Nerangūs muziejaus darbuotojai sugadino 3300 metų senumo kaukę

Ši istorija primena filmo „Ponas Bynas“ siužetą. Kaire esančio Egipto muziejaus darbuotojai nulaužė Karaliaus Tutanchamono kaukės, su kuria jis buvo palaidotas, barzdą. Darbuotojai šią nesėkmę bandė ištaisyti priklijuodami barzdą, tačiau padarė dar daugiau žalos.

Nors iš pradžių buvo manoma, kad kaukė sugadinta nepataisomai, tačiau po 9 savaites trukusių restauravimo darbų eksponatas buvo sutaisytas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nors iš pradžių buvo manoma, kad kaukė sugadinta nepataisomai, tačiau po 9 savaites trukusių restauravimo darbų eksponatas buvo sutaisytas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 21, 2016, 5:50 PM, atnaujinta May 28, 2017, 2:43 AM

Prieš pusantrų metų Egipto muziejaus darbuotojai bandė koreguoti kaukės apšvietimą ir netyčia užkliudė kaukę bei nulaužė jos barzdą. Visa tai bandyta ištaisyti priklijuojant barzdą prie auksinės kaukės, tačiau paaiškėjo, kad tam panaudoti netinkami klijai.

Muziejaus atstovai bandė nuslėpti šį incidentą, tačiau internete pasirodė nuotraukos, kuriose akivaizdžiai matoma geltona linija ties vieta, kur buvo priklijuota barzda. Darbuotojai vėliau prisipažino, kad nulaužė barzdą, tačiau teigė, kad jiems tuojau pat buvo liepta sutaisyti barzdą, kad eksponato nereikėtų išimti iš ekspozicijos. Deja, skubotas taisymas padarė dar daugiau žalos – barzda buvo priklijuota su greitai džiūstančiais epoksidiniais klijais, kurie dažniausiai naudojami medienai ar metalui klijuoti, o ne trapiai 3300 senumo kaukei. Klijų buvo padauginta, o perviršį buvo bandoma nugriebti su mentele, kuri subraižė kaukę.

Nors iš pradžių buvo manoma, kad kaukė sugadinta nepataisomai, tačiau po 9 savaites trukusių restauravimo darbų eksponatas buvo sutaisytas. Kaukė suklijuota bičių vašku – tokią pat techniką naudojo ir senovės egiptiečiai.

Ši kaukė buvo uždėta karaliui Tutanchamonui numirus 1323 metais pr. Kr., kuomet jam buvo vos 19 metų.

Parengta pagal History.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.