Aplink mokslo pasaulį per 20 metų

1873 m. sausį Prancūzijos knygynuose pasirodė J. Verno nuotykių romanas „Aplink pasaulį per 80 dienų“. Istorija apie britų džentelmeno Filijaus Fogo ir jo tarno Paspartu nuotykių kupiną kelionę tapo vienu mėgiamiausių šio rašytojo kūrinių. Ir štai po 150 metų, 2023-ųjų birželio 1 d. startuoja jubiliejinis, dvidešimtas Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė“, nuo 2004 m. kviesdavęs visus norinčius į kelionę aplink mokslo pasaulį.

 2023-ųjų birželio 1 d. startuoja jubiliejinis, dvidešimtas Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė“, nuo 2004 m. kviesdavęs visus norinčius į kelionę aplink mokslo pasaulį.<br> 123rf nuotr.
 2023-ųjų birželio 1 d. startuoja jubiliejinis, dvidešimtas Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė“, nuo 2004 m. kviesdavęs visus norinčius į kelionę aplink mokslo pasaulį.<br> 123rf nuotr.
 2023-ųjų birželio 1 d. startuoja jubiliejinis, dvidešimtas Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė“, nuo 2004 m. kviesdavęs visus norinčius į kelionę aplink mokslo pasaulį.<br> Organizatorių iliustr.
 2023-ųjų birželio 1 d. startuoja jubiliejinis, dvidešimtas Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė“, nuo 2004 m. kviesdavęs visus norinčius į kelionę aplink mokslo pasaulį.<br> Organizatorių iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-05-26 11:20

Festivalio plakate nusprendėme pagerbti ryžtingus, mokslui pasišventusius išradėjus bei atradėjus. Festivalio programą, kurioje daugiau kaip 360 nemokamų renginių, kaip įprastai, padėjo kurti mūsų šalies univesitetai, kolegijos, aukštųjų technologijų kompanijos.

Pirmą kartą festivalis pasieks ir mūsų kaimynines šalis. Lektoriai bendraus su mokslo mėgėjais Lenkijoje ir Latvijoje. Paskaitos festivalyje – ne tik lietuvių, bet ir ukrainiečių bei anglų kalbomis. Renginiai kasmet tampa vis labiau interaktyvūs, kad pajustumėte tikrąjį mokslo skonį, suprastumėte kaip mąsto, eksperimentus planuoja ir juos atlieka įvairių sričių tyrėjai. Tai puiki proga aplankyti moderniausias laboratorijas, pamatyti superkompiuterius, audinių inžinerijos įrangą ir daug ką kita.

Vilnius pažymi 700 metų jubiliejų. Todėl festivalio renginiuose bus atskleista keletas istorijos paslapčių: sužinosite kur gimė krivių krivaitis Lizdeika ir kas prieš kelis šimtmečius išgelbėjo Vilniaus mergaites nuo paslaptingojo Bazilisko. Susitiksite su jau išnaikintais gyvūnais Vilniaus universiteto Zoologijos muziejuje.

Kai kurios naujos technologijos, dirbtinio intelekto pažanga jau dabar labai sparčiai keičia mūsų gyvenimą. Štai visai neseniai IBM kompanija pareiškė, kad kelis tūkstančius jos darbuotojų pakeis dirbtinio intelekto sistemos. Todėl ir festivalyje galėsite išbandyti šias technologijas ir išgirsti apie tendencijas, kad geriau pasiruoštumėte pokyčiams. Pavyzdžiui, Vilniaus kolegijoje kursite pokalbių robotus (angl. chatbots), mokysitės programuoti, apsaugoti savo elektroninę tapatybę ir sužinosite, kodėl elektronika turi būti graži.

Festivalyje įgysite įvairių žinių. Konstruosite vėjo jėgaines ir bendrausite su superkompiuteriu. Chemiko akimis pažvelgsite į gėles. VU specialistai mokys išvengti technostreso darbe, o neuromokslininkai paaiškins, kas „valgo“ mūsų smegenis. Dalyvausite matematiniame protmūšyje, Energetikos ir technikos muziejuje aplankysite naujausią ekspoziciją – Virsmo salę.

Ekskursijos VU Geologijos muziejuje jus nustebins Žemės uolienų įvairove. Sužinosite apie lazerių inžineriją ir kokios medžiagos yra bioimitacinės. Mokysitės išauginti susitraukiančius širdies raumenis. Apie dezinformaciją ir artėjantį NATO viršūnių susitikimą Lietuvoje pasakos NATO kariai ir nepriklausomo dezinformacijos ir propagandos tyrimo centro Debunk.org specialistai.

Kadangi mokslo išradimai ir inovacijos neatsiejami nuo kūrybos, verta ugdyti savo kūrybiškumą įvairiose srityse. Taikant Danijos Olborgo universiteto mokslininkų sukurtą „Creative Platform“ metodiką, generuosite naujas verslo idėjas. Įsitikinsite, kad menas kuriamas net molekulinės biologijos laboratorijose. Festivalio programoje – Vilniaus kolegijos kūrybinės teatro dirbtuvės ir paskaita apie tvarios mados principus.

Kaune rugsėjo 2 d. į savo dieną festivalyje pakvies Kauno technologijos universitetas (KTU). Įvairiuose fakultetuose – praktiniai darbai laboratorijose, paskaitos ir demonstracijos. KTU specialistai padės jums išsirinkti iš kelių patinkančių studijų krypčių ir išvengti klaidų, darant sprendimus, lemsiančius karjerą ir ateitį. Pamatysite kaip papildyta tikrovė keičia realybės supratimą. Patirsite kokius kultūros ir žmonių tarpusavio komunikacijos horizontus atveria naujausios medijos. Paspruksite iš virtualaus matematikos pabėgimo kambario, iššifravę vaiduoklio siunčiamą žinią, parašytą matematine kalba.

VDU išgirsite kaip finansines apgavystes gali atpažinti dirbtinis intelektas, o VDU Kauno Botanikos sode sužinosite kokius prieskonius, žoleles augino ir kuo gardindavo maistą Lietuvos dvaruose mūsų protėviai. Lietuvos sveikatos mokslų universtete, taikant dirbtinio intelekto metodus, mokysitės tobulinti vėžiu sergančių pacientų priežiūrą.

Kauno kolegijoje išgirsite apie karikatūros žanrą, kuris yra ne tik meno reiškinys, bet ir informacijos sklaidos priemonė; apie svarbiausius efektyvios komunikacijos dėsningumus ir kaip tapti mėgstamu. Valgymo sutrikimai yra mirtinai pavojingų psichikos ligų grupė, pagal mirštamumą nusileidžianti tik priklausomybei nuo opiatų. Todėl svarbu išmokti atpažinti valgymo sutrikimų rūšis. Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijoje sužinosite, kokie vaistiniai, valgomi, dekoratyviniai sumedėję augalai randami miške, ką galima iš jų pasigaminti.

Apsilankę Klaipėdoje galėsite dalyvauti orientavimosi žaidime mieste, o Klaipėdos moksleivių saviraiškos centre susipažinsite su kambariniais augalais, konstruosite ir programuosite „Lego“ robotus. Klaipėdos universitete jūsų laukia kompiuterinio projektavimo, išmaniojo namo apsaugos sistemų programavimo pamokos ir paskaita, atskleidžianti dirbtinio intelekto ištakas biologinėje ląstelių sandaroje. Klaipėdos valstybinėje kolegijoje – virtualios tikrovės tyrinėjimas. Panevėžio atviros prieigos STEAM centre konstruosite marsaeigio modelį, o naudodami dirbtinio intelekto algoritmus bei skaitmeninius mikroskopus tyrinėsite fosilijas.

Robotikos centre „RoboLabas“ konstruosite dinozaurą ir naudodami programinę įrangą WeDo 2.0 mokysite jį vaikščioti. Mažieji tyrėjai su išmaniaisiais draugais – „Photon“ robotais tyrinės Saulės sistemą. Aplankys Jupiterį, Saturną, Venerą. Susipažins su pirmaisiais programavimo žingsniais, lavins loginio mąstymo, informacinių technologijų gebėjimus. Šiauliuose galėsite įsirengti gyvūnų atpažinimo sistemą. Naudojant Lego Spike programavimo aplinką, sužinosite kokius žvaigždynus, planetas, Mesje objektus galima stebėti danguje. Šiaulių jaunųjų technikų centre mokiniai kurs pikselinį meną ir chimeras, tirs gravitaciją, dalyvaus robomūšyje, o VU Šiaulių akademijoje skirs DNR.

Mokslo festivalio komanda pasklis po įvairius miestelius ir rajonus. Rokiškio Juozo Tumo-Vaižganto gimnazijoje bus pasakojama apie astronomiją Lietuvoje, Šalčininkų Lietuvos Tūkstantmečio gimnazijoje – atliekami chemijos ir fizikos eksperimentai. Krakių Mikalojaus Katkaus gimnazijoje lankysis „mobilioji bioklasė“.

Tai bendras Vilniaus universiteto ir kompanijos „Thermo Fisher Scientific Baltics“ projektas, suteikiantis progą padirbėti modernioje molekulinės biologijos laboratorijoje. Girionių parke Kauno rajone sužinosite, kokius vaistinius, valgomus, dekoratyvinius sumedėjusius augalus galima rasti miške. Seinų lietuvių „Žiburio“ mokyklos mokiniai išgirs, kokie įvairūs būna atomų branduoliai ir kur jie naudojami. Salaspilio mieste Latvijoje bus galima pabuvoti 1605 metais įvykusio, per Europą nuskambėjusio Salaspilio (Kircholmo) mūšio vietoje.

Festivalio uždarymas įvyks VDU Botanikos sode Kaune. Čia mokslas susilies su gamta ir su kultūra. Programoje – „Gala koncertas“ su N2 šou, „Kitavos“ ansamblio ir jungtinio mokyklų kolektyvo pasirodymas. Specialią šventinę mokslo eksperimentų programą parengė ir mūsų svečiai iš Varšuvos – Koperniko mokslo centro komanda.

Su visa programa susipažinti ir užsiregistruoti į nemokamus renginius galite užsukę į festivalio svetainę mokslofestivalis.eu

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.