Lietuviai pripažinti geriausiais pasaulyje skaitmeninių švietimo inovacijų kūrėjais

Po pandemijos ribojimų į įprastas vėžes grįžusio pasaulinio technologinių inovacijų konkurso „World Summit Awards“ (WSA) finalinis renginys buvo dosnus laurų lietuviams. Pradinių klasių mokytojams skirta informatikos programa „Vedliai“ (angl. „Teachers Lead Tech“) Meksikoje, Pueblos mieste buvo įvertinta pasaulio čempionų titulu.

  Pradinių klasių mokytojams skirta informatikos programa „Vedliai“ (angl. „Teachers Lead Tech“) Meksikoje, Pueblos mieste buvo įvertinta pasaulio čempionų titulu.<br> WSAv nuotr.
  Pradinių klasių mokytojams skirta informatikos programa „Vedliai“ (angl. „Teachers Lead Tech“) Meksikoje, Pueblos mieste buvo įvertinta pasaulio čempionų titulu.<br> WSAv nuotr.
 Nugalėtojų statulėlė.<br> WSAv nuotr.
 Nugalėtojų statulėlė.<br> WSAv nuotr.
 Konkuros dalyvių prisistatymai.<br> WSAv nuotr.
 Konkuros dalyvių prisistatymai.<br> WSAv nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 8, 2023, 10:01 AM

Rekordinis mūsų šalies inovatorių pasiekimas buvo ir net trijų lietuviškų komandų dalyvavimas WSA baigiamajame renginyje. Iš 8000 nacionalinių atrankinių etapų dalyvių ir 800 finalininkų į konkurso laimėtojų sąrašą atrinkti vos 40 projektų. Jų autoriai buvo pakviesti į meksikietišką technologijų fiestą. Be „Vedlių“, kurie tapo absoliučiais pasaulio čempionais Mokymosi ir švietimo kategorijoje, prasibrovė skaitmeninės miškų stebėsenos projektas „Miškų stebėjimo sistema: Rūpi kiekvienas medis“ („Every tree matters: Forest monitoring system“) ir „Citify: Tavo miestas rytoj“ („Citify: Your City Tomorrow“) projektas – miesto plėtros informacinė platforma gyventojams, vystytojams ir įstatymų leidėjams.

„Net trys lietuviški projektai, atrinkti į finalinį WSA renginį yra įvertinimas, aiškiai parodantis, kad mūsų šalies skaitmeninių inovacijų kūrėjai bemaž idealiai mato, ko reikia pasauliui ir sugeba tą poreikį atliepti geriau nei bet kas kitas. Nors šiemet absoliučiais pasaulio čempionais tapo neabejotinai to nusipelnę „Vedliai“, ir medžių apsauga nuo nelegalaus kirtimo, ir informavimu apie miestų plėtrą besirūpinantys tautiečiai taip pat įrodė, kad jų darbas yra svarbus ne vien Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje“, – sako Ieva Žilionienė, WSA Lietuvos nacionalinė ekspertė ir pasaulinės komisijos narė.

Tris dienas trukusiame renginyje susitiko produktų kūrėjai, socialinio verslo atstovai, pasaulinio lygio ekspertai bei mentoriai. Ilsėtis nebuvo kada – jie dalinosi įkvepiančiomis istorijomis ir atradimais, dalyvavo praktinėse dirbtuvėse kūrėjams bei problemų sprendimo sesijose, diskutavo aktualiomis temomis su aukščiausio lygio profesionalais. Visi į nugalėtojų sąrašą įtrauktų projektų autoriai WSA komisijai ir suvažiavimo dalyviams pristatė savo projektus ir mezgė naujas pažintis.

„WSA iniciatyva unikali tuo, kad jos pagrindinis tikslas – kiekvienais metais atrasti įvairiausiuose pasaulio regionuose sukurtas skaitmenines inovacijas, kurių vertė matuojama ne komerciniais rodikliais, o sukuriama nauda visuomenei, realiu indėliu sprendžiant aktualiausius šiandienos iššūkius. Didžiausia WSA vertė yra unikalus, visą pasaulį apimantis WSA ekspertų ir mentorių tinklas. Jis suteikia galimybę mokytis vieniems iš kitų, dalintis geriausiomis skaitmeninių projektų patirtimis ir net mažiausioje valstybėje sukurtą idėją paskleisti po visą pasaulį“, – konkurso vertę paaiškina nacionalinė ekspertė.

WSA konkurse skaitmeninių inovacijų kūrėjai kiekvienais metais varžosi aštuoniose visuomenei svarbiose srityse: įtraukimo, sveikatos, švietimo, pilietiškumo, verslumo, kultūros, gamtosaugos, urbanistikos. Beveik metus trunkančio ciklo nuo nacionalinių atrankinių konkursų iki finalinio Pasaulinio kongreso pabaiga kartu yra ženklas, kad jau netrukus, vasaros viduryje, naujų projektų kūrėjai bus kviečiami teikti savo paraiškas dalyvauti Lietuvos nacionaliniame konkurse „Skaitmeninis knygnešys“, kurio laureatus vertins WSA pasaulinė komisija.

„Neabejotinai tikimės vėl atrasti Lietuvoje sukurtų prasmingų, vertę visuomenei kuriančių skaitmeninių inovacijų, kurias galėsime pristatyti pasauliui. Pasaulinio konkurso laimėtojai kitais metais susitiks Pasauliniame kongrese Čilėje, Los Lagos regione. Tikiuosi, kad šiame nuostabaus gamtos grožio krašte ir vėl garsiai skambės Lietuvos vardas“, – sako I. Žilionienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.