Argentina ir Čilė atsisakė Rusijai tiekti litį – perspėja dėl galimos baterijų ir akumuliatorių krizės

Rusijos pramonės ir prekybos ministerija baiminasi, kad šalyje pritrūks ličio žaliavų, nes pagrindiniai tiekėjai – Čilė ir Argentina – nutraukė jo tiekimą į Rusiją. Pasak „Interfax“, tai per apskritojo stalo diskusiją Federacijos Taryboje pareiškė ministerijos Metalurgijos ir medžiagų departamento vadovo pavaduotojas Vladislavas Demidovas.

Rusija turi perdirbimo įrenginius, tačiau jei nebus žaliavos, gali kilti labai didelių problemų tenkinant mūsų pačių ličio jonų baterijų poreikius. <br> 123rf iliustr.
Rusija turi perdirbimo įrenginius, tačiau jei nebus žaliavos, gali kilti labai didelių problemų tenkinant mūsų pačių ličio jonų baterijų poreikius. <br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 13, 2022, 1:42 PM, atnaujinta Apr 14, 2022, 10:37 AM

Be Argentinos ir Čilės, ličio žaliavos į Rusiją patenka iš Bolivijos ir Kinijos. Pačioje Rusijoje šis metalas dar nėra išgaunamas. Pasak D.Demidovo, pasitraukus didžiausiems tiekėjams, Rusija galės gauti žaliavų tik iš Bolivijos, nes pačiai Kinijai ličio trūksta.

„Su ličiu susijusi problema yra didžiulė, nes jei žaliavų tiekimas iš Bolivijos bus nutrauktas, deja, neturėsime iš kur gauti ličio. Turime perdirbimo įrenginius, tačiau jei nebus žaliavos, gali kilti labai didelių problemų tenkinant mūsų pačių ličio jonų baterijų poreikius“, – pabrėžė pareigūnas.

Pramonės ir prekybos ministerijos atstovas pasiūlė pagreitinti licencijavimo procesą Rusijos įmonėms, ketinančioms išgauti žaliavas pačioje Rusijoje. Pavyzdžiui, Krasnojarsko chemijos ir metalurgijos gamykla ketina pradėti ličio gavybą Užbaikalės krašte ir Murmansko srityje, o „Gazprom“ – Irkutsko srityje.

JAV, ES ir jos sąjungininkės, reaguodamos į Rusijos invaziją į Ukrainą, įvedė keletą griežtų sankcijų Rusijai. Apribojimai paveikė finansų ir transporto sektorius, taip pat gali grėsti antrinėmis sankcijomis bendrovėms, kurios toliau bendradarbiauja su Rusija.

Parengta pagal „Meduza“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų