Mokslininkai: beždžionių raupai Jungtinėje Karalystėje galėjo plisti jau keletą metų

Pasak sveikatos apsaugos pareigūnų, beždžionių raupų virusas Jungtinėje Karalystėje nedideliu mastu plinta jau kelerius metus – tačiau aptiktas tik pastarąjį mėnesį.

 Pasak sveikatos apsaugos pareigūnų, beždžionių raupų virusas Jungtinėje Karalystėje nedideliu mastu plinta jau kelerius metus – tačiau aptiktas tik pastarąjį mėnesį.<br> 123rf nuotr.
 Pasak sveikatos apsaugos pareigūnų, beždžionių raupų virusas Jungtinėje Karalystėje nedideliu mastu plinta jau kelerius metus – tačiau aptiktas tik pastarąjį mėnesį.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 31, 2022, 8:52 AM, atnaujinta May 31, 2022, 8:54 AM

Tai pirmas kartas, kai su raupais susijęs virusas lokaliai išplito už Vakarų ir Centrinės Afrikos (kur jis yra endeminis) ribų – nes visi žinomi ankstesni atvejai už Afrikos ribų buvo susiję su kelionėmis į užsienį.

Gegužės 25 d. patvirtinta, kad beždžionių raupais serga daugiau kaip 200 žmonių dvidešimtyje šalių, pranešė Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras.

Jungtinės Karalystės sveikatos apsaugos agentūros duomenimis, šiuo metu D.Britanijoje fiksuoti 106 atvejai. Dauguma atvejų ši liga visame pasaulyje nustatyta vyrams, turėjusiems lytinių santykių su vyrais, o pareigūnai preliminariai nustatė, kad dabartinis protrūkis kilo iš dviejų reivo vakarėlių, kurių vienas vyko Ispanijoje, o kitas – Belgijoje, teigiama naujienų pranešimuose.

Pareigūnai dabar kelia prielaidą, kad Jungtinėje Karalystėje lokalus beždžionių raupų perdavimas vyksta jau dvejus-trejus metus. Pavyzdžiui, 2018–2019 m. Jungtinėje Karalystėje buvo užregistruoti keturi beždžionių raupų atvejai asmenims, kurie keliavo į Nigeriją. Dar trys atvejai kilę iš panašių kelionių, ten buvo patvirtinti 2021 m., pranešė „The Guardian“.

Šio protrūkio metu paimtų beždžionių raupų viruso mėginių genetinės sekos rodo, kad jis labiausiai panašus į beždžionių raupų atmainą, apie kurią 2018 ir 2019 m. buvo pranešta Jungtinėje Karalystėje, Izraelyje ir Singapūre (ir kuri siejama su kelionėmis į Afriką), rašo „The Guardian“. Dabartinės atmainos mutacijos galėjo atsirasti per tam tikrą laiką, kai virusas mažu mastu išplito Jungtinėje Karalystėje.

Kad virusas įgytų šias mutacijas, jis turėjo plisti tarp kelių asmenų. „Žinome, kad lėtinė infekcija nėra tikėtinas scenarijus – o tai reiškia, kad įvyko perdavimo įvykių grandinė, kuri, matyt, liko nepastebėta“, – „The Guardian“ sakė Belgijos Leveno universiteto virusologas dr. Marcas Van Ranstas.

Pasak JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrų, užsikrėtus beždžionių raupais, pirmiausia pasireiškia į gripą panašūs simptomai, kartu su limfmazgių patinimu. Praėjus 1–3 dienoms nuo karščiavimo pradžios, žmogui paprastai atsiranda bėrimas, kuris prasideda ant veido ir išplinta po visą kūną. Šis bėrimas virsta pūlingais spuogais, kurie nunyksta.

Bet kaip buvo galima nepastebėti tokios vizualiai akivaizdžios ligos?

„Jei 2019–2020 m. bet kurioje Europos dalyje kas nors būtų atėjęs [pas daktarą] su bėrimu, jūs nepagalvotumėte apie beždžionių raupus – jūs [pirmiausia] galvotumėte apie kitas ligass, sukeliančias bėrimą“, – sako virusologas ir Nigerijos vyriausybės patarėjas Oyewale Tomori, kurį cituoja „The Guardian“.

Nepriklauso nuo seksualinės orientacijos

Ar beždžionių raupai greičiau plinta tarp gėjų ir biseksualių vyrų? Trumpas atsakymas - ne. Beždžionių raupais gali užsikrėsti bet kas.

Virusas nėra lytiškai plintanti infekcija. Juo dažniausiai užsikrečiama per glaudų fizinį odos sąlytį, todėl jis gali būti perduodamas lytiniams partneriams.

Tačiau dauguma patvirtintų atvejų yra tarp vyrų, turinčių lytinių santykių su vyrais, todėl gydytojai ragina šią grupę būti ypač budriems ir atkreipti dėmesį į simptomus.

"Infekcijos nėra susijusios su seksualumu. Mums nerimą kelia beždžionių raupai apskritai, kaip grėsmė visuomenei. Nerimaujame dėl visų žmonių sveikatos", – sakė Jungtinės Karalystės sveikatos saugumo agentūros epidemiologas Mateo Prochazka.

Taigi, kodėl šiuo metu gėjai užsikrečia dažniau? Kadangi beždžionių raupais dažnai užsikrečiama tiesioginio kontakto metu, kai tik jie patenka į bendruomenę, yra didesnė tikimybė, kad jie išplis toje bendruomenėje tarp tų, kurie artimai bendrauja tarpusavyje – pavyzdžiui, namų ūkyje arba tarp lytinių partnerių.

M.Prochazka sako, kad neaišku, kodėl tarp homoseksualių vyrų pasitaiko daugiau atvejų.

"Taip jau atsitiko, kad infekcija, atrodo, buvo įvežta į gėjų ir biseksualių vyrų bei kitų vyrų, turinčių lytinių santykių su vyrais, bnedruomenes. Būtent čia mes ir matome daugiausia atvejų", – sako jis.

Egzistuoja teorija, kad pradiniam plitimui įtakos galėjo turėti tai, kad po to, kai buvo sušvelninti COVID-19 draudimai, vėl padidėjo tarptautinių kelionių paklausa.

Tačiau užsikrėtimas nuo žmogaus žmogui, kuris pastarosiomis savaitėmis vyko šalyse už Vakarų ir Centrinės Afrikos ribų, yra naujas.

Mokslininkai tiria, ar infekcija išplito per kelis pavienius užsikrėtimo atvejus, ar dėl vadinamųjų „superplatintojų“ įvykių – pavyzdžiui, kai festivalio metu galėjo užsikrėsti daugiau žmonių.

Dr. Prochazka teigia, kad galimybė yra ir tokia, kad dėl aktyvaus gėjų dalyvavimo seksualinės sveikatos tarnybų veikloje, būtent šioje grupėje galėjo būti diagnozuota daugiau atvejų.

Parengta pagal „Live Science“ ir BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.