Dirbtinis intelektas suteikia galimybę laidotuvių metu „pasikalbėti“ su velioniais

Pasitelkus dirbtinį intelektą, birželį mirusi 87 metų Marina Smith savo laidotuvių metu Jungtinėje Karalystėje kreipėsi į renginio dalyvius.

 Moteris laidotuvių svečius nustebino „holografiniu pokalbių vaizdo įrašu“, kurį sukūrė startuolis „StoryFile“.<br> „StoryFile“ nuotr.
 Moteris laidotuvių svečius nustebino „holografiniu pokalbių vaizdo įrašu“, kurį sukūrė startuolis „StoryFile“.<br> „StoryFile“ nuotr.
 „StoryFile“ pastangos atspindi kur kas platesnį Silicio slėnio siekį atgaivinti mirusiuosius, pasitelkiant mašininio mokymosi galimybes.<br>123rf iliustr.
 „StoryFile“ pastangos atspindi kur kas platesnį Silicio slėnio siekį atgaivinti mirusiuosius, pasitelkiant mašininio mokymosi galimybes.<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 1, 2022, 8:51 PM

Moteris laidotuvių svečius nustebino „holografiniu pokalbių vaizdo įrašu“, kurį sukūrė startuolis „StoryFile“.

Šią įmonę įkūrė Los Andžele gyvenantis M.Smith sūnus Stephenas – pradinis kompanijos tikslas buvo išsaugoti Holokaustą išgyvenusių žmonių prisiminimus.

„StoryFile“ naudojo 20 kamerų, kuriomis prieš mirtį nufilmavo moterį, atsakinėjančią į maždaug 250 klausimų. Vėliau šie duomenys buvo suvesti į programinę įrangą, kuri, moteriai mirus, virtualiai ją atkūrė.

Stephenas Smithas galėjo realiuoju laiku kalbėtis su virtualiu savo motinos atvaizdu ir netgi suteikė galimybę laidotuvių dalyviams taip pat užduoti klausimus.

„Kremacijos procesui pasibaigus, mama atsakinėjo į gedinčių giminaičių klausimus, – laikraščiui „The Telegraph“ sakė S.Smitas. – Į klausimus ji atsakinėjo itin sąžiningai ir pateikė iki tol nežinotų detalių. Įrašinėdami savo duomenis žmonės dažnai jaučiasi drąsesni, todėl gedintieji pamatė laisvesnę ir tikresnę velionės versiją“, – teigė sūnus.

Visgi, ši moteris – ne vienintelė, kurią „StoryFile“ atgaivino pasitelkusi dirbtinio intelekto galią. Šių metų pradžioje į artimųjų klausimus laidotuvių metu atsakinėjo ir buvusio Kino aktorių gildijos prezidento Edo Asnerio holografinis atvaizdas.

„Išvysti hologramą – keistas jausmas. Tam pasiruošti nebuvo įmanoma“, – praėjusį mėnesį sakė aktoriaus sūnus Mattas Asneris.

Jis pridūrė, kad kitus dalyvius tai „šiek tiek išgąsdino“ – nes atrodė, kad velionis iš tiesų buvo toje pačioje patalpoje.

„StoryFile“ pastangos atspindi kur kas platesnį Silicio slėnio siekį atgaivinti mirusiuosius, pasitelkiant mašininio mokymosi galimybes. Pavyzdžiui, šių metų pradžioje technologijų milžinė „Amazon“ pademonstravo naują savo išmaniojo garsiakalbio „Alexa“ koncepciją, kai mirusios močiutės balsas skaito vaikui pasaką prieš miegą.

Visgi lieka iškyla svarbiausias klausimas: kodėl? Ar S.Smitas, virtualiai atkurdamas savo motiną per jos laidotuves, norėjo lengviau susitaikyti su jos mirtimi? Kuo ši technologija skiriasi nuo paprastų garso ir vaizdo įrašų?

Į tai atsakyti turėtų turbūt kiekvienas asmeniškai.

Parengta pagal „Futurism“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.