Pradedami iRNR vakcinos nuo gripo bandymai

Šiuo metu tai yra dar labai ankstyva stadija, tačiau lenktynės dėl pirmosios saugios ir veiksmingos iRNR pagrindu sukurtos gripo vakcinos kūrimo įgauna pagreitį.

 Šiuo metu tai yra dar labai ankstyva stadija, tačiau lenktynės dėl pirmosios saugios ir veiksmingos iRNR pagrindu sukurtos gripo vakcinos kūrimo įgauna pagreitį.<br> 123rf nuotr.
 Šiuo metu tai yra dar labai ankstyva stadija, tačiau lenktynės dėl pirmosios saugios ir veiksmingos iRNR pagrindu sukurtos gripo vakcinos kūrimo įgauna pagreitį.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 17, 2023, 10:04 AM, atnaujinta May 17, 2023, 2:23 PM

Naujausias žingsnis – Diuko universitete (JAV) pradėtas pirmosios fazės tyrimas, kurio metu bus tikrinamas Nacionalinio alergijos ir infekcinių ligų instituto (NIAID) Vakcinų tyrimų centro (VRC) sukurtos „H1ssF-3928 mRNA-LNP“ saugumas ir imuninis atsakas.

Maždaug 50 18–49 metų amžiaus dalyvių bus suskirstyti į tris grupes ir gaus atitinkamai 10, 25 ir 50 mikrogramų veikliosios medžiagos. Tada, kai bus nustatyta optimali dozė, dar 10 dalyvių gaus šį išmatuotą injekciją. Taip pat bus papildoma grupė, kuri gaus dabartinę keturvalentę sezoninio gripo vakciną – kad tyrėjai turėtų palyginamąjį duomenų rinkinį, kuriame būtų atsižvelgta į lengvai prieinamų gripo vakcinų imuninį atsaką ir saugumą.

Vėliau tyrimo dalyviai 12 mėnesių bus reguliariai vertinami – siekiant nustatyti, kaip pasireiškė imuninis atsakas į vaistą, ir įvertinti jo trumpalaikį bei ilgalaikį saugumą.

Nors skaičiai skiriasi priklausomai nuo to, kokios sezoninio gripo atmainos vyrauja, JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro vertinimais, blogiausiais 2010–2020 m. metais Jungtinėse Valstijose dėl šio viruso per metus buvo hospitalizuojama iki 710 000 žmonių, o mirdavo 52 000 žmonių. Visame pasaulyje nuo gripo kasmet miršta iki 650 000 žmonių.

„Visuotinė gripo vakcina būtų didelis visuomenės sveikatos pasiekimas ir galėtų panaikinti tiek kasmetinį sezoninių gripo vakcinų kūrimą, tiek būtinybę pacientams kasmet skiepytis nuo gripo, – sako JAV Nacionalinis alergijos ir infekcinių ligų instituto (NIAID) direktoriaus pareigas einantis dr. Hughas Auchinclossas. – Be to, kai kurios gripo viruso atmainos turi didelį pandeminį potencialą. Visuotinė gripo vakcina galėtų būti svarbi apsaugos nuo būsimos gripo pandemijos plitimo linija“.

Šis tyrimas atliekamas po pirminio NIAID Vakcinų tyrimų centro atlikto „H1ssF“ (H1 hemagliutinino stabilizuoto kamieninio feritino) nanodalelių vakcinos saugumo ir imuninio atsako tyrimo. Šio pirmos fazės tyrimo, vykusio nuo 2019 m. balandžio. iki 2020 m. kovo. metu, 52 18–70 metų amžiaus dalyviai sulaukė plataus antikūnų atsako. Tyrimo rezultatai praėjusį mėnesį paskelbti žurnale „Science Translational Medicine“.

„H1ssF“ vakcina nukreipta prieš gripo baltymą hemagliutininą. Viena šio baltymo dalis – „galva“ – keičiasi virusui evoliucionuojant į skirtingas atmainas, tačiau baltymo „kotas“ kinta daug lėčiau ir išlieka gana pastovus per visas gripo mutacijas. Tyrėjai mano, kad čia slypi raktas į ilgalaikę ir veiksmingą universalią profilaktinę vakciną.

Naujajame tyrime „H1ssF“ nanodalelių vakcina derinama su informacine RNR (iRNR) kaip platforma, kurios galutinis tikslas – užtikrinti veiksmingesnį ir tikslingesnį imuninį atsaką.

„Per gripo sezoną gripo virusas keičiasi ir patiria nedidelius, bet reikšmingus pokyčius, dėl kurių dabartinės vakcinos tampa mažiau veiksmingos, – sako vyriausiasis gydytojas ir Diuko vakcinų bei bandymų skyriaus direktorius dr, Emmanuelis Walteris. – Tikimės, kad ši vakcina galėtų apsaugoti nuo tokių pokyčių“.

„H1ssF-3928 mRNA-LNP“ vakcina nėra vienintelė potenciali vakcina nuo gripo šiame kūrimo etape. Bendrovės „CureVac“ ir GSK pradėjo jungtinį 1/2 fazės daugiavalentės modifikuotos iRNR sezoninio gripo vakcinos tyrimą. Praėjusį rugsėjį „Pfizer“ ir „BioNTech“ pradėjo savo keturvalentės nukleozidais modifikuotos informacinės RNR (modRNR) vakcinos trečiąją fazę, suleisdamos šį vaistą 25 000 suaugusiųjų JAV. Tai dar vienas metodas, nukreiptas į keturias žinomas Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) akcentuojamas gripo atmainas. Jie taip pat pradėjo pirmojo etapo bandymus su kombinuota gripo ir COVID-19 Omicron BA.4/BA.5 vakcina.

Tačiau praėjusį mėnesį „Moderna“ pripažino, kad jos vakcinos „mRNA-1010“ trečiosios fazės tyrimo metu „nesusidarė pakankamai atvejų, kad būtų galima paskelbti ankstyvą sėkmę“. Tai įvyko po 2021 m. nuviliančių tyrimo rezultatų.

Parengta pagal „New Atlas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.