kiaušiniuose ir fermentuotuose produktuose. Pastebite šį tą įdomaus? Taip, viduržemio jūros maistas yra ne tik skanus, bet ir sveikas.

Žmonės, kurie suvartoja daugiausiai K1 vitaminų, susiduria su net 21 proc. mažesne hospitalizacijos dėl aterosklerozės tikimybe. K2 šią riziką sumažina 14 proc. Viską susumavus ir atskyrus pašalinius faktorius, buvo išsiaiškinta, kad vitaminas K net 34 proc. sumažina su ateroskleroze susijusių širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Iki šiol vitamino K rekomendacijos buvo susijusios su kitomis gerosiomis šio vitamino savybėmis. Pavyzdžiui, šis vitaminas yra siejamas su sveika kraujo krešėjimo funkcija. Tačiau dabar mokslininkai mano, kad vitaminas K saugo ir stiprina kraujagysles. Manoma, kad jis neleidžia susidaryti kalcio sankaupoms, kurios arterijoms yra labai pavojingos.

Dabar mokslininkai nori išsiaiškinti mechanizmą, kaip vitaminas K padeda žmogaus širdžiai ir kraujagyslėms. Be to, jie nori išplėsti vitamino K2 duomenų bazes, nes manoma, kad šio vitamino yra ir kituose maisto produktuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.