Vienišas Danijoje? Pasiruoškite būti apibertas cinamonu

Danijoje egzistuoja paprotys 25-ojo gimtadienio sulaukusius vienišius apibarstyti cinamonu.<br>Kadras iš „YouTube“
Danijoje egzistuoja paprotys 25-ojo gimtadienio sulaukusius vienišius apibarstyti cinamonu.<br>Kadras iš „YouTube“
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 31, 2016, 12:24 PM, atnaujinta May 9, 2017, 9:08 PM

Lietuvoje vienišiai, sulaukę vyresnio amžiaus, traukiami per dantį juos vadinant „senberniais“ ar „senmergėmis“. Tuo metu Danijoje žmonės tiesiog apmėtomi cinamonu.

Anot seno pasakojimo, XVI amžiuje Danijos prieskonių pardavėjai buvo tokie užsiėmę keliaudami ir pardavinėdami prieskonius, kad dažniausiai tiesiog neturėdavo laiko antrai pusei susirasti. Galiausiai jie likdavo vieniši ir tapo žinomi kaip „Pebersvends“ – išvertus iš danų kalbos tai reiškia „pipiriniai vyrukai“.

Pasirodo, nuo to laiko jauni nevedę/neištekėję danai/danės per jų gimtadienius yra apmėtomi prieskoniais. Vieniši vyrai vadinami jau minėtu „Pebersvend“ vardu, o netekėjusios merginos – „Pebermo“ (liet. pipirinė nuotaka).

Taigi šiais laikais kiekvienas vienišas danas ar danė, sulaukę 25-to gimtadienio, yra apiberiami ar apmėtomi cinamonu. Neretai, net ir nusiprausus po dušu, draugai pasistengia jubiliatą vėl sutepti cinamonu, kad šis prie nelaimėlio liktų prilipęs visai dienai. Galiausiai einama švęsti ir pasilinksminti.

Sulaukus 30-ojo gimtadienio, draugai apmėto jubiliatą paprastais juodaisiais pipirais. Kad šie geriau liptų, nelaimėlis apipilamas vandeniu ar kiaušinio tryniu. Jis taip pat dovanų gauna bent vieną pipirmalę.

Tiesa, tai nereiškia, kad Danijoje nevedęs danas ar netekėjusi danė yra smerkiami. Priešingai, vietiniai yra labai liberalių pažiūrų, o pagal statistiką vyrai veda 35 metų amžiaus, moterys – 32-ejų. Taigi visa tai tėra smagi ir pašėlusi tradicija, kurios danai neatsisako, tikriausiai, vien dėl idėjos beprotiškumo.

Šaltinis: Telegraph.co.uk

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.